Nieuwsoverzicht week 19

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Van BIG naar BIO met een GAP-analyseDe BIO is per 2020 de opvolger van de BIG. Het jaar 2019 staat voor gemeenten daarom in het teken van de implementatie van de BIO. De overgang van de BIG naar de BIO is voor gemeenten geen sinecure. Een handig instrument dat je hierbij op weg kan helpen, is een GAP-analyse. Maar wat is een GAP-analyse en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze nieuwe blog.

Informatiebeveiliging

Traject Verhogen Digitale Weerbaarheid: module 2Nu beschikbaar: de tweede module van het traject Verhogen Digitale Weerbaarheid van de IBD! Een sterkere focus op detectie en actieve preventie van incidenten is een logische vervolgstap bij de implementatie van de BIG/BIO. Deze module gaat in op monitoring en response.

IB-beleid Gemeente HeusdenDe gemeente Heusden heeft recent haar informatiebeveiligingsbeleid vastgesteld en gepubliceerd. Het beleid is gebaseerd op de BIG en hiermee werkt de gemeente aan de beveiliging van persoonsgegevens en informatie. Je leest het hier in het Gemeenteblad.

Informatieveiligheid in gemeentelijk DNADe informatievoorziening is cruciaal voor gemeenten, maar de beveiliging daarvan hoog op de agenda krijgen is nog niet altijd vanzelfsprekend. Hier lees je hoe de gemeente IJsselstein het bewustzijn ook op het hoogste niveau wil verhogen.

Hackbare camera moet opvallenHet Europees Parlement is akkoord met het voorstel om niet te hacken slimme apparten een ‘goedgekeurd’-stickertje te geven. Dit is in lijn met een advies van de CSR. Zo wordt het voor kopers makkelijker om apparaten die wél te hacken zijn over te slaan.

Tijdschrift voor CISO’sMet het magazine CISO MAG blijf je als informatiebeveiliger op de hoogte van de laatste trends, de nieuwste applicaties en lees je opiniestukken van experts van over de hele wereld. Inspirerend en leerzaam!

Privacy

AVG en ArchiefwetOverheidsorganen kijken wat betreft informatiebeheer naar de Archiefwet, maar moeten zich ook houden aan de AVG. Vooral bij het bewaren en vernietigen van persoonsgegevens zie je de onderlinge samenhang tussen deze wetten terugkomen. Dit artikel geeft de verhoudingen mooi weer.

Belletje van een nep-helpdesk? Hang op!Onlangs gek contact gehad met een helpdesk? Dat kan (een poging tot) fraude zijn geweest. De Fraudehelpdesk geeft 5 tips om schade te voorkomen. Tip 1: helpdesks bellen nooit uit zichzelf.

AVG EscaperoomVoldoende bewustwording over privacy creëren bij je medewerkers, dat kan op verschillende manieren. De gemeente Utrechtse Heuvelrug deed het op een ludieke manier met een heuse AVG Escaperoom! Privacy Officer Serena Kramer vertelt er over.

Isabel Provoost onderzoekt: hoe ben je veilig online?Wat moet je doen om veilig online te zijn? Dat vroeg Isabel Provoost (bekend van The Voice) zich ook af. Samen met Alert Online ging ze op onderzoek uit. Haar video’s bekijk je hier!

Onterecht gebruik van toestemmingDe grondslag ‘toestemming’ kan je gebruiken als je geen valide reden hebt voor de verwerking van persoonsgegevens. Anders had je waarschijnlijk wel een andere (betere) grondslag gebruikt. Dat voor de verwerking van persoonsgegevens altijd toestemming nodig is, is dus een groot misverstand. Je leest er alles over in dit opiniestuk!

Downloads

Veelgestelde vragen BIO pilot ENSIAEen aantal gemeenten doen in een pilot vast ervaring op met de implementatie van ENSIA op basis van de BIO. VNG Realisatie heeft in dit document de FAQ van de pilotgemeenten gebundeld.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.ib-p.nl
www.ib-p.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Abonneren nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tijdig betrokken worden als FG
In het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!
Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?
Activiteiten op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensbescherming binnen gemeenten behoren te worden gecoördineerd door de CISO, de Privacy Officer en de FG. Maar wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe verhouden deze functies zich tot elkaar?
Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die ik in deze blog ga behandelen.

Meer recente berichten

Cyberaanval Lochem gaat de hele overheid aan
Verder lezen
Privacybeleid Aalsmeer
Verder lezen
iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’
Verder lezen
Ledenbrief uitvoering Archiefwet
Verder lezen
Rekenkameronderzoek naar informatiebeveiliging
Verder lezen
Glad ijs
Verder lezen
Een open digitaal eID-stelsel?
Verder lezen
Wizard inkoopeisen helpt bij aanbesteding
Verder lezen
Verzamelwet gegevensbescherming
Verder lezen
Inspiratie voor digitale participatie
Verder lezen

Dat gaat je (n)iets aan

IB&P is een adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We richten ons primair op de (lokale) overheid. We adviseren en ondersteunen bij het implementeren én blijvend voldoen aan o.a. de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).