Skip to main content

Overheid, stop met PDF!

Overheidswebsites staan er vol mee: PDF-bestanden! Rapporten, verslagen, begrotingen of formulieren, bijna allemaal in PDF. Wordt het niet eens tijd dat overheden het overmatige gebruik van PDF-bestanden indammen?

De Britse overheid publiceerde in juli 2018 een artikel met de titel ‘Why GOV.UK content should be published in HTML and not PDF’. De Nederlandse overheid kan op dit gebied veel leren van het Verenigd Koninkrijk. Waarom gebruiken zoveel Nederlandse overheden PDF-bestanden ondanks de vele nadelen? Wat zijn de argumenten voor en tegen en wat zijn de alternatieven?

‘PDF, dat moet toch van de Webrichtlijnen en het archief?’

PDF-bestanden zijn handig. Iedere computer, tablet of smartphone kan deze bestanden openen omdat het (in de meeste gevallen) een open bestandsformaat is. De PDF-bestanden zien er ook nog eens altijd hetzelfde uit. Geen verspringende kopjes of gekke opmaak, zoals je bij andere bestanden nog wel eens ziet. PDF-bestanden zijn ook nog eens relatief eenvoudig te maken.

Er wordt vaak gedacht dat voorleessoftware voor mensen met een visuele beperking goed overweg kan met de meeste PDF-bestanden, maar hier gaan vaak nog dingen mis met de verkeerde PDF-standaard of een slechte structuur. Dit is van belang om iedereen toegang te geven tot overheidsinformatie, conform de WCAG 2.1 (de opvolger van de Webrichtlijnen). We horen ook vaak dat PDF een veilig bestandsformaat is om te publiceren omdat ‘PDF-bestanden niet aanpasbaar zijn’. Tot slot zou het archief PDF-bestanden vereisen voor duurzame opslag en staat PDF op de ‘pas toe of leg uit’ lijst van het Forum Standaardisatie. We hoorden deze argumenten vaak bij het publiceren van de verkiezingsuitslagen in een herbruikbare variant. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vroeg gemeenten csv-bestanden te publiceren, maar een groot deel van de gemeenten maakte er een PDF-bestand van.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen