Skip to main content

De stille revolutie binnen de overheid

Bij overheden is een stille revolutie gaande op het gebied van softwareontwikkeling. Waar het nieuws al jarenlang gedomineerd wordt door mislukte ict-projecten, miljoenenverspillingen en afhankelijkheid van grote leveranciers, is er nu een hoopgevende ontwikkeling waarbij overheden zelf de regie voeren over de ontwikkeling van software. Daarbij worden de voorwaarden geschapen om software van andere overheden te hergebruiken en op bestaande bouwstenen voort te bouwen.

Common Ground

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de koepelorganisatie van alle gemeenten, heeft Common Ground in gang gezet. Dit is een beweging om een nieuwe, gemeenschappelijke infrastructuur op basis van opensourcecomponenten te ontwikkelen. Deze beweging lijkt erin te slagen om de 355 gemeenten te laten samenwerken op ict-gebied. Common Ground biedt oplossingen voor een aantal grote problemen die in de loop der jaren zijn ontstaan. Zo hebben gemeenten complexe ict-landschappen, met in sommige gevallen honderden ict-systemen per gemeente. Omdat de meeste van deze systemen silo’s zijn, en dus zelf de data herbergen die zij verwerken, moeten er veel data tussen de systemen gekopieerd en gesynchroniseerd worden.

Zo is een wirwar van duizenden interne en externe koppelingen tussen systemen ontstaan. NLX, een centraal component in de nieuwe infrastructuur, maakt het mogelijk om gegevens direct bij de bron te raadplegen, waardoor het kopiëren en synchroniseren van data overbodig worden. Hierdoor krijgen overheden meer controle over data en wordt het voor overheden ook gemakkelijker om burgers meer regie over hun gegevens te geven. Elke gemeente kan zelf vaststellen of, wanneer en hoe zij de overstap naar de nieuwe infrastructuur maakt. Het ontwikkelteam van Common Ground werkt naast NLX (www.nlx.io) ook aan andere opensourceprojecten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen
Antivirusbedrijf Avast gedagvaardigd wegens verkoop gebruikersdata van Nederlanders
Verder lezen