IB&P nieuwsbrief #12

Met onze tweemaandelijkse nieuwsbrief houden we je graag op de hoogte van organisatienieuws en nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Nieuwsbrief september 2019

Beste *|FNAME|* *|LNAME|*,Met de herfst merkbaar in aantocht komt de zomer van 2019 definitief achter ons te liggen. De late vakantiegangers (wie wat bewaart heeft wat) zijn inmiddels ook terug en daarmee zijn teams weer op volle sterkte. De komende maanden is er een hoop te doen. In twee opzichten.

 

Je kan als CISO, Privacy Officer of FG in het vierde kwartaal naar menig congres, seminar of wat dan ook. Vanuit IB&P organiseren we de tweede editie van CISO Pioniers en daarvoor zijn nog enkele plaatsen beschikbaar (verderop meer info). Maar ook op de werkvloer zelf is er een hoop te doen. Denk bijvoorbeeld aan DPIA’s, baselinetoetsen, risicoanalyses, voorbereidingen op de BIO en de ENSIA verantwoording. Never a dull moment!

Mocht je toch wat afleiding zoeken: bekijk dan onze boekpresentatie aftermovie. Het boek zelf bestel je nu nog voor de introductieprijs van € 24,95 (incl. BTW en verzendkosten) op mijn.ibnpbv.nl/boek.

Focus
In de afgelopen maanden hebben we bij IB&P wederom een aantal nieuwe opdrachtgevers mogen verwelkomen. Intern komt Peter Kluitmans IB&P per 1 oktober versterken. Hij zal als adviseur vooral actief zijn op het gebied van informatiebeveiliging en ENSIA. In de volgende nieuwsbrief stelt hij zich nader voor.
De komende tijd zijn we druk met de puntjes op de i van ons (gemeentelijke) CISO e-learning & coaching traject. Daarna starten we met de ontwikkeling van een soortgelijke module voor (gemeentelijke) Privacy Officers. Ook treffen we voorbereidingen om onze beide websites te gaan samenvoegen. We denken dat onze (nieuwe) dienstverlening zo beter in onderlinge samenhang naar voren komt. Later meer.

Hopelijk heb je een aangename vakantieperiode achter de rug en laat je je wederom graag door ons informeren over wat er allemaal speelt op het gebied van informatiebeveiliging en privacy bij de lokale overheid. Hoe je ons kunt volgen check je op volg.ib-p.nl. Werkse!

Hartelijke groet,
Renco Schoemaker

 

 

CISO Pioniers

 

 

Op 10 april dit jaar organiseerden we vanuit IB&P samen met Youri Lammerts van Bueren de eerste editie van CISO Pioniers. Dat was een succes en daarom organiseren we op woensdag 9 oktober de tweede editie en wel op het stadskantoor van de gemeente Zwolle.

 

Dit keer staan we stil bij het inrichten van een Information Security Management Systeem (ISMS) volgens de ISO27001. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de C van Check in de Plan-Do-Check-Act cyclus. Reken weer op toegepaste theorie, praktische tips en zelf aan de slag met een casus. De bijeenkomst is alleen toegankelijk voor gemeentelijke CISO’s.

Uiteraard hebben we ook aan een lunch vooraf en een borrel achteraf gedacht. Er zijn nog enkele plaatsen vrij dus meld je aan. Er zijn maximaal 20 plaatsen en vol=vol.

Meer informatie en aanmelden
 

 

Recente blogs

 

 
Cameragebruik: wat zijn de mogelijkheden en beperkingen ervan?
Om de openbare orde te handhaven, hangen binnen veel gemeenten op openbare plaatsen camera’s. Maar ook steeds meer inwoners hangen beveiligingscamera’s op. Dit roept vragen op. Zowel bij de buren: ‘Mag dat wel wat mijn buren doen?’, als bij gemeenten: ‘Wat doen we met beeldmateriaal dat we (ongevraagd) ontvangen van inwoners?’.
Lees de blog
 
10x ENSIA verantwoording aan de gemeenteraad
Inmiddels is de verantwoordingscyclus over het jaar 2018 afgerond. Een belangrijk aspect van ENSIA is het horizontale toezicht. Voor de zomer legt elk college van B&W verantwoording af aan de gemeenteraad over informatiebeveiliging. De manier waarop verschilt per gemeente.
Lees de blog
 
Datalek melden bij de AP? Volg dan de volgende stappen!
Sinds 2016 is elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt verplicht om een melding te maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan. Maar wanneer en hoe moet je een datalek melden bij de AP? En kun je een melding ook weer intrekken?
Lees de blog
 
Vorm & Analysevolgorde SIVA
De derde en vierde component binnen SIVA; Vorm & Analysevolgorde. We namen je in eerdere blogs al mee in de componenten Structuur en Inhoud. Je zet een gestructureerd raamwerk op, gevolgd door een Structuur-Inhoudmatrix. Maar wanneer ga je daadwerkelijk aan de slag met de auditprincipes?
Lees de blog
 
De zeven dimensies van een sterke veiligheidscultuur
Binnen elke organisatie heerst een andere cultuur, ook op het vlak van (informatie)veiligheid. Binnen de cultuur draait het om de verschillende ideeën, gebruiken en gewoontes die collega’s hebben als het gaat om veiligheid. Volgens Kai Roer van CLT.re.bepalen zeven dimensies de sterkte van de veiligheidscultuur binnen een organisatie.
Lees de blog
 
Concrete toepassing van SIVA
In de SIVA blogreeks hebben we ingezoomd op de diverse onderdelen binnen het SIVA-raamwerk dat je terug kunt vinden in het boek “SIVA, methodiek voor de ontwikkeling van auditreferentiekaders“. Om het overzicht te behouden brengen we in deze laatste blog in de SIVA reeks alles bij elkaar. Wel zo prettig, dachten wij.
Lees de blog

 

 


 

Informatiebeveiliging


 

Nieuws

Downloads


 

1. BIV classificatie in gemma softwarecatalogus

 

2. ISMS conform ISO27001

3. Veilige cloud Wigo4it

4. Handreiking BIO voor kleine gemeenten

5. Onderzoek Rekenkamer Dronten

1. Cyberonderzoeksraad – De schade van e-mail

 

2. Jaarplan Auditdienst Rijk 2019

3. IBD Casuïstiek gegevensbescherming Raad

4. Notitie verantwoordingsproces ENSIA 2019-2020

5. Offensief Cyberprogramma

 

 

Privacy

 

Nieuws

Downloads


 

1. Nieuwe internationale privacy normen ISO 27701

 

2. Verantwoordingsplicht en maatregelen

3. VGN ontwikkelt handreiking privacy

4. Tweede factsheet informatievoorziening Wvvgz

5. Factsheet privacy zorg en veiligheid

1. Regie op persoonlijke gegevens bij de overheid

 

2. Status Quo van de AVG bij Gemeenten

3. Vervolgonderzoek Rekenkamer

4. VGN Handreiking Privacy

5. The Data Protection Officer Handbook (Engels)

 

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat wij voor jouw gemeente kunnen betekenen?

Neem contact met ons op
 

 

Copyright © 2019 IB&P B.V., All rights reserved.

 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je op de website hebt ingeschreven, omdat we in het verleden contact hebben gehad over informatiebeveiliging/privacy of omdat we denken dat je interesse hebt in onze nieuwsbrief.

*|EMAIL|* uitschrijven van deze lijst. Je voorkeuren aanpassen kan hier.

*|REWARDS|*

 

 

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)
    IB&P nieuwsbrief #13
    IB&P nieuwsbrief #11

    Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
    Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap