Nieuwsoverzicht week 27

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Concrete toepassing van SIVAIn de SIVA blogreeks hebben we ingezoomd op de diverse onderdelen binnen het SIVA-raamwerk dat je terug kunt vinden in het boek “SIVA, methodiek voor de ontwikkeling van auditreferentiekaders”. Om het overzicht te behouden brengen we in deze laatste blog in de SIVA reeks alles bij elkaar.

Informatiebeveiliging

Nationale Veiligheidstrategie 2019De Nationale Veiligheidstrategie 2019 (NVS) is aangeboden aan de Tweede Kamer. De NVS beschrijft welke veiligheidsbelangen Nederland moet beschermen, door welke dreigingen en risico’s deze worden aangetast en hoe deze dreigingen en risico’s het hoofd kunnen worden geboden. Gemeenten zijn een belangrijke partner hierin.

Informatieplan geeft gemeente Etten-Leur richting en stelt kadersOm klaar te zijn voor de (digitale) toekomst, heeft de Brabantse gemeente Etten-Leur een nieuwe visie op informatievoorziening opgesteld. Eentje waarbij van buiten naar binnen is gedacht en waarin inwoners en ondernemers écht centraal staan. “Organisaties hebben vaak de mond vol van buiten naar binnen denken, maar brengen het vaak niet in de praktijk. Wij wel.”

VNG Realisatie e-magazine #5Niemand wil onnodige administratieve lasten, maar toch zijn ze er. Het Ketenbureau i-Sociaal Domein werkt samen met gemeenten en zorgaanbieders om administratieve lasten in het sociaal domein structureel terug te dringen. Dit en meer in het VNG-Realisatie e-magazine.

Toolkit Alert OnlineBen jij partner van Alert Online? Dan kan je gebruikmaken van gratis communicatiemateriaal, zoals het logo van Alert Online, video’s, bannermateriaal, posters, enzovoort. Je vindt het in deze toolkit!

Gebruik stijging informatieveiligheidstandaarden groeit, toch ruimte voor groeiBegin 2019 heeft Forum Standaardisatie een nieuwe meting uitgevoerd naar de toepassing van informatieveiligheidstandaarden voor overheidswebsites en e-mail. Uit deze meting blijkt dat met name voor de e-mailstandaarden flinke sprongen zijn gemaakt, gemiddeld is het gebruik van e-mailstandaarden in het afgelopen halfjaar met 7% gestegen.

Privacy

Open source DPIA softwareOp zoek naar een tool die kan helpen bij het uitvoeren van een DPIA? Kijk dan eens bij de Franse gegevensbeschermingsautoriteit CNIL. (in het Engels)

Datalekken in de jeugdsectorMinister De Jonge informeert de Tweede Kamer over aandacht voor informatieveiligheid in het jeugdveld en het thematisch onderzoek informatieveiligheid in de jeugdsector dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd uitvoert.

Verwerkingsregisters overheid slecht toegankelijkOpen State Foundation heeft bij o.a. alle gemeenten het verwerkingsregister opgevraagd. Conclusies: de registers zijn slecht toegankelijk. Een op de vijf overheden publiceert het register, bijna tweederde is nog niet compleet en ze zien er bij alle overheden anders uit. Open State Foundation pleit voor publieke en gestandaardiseerde registers, zodat inwoners weten hoe en waarom de overheid hun informatie gebruikt.

Gemeenten riskeren financiële strop door misbruik nieuwe privacywet Gemeenten riskeren boetes op grond van de AVG. Juridisch handige mensen kunnen gemeenten ‘uitlokken’ om de privacyregels te overtreden en er zo geld aan verdienen.

De Buddy-app: financiële vriend bij geldzorgen, of digitale snuffelaar?De Buddy-app is een nieuwe manier van budgetbeheer voor mensen met geldproblemen of een risico daarop. Hij heeft inzage in de bankgegevens van de gebruiker, berekent hoeveel die heeft om van te leven en waarschuwt als er te veel geld wordt uitgegeven. Maar hoe veilig is je geldverkeer bij deze app met vergaande bevoegdheden?

Downloads

Offensief cyberprogrammaPublicatie van de AIVD over de aantrekkelijkheid van digitale aanvallen door staten. De inzet ervan wordt steeds attractiever.

Rapport Datacenter & RechtDit rapport van DDA en ICTRecht geeft een update over de AVG, en er wordt gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en de regelgeving die hiervoor nodig is.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.ib-p.nl
www.ib-p.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

Nieuwsoverzicht week 28
Nieuwsoverzicht week 26

Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap