Nieuwsoverzicht week 39

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Legaal hacken binnen je gemeente? Alles over de pentest Gedurende een pentest probeert een team van beveiligingsspecialisten met toestemming het beveiligingssysteem binnen te omzeilen óf te doorbreken. Maar hoe gaat zo’n pentest nu eigenlijk in zijn werk? En hoe ver mogen hackers gaan? Je leest het in de nieuwste blog.

CISO Pioniers

2e editie op woensdag 9 oktober in ZwolleOp woensdag 9 oktober organiseren we de 2e editie van CISO Pioniers. Dit keer staat het ISMS, ofwel de ISO27001, centraal. Speciale aandacht gaat uit naar de Check fase in de PDCA cyclus. Er zijn nog 4 plaatsen vrij dus wacht niet langer en meld je aan.

Lees hier meer informatie over de middag, het programma en de locatie.

Informatiebeveiliging

ICT-vernieuwing in GroningenDe gemeente Groningen is wel klaar met het vele praten binnen de overheid over een betere dienstverlening aan de burger. Zij kiest voor een pragmatische aanpak, te beginnen bij het sociale domein. Lees erover in dit artikel.

Veilig wifi voor iedereenStudenten en docenten kunnen soepel en veilig online met eduroam. Voor ambtenaren is er al het even veilige en gebruiksvriendelijke govroam, waarvan opmerkelijk genoeg lang niet elke (semi-)overheidsorganisatie nog gebruikmaakt. Waarom niet eigenlijk?

De stille revolutie binnen de overheidBij overheden is een stille revolutie gaande op het gebied van softwareontwikkeling. Waar het nieuws al jarenlang gedomineerd wordt door mislukte ict-projecten, miljoenenverspillingen en afhankelijkheid van grote leveranciers, is er nu een hoopgevende ontwikkeling waarbij overheden zelf de regie voeren over de ontwikkeling van software.

CISO-enquêteHet Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacy (CIP) heeft een enquête uitgezet onder CISO’s. De enquête is samengesteld met inbreng van aantal CISO’s. Geef jij ook input voor dit onderzoek? Het kost niet veel van je tijd.

Bereikbaarheid gemeentenVoor het vijfde jaar op rij heeft Wij Verdienen Beter onderzoek gedaan naar de bereikbaarheid van gemeenten per e-mail. Dit jaar voldeed 86 procent van de gemeenten aan de e-mailgedragslijn voor overheden door een eenvoudige vraag binnen 2 dagen te beantwoorden.

Privacy

Social Media risico’sDe OUCH! nieuwsbrief gaat dit keer over de risico’s van het gebruik van social media. Je geeft immers (vaak onbedoeld) veel informatie over jezelf vrij. Iets om over na te denken en verder over te lezen. Dit artikel is in het Engels.

NOREA publiceert nieuw privacy control frameworkNOREA, de beroepsorganisatie van IT-auditors, heeft een nieuwe versie van het Privacy Control Framework (PCF) gepubliceerd. De eerste uitgave van het PCF werd vlak vóór de inwerkingtreding van de AVG in mei 2018 gepubliceerd. Op basis van praktijkervaringen van gebruikers en recente ontwikkelingen in privacy is een nieuwe versie opgesteld.

Gemeenten, wees trots op privacyvriendelijkheidEen bekende valkuil voor gemeenten is dat de omgang met persoonsgegevens wordt aangevlogen via de juridische route, oftewel: “Dat mag (niet) van de AVG”. Er wordt strikt gekeken aan welke minimale wettelijke vereisten dient te worden voldaan. Op deze wijze wordt het nagenoeg onmogelijk om privacy in het DNA van de organisatie te krijgen.

Nieuwe privacy factsheetsGemeenten maken voor de uitvoering van hun taken en andere werkzaamheden gebruik van de diensten van derden. Als er bij uitvoering van deze werkzaamheden persoonsgegevens worden verwerkt, is het niet altijd duidelijk in welk geval de leverancier een verwerker is of een verwerkingsverantwoordelijke.

Government Artificial Intelligence Readiness Index 2019Er is wereldwijd onderzoek uitgevoerd naar de mate voor voorbereiding door overheden op Artificial Intelligence (AI). De resultaten en achtergrond van dit onderzoek kan je hieronder lezen. Het artikel is in het Engels.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

www.ib-p.nl
www.ib-p.nl
Beide onderdeel van IB&P B.V. – www.ibnpbv.nl

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Abonneren nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tijdig betrokken worden als FG
In het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!
Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?
Activiteiten op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensbescherming binnen gemeenten behoren te worden gecoördineerd door de CISO, de Privacy Officer en de FG. Maar wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe verhouden deze functies zich tot elkaar?
Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die ik in deze blog ga behandelen.

Meer recente berichten

Cyberaanval Lochem gaat de hele overheid aan
Verder lezen
Privacybeleid Aalsmeer
Verder lezen
iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’
Verder lezen
Ledenbrief uitvoering Archiefwet
Verder lezen
Rekenkameronderzoek naar informatiebeveiliging
Verder lezen
Glad ijs
Verder lezen
Een open digitaal eID-stelsel?
Verder lezen
Wizard inkoopeisen helpt bij aanbesteding
Verder lezen
Verzamelwet gegevensbescherming
Verder lezen
Inspiratie voor digitale participatie
Verder lezen

Dat gaat je (n)iets aan

IB&P is een adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We richten ons primair op de (lokale) overheid. We adviseren en ondersteunen bij het implementeren én blijvend voldoen aan o.a. de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).