VNG Realisatie e-magazine #5

Niemand wil onnodige administratieve lasten, maar toch zijn ze er. Het Ketenbureau i-Sociaal Domein werkt samen met gemeenten en zorgaanbieders om administratieve lasten in het sociaal domein structureel terug te dringen. Dit en meer in het VNG-Realisatie e-magazine.

Om klaar te zijn voor de (digitale) toekomst, heeft de gemeente Etten-Leur een nieuwe visie op informatievoorziening opgesteld. Wat betreft Miranda de Vries, burgemeester van de Brabantse gemeente, is die visie niet in beton gegoten. “Dat kan ook moeilijk, want (technologische) ontwikkelingen gaan vandaag de dag zo snel, dat je ook als gemeente wel bij moet blijven.” Eén van die ontwikkelingen is Common Ground. Etten-Leur haakt graag aan op Common Ground, mede omdat ook zij gaan voor transparantie, eenvoud en openheid van gegevens. “Dat sluit perfect aan op onze visie. Het is ook onze lijn om, binnen de wettelijke kaders, data actief open te zetten en niet alleen op verzoek. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat onze informatievoorziening en processen op orde zijn. Je wilt niet hebben dat informatie van of over inwoners of ondernemers zomaar op straat komen te liggen. Ook als je kijkt naar de filosofie van de Common Ground en ons principe van eenvoudig toegang tot jouw informatie, dan draagt Common Ground daar erg goed aan bij.”

Gemeente Ede ontwikkelde een toets om te meten hoe het ervoor staat met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en privacy borging: de AVG 0-meting. Als vertrekpunt voor deze toets is het VNG raamwerk gebruikt. Functionaris Gegevensbescherming Hans Brakkee: “Met dit document kun je de AVG 0-meting uitvoeren; door in de organisatie met de relevante personen en afdelingen te praten en waarderingen toe te kennen aan de onderwerpen.” De AVG 0-meting is op maat te maken voor elke gemeente en in elke fase uit te voeren. Gemeenten bepalen vervolgens zelf welke organisatorische of technische maatregelen ze wanneer nemen.

Niemand wil onnodige administratieve lasten, maar toch zijn ze er. Het Ketenbureau i-Sociaal Domein werkt samen met gemeenten en zorgaanbieders om administratieve lasten in het sociaal domein structureel terug te dringen. Zodat er zoveel mogelijk euro’s kunnen naar de zorg, in plaats van naar de administratie.

Verder lezen bij de bron
Renco Schoemaker

Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Datalekken in de jeugdsector
Verwerkingsregisters overheid slecht toegankelijk

Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap