Nieuwsoverzicht week 23

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Nieuwste blog

Vorm & Analysevolgorde binnen SIVADe derde en vierde component binnen SIVA; Vorm & Analysevolgorde. We namen je in eerdere blogs al mee in de componenten Structuur en Inhoud (deel 1 & deel 2). Je zet een gestructureerd raamwerk op, gevolgd door een Structuur-Inhoudmatrix. Maar wanneer ga je daadwerkelijk aan de slag met de auditprincipes? Dat gebeurt binnen het derde hulpmiddel; Vorm. In deze blog gaan we zowel in op de Vorm als op de Analysevolgorde omdat ze nauw met elkaar samenhangen.

Nieuws | Informatiebeveiliging

CIP conferentiemateriaal 23 mei Op 23 mei was de voorjaarsconferentie van het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP). Gemist of het gebruikte materiaal nog eens bekijken? Je vindt alle stukken hier terug.

Campagne tegen internetcriminaliteitHet herkennen van phishing en andere vormen van internetcriminaliteit is steeds lastiger voor mensen. Overheid en bedrijfsleven hebben daarom hun krachten gebundeld in een preventiecampagne. Meer info en een te downloaden video vind je hier.

UWV en VNG verbeteren registratiesysteemGemeenten en UWV gebruiken systemen als Sonar en WBS om klanten te koppelen aan werkgevers. VNG en UWV werken samen aan modernisering van de ketensamenwerking en kijken naar mogelijke verbeteringen. In dit nieuwsbericht lees je meer.

IBD Crisisgame op 26 juniLeuk voor het bewustwordingsprogramma van je gemeente: de IBD organiseert op 26 juni in Utrecht een IBD Crisisgame. Aansluitend kan je opgeleid worden om de game zelf te organiseren, met bijbehorend spelmateriaal.

Ict-kosten Rijk fors gestegen in 2018De uitgaven aan ICT door het Rijk zijn met 16% gestegen. En vier CIO’s hebben hun deadline voor implementatie van nieuw beveiligings- en risicobeheer niet gehaald. Deze en meer conclusies uit de Jaarrapportage bedrijfsvoering Rijk 2018 lees je hier terug.

Nieuws | Privacy

Gemeenten moeten stoppen met wifi-trackingWifi-tracking zonder toestemming te vragen is een ‘flagrante schending van het recht op privacy,’ aldus de Stichting Privacy First. Ze vindt dat gemeenten moeten stoppen met het aanbieden van openbare wifi waarbij persoonsgegevens worden geregistreerd.

Voorstudie voor kader regie op gegevensHet programma Regie op Gegevens focust op invulling geven aan gegevensdeling tussen het publieke en het (semi)private domein onder regie van de mens zelf. Als eerste stap bij het opstellen van een kader voor regie op gegevens is een voorstudie gedaan. Deze is ook te downloaden.

Denk aan lotgevallen Awb bij toepassen AVGMarlies van Eck was een van de sprekers bij de Dag van de FG. Blijf bij de toepassing van de AVG dicht bij de bedoeling daarvan, was haar oproep aan de zaal. En leer van de tragiek uit de Awb. Haar hele lezing is hier terug te vinden.

VNG enquête: Principes digitale samenlevingEind 2019 wil de VNG-werkgroep Principes voor de digitale stad een vernieuwde set voorleggen. Daarom is er een enquête opgesteld en jouw deelname aan dit onderzoek draagt bij aan de vormgeving van de (nieuwe) principes voor de digitale samenleving.

Voorlichting RvS aanpak ondermijningRegioburgemeesters stellen dat nieuwe wetgeving noodzakelijk is om de slagkracht bij aanpak van ondermijning te vergroten. Onder meer door de grondslag voor uitwisseling van persoonsgegevens te verstevigen. De minister van JenV heeft advies gevraagd aan de Raad van State.

Download

Sneller betalen: zó doen we datEr is bij overheden nog veel winst te behalen in het betaalproces voor redelijke, snelle betaaltermijnen. In dit boekje van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vind je voorbeeldverhalen van gemeenten, provincies en rijksoverheid.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.ib-p.nl
www.ib-p.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Abonneren nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tijdig betrokken worden als FG
In het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!
Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?
Activiteiten op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensbescherming binnen gemeenten behoren te worden gecoördineerd door de CISO, de Privacy Officer en de FG. Maar wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe verhouden deze functies zich tot elkaar?
Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die ik in deze blog ga behandelen.

Meer recente berichten

Cyberaanval Lochem gaat de hele overheid aan
Verder lezen
Privacybeleid Aalsmeer
Verder lezen
iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’
Verder lezen
Ledenbrief uitvoering Archiefwet
Verder lezen
Rekenkameronderzoek naar informatiebeveiliging
Verder lezen
Glad ijs
Verder lezen
Een open digitaal eID-stelsel?
Verder lezen
Wizard inkoopeisen helpt bij aanbesteding
Verder lezen
Verzamelwet gegevensbescherming
Verder lezen
Inspiratie voor digitale participatie
Verder lezen

Dat gaat je (n)iets aan

IB&P is een adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We richten ons primair op de (lokale) overheid. We adviseren en ondersteunen bij het implementeren én blijvend voldoen aan o.a. de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).