Skip to main content

Dns-over-https: vloek of zegen?

Dns wordt ook wel ’the last unencrypted mile’ van het internet genoemd: het laatste stukje dat een internetpakketje aflegt voordat het een website voorschotelt. Uitgerekend dat stukje internet wordt volledig in plaintext verstuurd. Het versleutelen van dns-verzoeken levert namelijk meer problemen op dan je misschien zou denken.

Je zou het bijna vergeten, maar er was een tijd dat we al onze WhatsApp-berichtjes over een onversleutelde verbinding verstuurden, waarbij iedereen die tussen zender en ontvanger in zat, zomaar kon meelezen wat je schreef. Pas een half jaar ná de overname door Facebook voegde WhatsApp eind-tot-eindversleuteling toe aan de app. Daarvóór gingen al die miljoenen berichtjes over en weer gewoon in plain text door de ether, leesbaar voor iedereen.

Er is veel veranderd sinds 2014. Waar het eerst nog doodnormaal was om onversleuteld te chatten en te browsen, is de tendens inmiddels radicaal de andere kant opgegaan. Als je anno 2019 een chat-app uitbrengt zónder versleuteling, kun je op weinig sympathie en gebruikers rekenen, en door Let’s Encrypt kun je zelfs de onbenulligste blog van een groen slotje voorzien. Inmiddels geven browsers als Chrome, Firefox en Edge ook prominent weer wanneer een website niet versleuteld is.

Encryptie lijkt dus inmiddels de standaard, maar dat betekent nog niet dat al het internetverkeer al versleuteld is. Of in ieder geval, het volledige proces van een internetverbinding. Er zijn namelijk nog een paar losse eindjes die zonder versleuteling worden uitgevoerd en dat betekent dat die gemakkelijk kunnen worden afgeluisterd of gemonitord.

Dns nog onversleuteld

Een zo’n eindje is de verbinding met een dns-server. Dit proces van het opzoeken van de domeinnaam die bij een ip-adres hoort, verloopt nu nog onversleuteld, niet zo gek voor een protocol dat al sinds 1983 bestaat en tot nu toe niet veel reden heeft gehad om te veranderen. Iets niet versleutelen heeft nadelen, zoals je verwacht. Het maakt het namelijk relatief eenvoudig voor een internetprovider om te achterhalen welke websites iemand bezoekt of door wie een bepaalde website bezocht is. Daarom werken browsermakers aan een nieuw protocol: dns-over-https, waarbij ook dat laatste stukje verkeer wordt versleuteld.

dns_firefox
Het dns-protocol is op dit moment nog volledig onversleuteld, maar dat begint langzaam te veranderen

Dns-over-https lijkt op het eerste gezicht veel voordelen te hebben. Encryptie van internetverkeer is immers altijd een verbetering, want als internetter blijf je voor meer partijen anoniem. Toch leidt de implementatie van het protocol de laatste maanden tot stevige discussies. Dns-over-https heeft voor- en tegenstanders, die het protocol heel goed of juist helemaal niets vinden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen
Antivirusbedrijf Avast gedagvaardigd wegens verkoop gebruikersdata van Nederlanders
Verder lezen
Wijkagent bespiedt stel met dure Volkswagen Tiguan: Waar doen ze het van?
Verder lezen
Gartner voorspelt de toekomst van de cybersecurity
Verder lezen