Nieuwsoverzicht week 25

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

10x ENSIA verantwoording aan de gemeenteraad Inmiddels is de ENSIA verantwoordingscyclus over het jaar 2018 bijna afgerond. Een belangrijk aspect van ENSIA is het horizontale toezicht van de gemeenteraad. De manier waarop dit wordt gedaan, verschilt echter per gemeente. In deze blog breng ik de uiteenlopende wijzen van verantwoording aan de gemeenteraad in beeld.

Informatiebeveiliging

Ondersteuningspakket monitoring en responsDe Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten IBD heeft kortgeleden een ondersteuningspakket gepubliceerd voor monitoring en respons (uit project VDW).

VNG Jaarcongres 2019Op 4 en 5 juni was het VNG Jaarcongres ‘Besturen is mensenwerk’ in Barneveld. Op deze pagina vind je het verslag van het congres en meer.

Cybersecuritybeeld 2019Cybersecuritybeeld: de digitale dreiging voor de nationale veiligheid is permanent. Vrijwel alle vitale processen en systemen zijn gedigitaliseerd.

“Bruggen in plaats van muren”Storytelling is de weg naar een duurzame economie volgens Ad Krikke. Als CISO, auteur en docent, weet hij een complexiteit terug te brengen naar de kern.

Dark WebIn de OUCH nieuwsbrief van SANS is dit keer veel aandacht voor ‘the Dark Web’. Je leest over wat het is, wie er komen er wat je er zelf mee/tegen kunt doen.

Privacy

Regiobijeenkomst HeerhugowaardOp dinsdag 18 juni 2019 organiseert de gemeente Heerhugowaard een regiobijeenkomst voor gemeenten en non-profit instellingen over de AVG en BIO.

De privacy boete?Een overtreding van de privacywet kost je als bedrijf maximaal 1 miljoen euro, blijkt uit een document van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Hoe zit dat?

‘Alles van waarde is weerloos’Op Facebook deel je wat je leuk vindt, waar je trots op bent, wat je graag wil laten zien aan anderen. Maar hoe zit het met artikel 10 van de grondwet?

Leveranciers omarmen verwerkersovereenkomstGemeenten en leveranciers spreken af vanaf 1 januari 2020 de standaard verwerkersovereenkomst te gebruiken. Ofwel: één uniforme set met afspraken.

Bescherming tegen ‘dataslurpers’Nu naast overheden ook bedrijven en burgers data kunnen verzamelen en analyseren, verandert de rol van de gemeente naar bewaker van onze autonomie.

Downloads

Vervolgonderzoek Rekenkamer | Grip op gegevens: het stelsel van basisregistraties voor burgers en bedrijvenVervolgonderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de bijdrage van het stelsel van basisregistraties aan een goede en efficiënte overheidsdienstverlening aan burgers en bedrijven.

Vertrouwen van Nederlandse burger in algoritmesKPMG Nederland heeft onderzoek gedaan naar het vertrouwen van de Nederlandse burger in algoritmes. Het resultaat lees je hier.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.ib-p.nl
www.ib-p.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Abonneren nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tijdig betrokken worden als FG
In het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!
Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?
Activiteiten op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensbescherming binnen gemeenten behoren te worden gecoördineerd door de CISO, de Privacy Officer en de FG. Maar wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe verhouden deze functies zich tot elkaar?
Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die ik in deze blog ga behandelen.

Meer recente berichten

Cyberaanval Lochem gaat de hele overheid aan
Verder lezen
Privacybeleid Aalsmeer
Verder lezen
iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’
Verder lezen
Ledenbrief uitvoering Archiefwet
Verder lezen
Rekenkameronderzoek naar informatiebeveiliging
Verder lezen
Glad ijs
Verder lezen
Een open digitaal eID-stelsel?
Verder lezen
Wizard inkoopeisen helpt bij aanbesteding
Verder lezen
Verzamelwet gegevensbescherming
Verder lezen
Inspiratie voor digitale participatie
Verder lezen

Dat gaat je (n)iets aan

IB&P is een adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We richten ons primair op de (lokale) overheid. We adviseren en ondersteunen bij het implementeren én blijvend voldoen aan o.a. de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).