Skip to main content

Gemeentelijk Informatiebeveiligingsbeleid (GIBB)

Dit informatiebeveiligingsbeleid van de gemeente Beemster gaat al uit van de tien bestuurlijke principes voor informatiebeveiliging én de BIO. Goed te gebruiken als voorbeeld voor het GIBB voor jouw gemeente voor de komende tijd.

1 Uitgangspunten informatiebeveiliging Beemster

1.1 Het waarom en het ambitieniveau van informatiebeveiliging

Informatie is één van de voornaamste bedrijfsmiddelen van de gemeentelijke organisatie. Het verlies van gegevens, uitval van ICT, of het door onbevoegden kennisnemen of manipuleren van bepaalde informatie kan ernstige gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Ernstige incidenten hebben mogelijk negatieve gevolgen voor burgers, bedrijven en partners met mogelijk ook politieke consequenties. Informatieveiligheid is daarom van groot belang om deze risico’s te verminderen. Informatiebeveiliging (IB) is het proces dat dit belang dient.

Net als het privacybeleid en het integriteitsbeleid draagt informatiebeveiliging bij aan het bevorderen van het vertrouwen van burgers, bedrijven en partners in de gemeente.

Het hier voorgestelde beleid is het minimaal noodzakelijke om als gemeentelijke overheid fatsoenlijk om te gaan met de belangen van de hierboven genoemde betrokkenen. Immers de wereld om ons heen verandert voortdurend en daarmee ook de dreigingen en kwetsbaarheden. Het minstens eenmaal per drie jaar actualiseren van ons informatiebeveiligingsbeleid is daarom een noodzaak vanuit het eigen belang van de gemeente, maar tevens een eis vanuit onze omgeving. Dit nieuwe IB-beleid treedt in werking een dag na publicatie van het collegebesluit in het gemeenteblad. Hiermee komt het oude Gemeentelijk Informatiebeveiligingsbeleid 2015 (GIBB 2015 kenmerk 1179964) te vervallen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen