Allemaal veilig digitaal

Hieronder staan tips die je helpen om je tegen allerlei cybergevaren te beschermen. Lees ze niet alleen, maar doe het ook gelijk! Alert Online heeft tips die bruikbaar zijn voor iedereen, maar ook specifiek voor werkgevers.

Tips voor werkgevers

Tips voor ouders

Voor iedereen

Maak back-ups. En doe dit regelmatig. Van je computer, maar denk ook aan foto’s en bestanden op je telefoon en tablet. Zo beperk je de schade als bijvoorbeeld door ransomware je bestanden gegijzeld worden. Kijk op hier voor stap-voor-stap-uitleg hoe je een back-up maakt.

Draai updates. Van al je software. Zo voorkom je dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Het helpt om hiervoor automatisch updaten in te stellen. Kijk hier hoe je dit instelt voor bijvoorbeeld je besturingsprogramma en je internetbrowser.

Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails. Leer valse e-mails te herkennen. Daarmee proberen criminelen je persoonlijke gegevens te ontfutselen of malware op je computer te installeren. Hier vind je een aantal kenmerken waaraan je een valse e-mail kunt herkennen. Ook op de site van Fraudehelpdesk is veel informatie te vinden over bijvoorbeeld identiteitsfraude, maar lees ook direct deze 11 tips. Twijfel je? Neem dan contact op de instantie van wie de e-mail afkomstig lijkt. Gaat het mis? Meldt identiteitsfraude bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten. Overigens vissen criminelen niet alleen via de e-mail naar gegevens, maar ook via de telefoon.

Verder lezen bij de bron
Anouk Tijhuis
Recente berichten van Anouk Tijhuis (bekijk alles)
    Zieke werknemer
    Minister Ollongren informeert kamer over wetswijziging privacy in het sociaal domein

    Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
    Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap