Nieuwsoverzicht week 17

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

SIVA – Inhoud & auditelementen (2)In deze blog gaan we verder waar we de vorige keer gebleven zijn, het tweede hulpmiddel: Inhoud, waarin we de drie resterende invalshoeken verder uitwerken inclusief de diverse auditelementen. Met natuurlijk inzicht in het raamwerk dat wordt gebruikt voor de invalshoeken.

Informatiebeveiliging

Belangrijkste thema’s innovatie bij gemeentenDe belangrijkste innovatiethema’s voor gemeenten voor 2019 zijn voor je op een rij gezet en gepubliceerd op gemeenten.nl. Door gemeenten worden veelal de begrippen Mobiliteit, Digitalisering en Inclusiviteit genoemd. Geldt dit ook voor jouw gemeente?

GAP-Analyse ENSIAJe kunt via YouTube diverse Webinars van VNG Realisatie terugvinden. In dit webinar gaan Kees Hintzbergen en Jeanne-Marie van Langen in op de GAP-Analyse voor de ENSIA verantwoording.

Praktische handleiding BlockchainAls gemeente aan de slag met blockchain technologie? Er is een praktische handleiding gepubliceerd door VNG Realisatie om te je helpen om direct aan de slag te gaan. Aanleiding voor het document zijn diverse eerder uitgevoerde pilots.

BIO ImplementatieondersteuningJe kunt nu direct aan de slag met de BIO aan de hand van diverse door de IBD en VNG gebundelde documenten. Er is ook uitleg beschikbaar om deze documenten toe te passen. Handig!

Verslag Zwolle over ENSIA-verklaring 2018De gemeente Zwolle heeft verslag uitgebracht over de ENSIA-verklaring van 2018. De gemeente heeft een verbeterslag doorgemaakt ten opzichte van 2017. Er zijn diverse verbeterplannen opgesteld om spoedig aan alle normen te voldoen.

Privacy

Privacybeleid Hoeksche WaardWat vind jij van het privacybeleid van jouw gemeente? Het beleid van de Gemeente Hoeksche Waard is te vinden via Overheid.nl en dit beleid kun je goed gebruiken als voorbeeld voor jouw gemeente.Met o.a. aandacht voor Implementatie en Borging. 

Wob van toepassing op Whatsapp en SMS-berichtenOp 20 maart is door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan over SMS en Whatsapp berichten. Deze vallen volgens de Raad onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) als het om zakelijke berichten gaat die op zakelijke of privé telefoons staan.

Stakeholders en de FGJe hebt als Functionaris Gegevensbescherming (FG) stakeholders nodig om je te helpen om o.a. het privacybewustzijn te verhogen binnen de organisatie waar je werkzaam bent. In dit artikel gaat men in op de stakeholders die er zijn en de belangen die hierbij spelen.

PrivacyApp JeugdKen jij de PrivacyApp Jeugd al? Deze geeft antwoord op vragen van ouders die met Jeugdbescherming en Jeugdhulp te maken hebben. Voorheen was er al een app voor professionals en jongeren en nu is deze er ook voor ouders. 

Presentaties IBD Regiobijeenkomsten PrivacyJe kunt nu de presentaties die zijn gegeven tijdens de IBD Regiobijeenkomsten Privacy raadplegen en downloaden via deze pagina van de website van de IBD. O.a. een presentatie over Integrale Dienstverlening en de 10 Geboden voor de FG.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.ib-p.nl
www.ib-p.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.
Wat zegt de GIBIT over informatiebeveiliging?
Om te zorgen dat een product of dienst aansluit bij de behoefte, wordt gemeenten aanbevolen om gebruik te maken van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen gemeenten bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en –producten. Maar worden hiermee ook alle informatiebeveiligingsvraagstukken gedekt?

Meer recente berichten

BIO en Thema-uitwerkingen Communicatievoorzieningen
Verder lezen
Gevoelige data veilig analyseren
Verder lezen
Aantal incidenten met inloggegevens verdubbeld
Verder lezen
440.000 euro boete voor OLVG vanwege onvoldoende beveiliging medische dossiers
Verder lezen
Zweedse politie beboet voor gebruik gezichtsherkenning Clearview
Verder lezen
Wie worden de nieuwe ‘IT-toppers’ in de Tweede Kamer?
Verder lezen
Wat is de ISO27701 en waarom is dit belangrijk voor mij of mijn organisatie?
Verder lezen
Beveiliging van gehackt waterbedrijf onvoorstelbaar knullig
Verder lezen
AP wil inzicht in dataverwerking van het Inlichtingenbureau
Verder lezen
Het belang van software voor mobile security
Verder lezen