Nieuwsoverzicht week 41

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

General IT Controls in 2 bedrijven (deel 1) Ieder jaar controleert een externe accountant de jaarrekening van de gemeente. Onderdeel van deze controle is een IT-audit die dient aan te tonen in hoeverre de ‘General IT Controls’ in opzet, bestaan en werking toereikend zijn. In deze blog zet ik uiteen wat de ‘General IT Controls’ zijn, bezien vanuit de controle op de jaarrekening. Ik leg ook de link naar de ISO27002 (BIO). De centrale vraag is: wat zijn ‘General IT Controls’ (GITC’s), en wat wordt er op dit gebied precies verwacht in de context van de jaarrekeningcontrole?

Informatiebeveiliging

Cybersecurity Woordenboek Een woordenboek dat de technische professional verbindt met andere professionals, die steeds meer met cybersecurity te maken krijgen. Er is een verklarende woordenlijst opgesteld met bijna 600 cybersecuritytermen om bijvoorbeeld rapporten, adviezen of offertes beter te begrijpen.

Cybersecurity onderzoekAlert Online voert elk jaar een onderzoek uit om inzicht te verkrijgen in het huidige niveau van cybersecurity bewustzijn. De resultaten vind je hier!

Allemaal veilig digitaalHieronder staan tips die je helpen om je tegen allerlei cybergevaren te beschermen. Lees ze niet alleen, maar doe het ook gelijk! Alert Online heeft tips die bruikbaar zijn voor iedereen, maar ook specifiek voor werkgevers.

Agenda IBDDe IBD organiseert regelmatig interessante bijeenkomsten en workshops wat betreft informatiebeveiliging en privacy. Ook bij jou in de buurt. De agenda vind je hier.

Hack The Hague 2019Aan de derde editie van Hâck The Hague hebben dit jaar 79 ethical hackers meegedaan. Tijdens deze hackwedstrijd waren de ethische hackers uitgenodigd om kwetsbaarheden te ontdekken in de digitale systemen van de Gemeente Den Haag en haar leveranciers. Hack The Hague (Hack Den Haag) is georganiseerd door Cybersprint en Gemeente Den Haag.

Privacy

Negatieve gevolgen privacy-moeheidSinds de recente Europese Privacywetgeving (GDPR/AVG) doen organisaties er alles aan om privacy-proof te zijn. Nadeel is dat ze hun maatregelen allemaal tegelijk doorvoeren wat leidt tot een stortvloed aan irritante cookies bij het surfen. Organisaties dwingen de aandacht van consumenten voor privacy af. Je moet wel op ‘ja’ klikken, anders kan je niet verder. Hoe reageren consumenten hierop?

Verborgen privacygevarenAls het wetsvoorstel Wet open overheid wordt aangenomen moeten nog veel meer overheidsdocumenten actief openbaar gemaakt worden. Hoe zit het met de privacyrisico’s voor burgers?

Gemeente Amsterdam stopt met omstreden wifitrackingBezoekers aan de Amsterdamse Wallen of de Kalverstraat zullen binnenkort niet meer door de gemeente worden gevolgd via hun wifisignaal. Amsterdam zal de lopende proef met wifitracken stoppen.

Zieke werknemerHoewel je er niet naar mag vragen, vertellen veel werknemers uit zichzelf waarom zij zich ziek melden. Het is begrijpelijk dat je die informatie vanuit betrokkenheid met de naaste collega’s wilt delen. Maar wat zijn de spelregels?

Minister Ollongren informeert kamer over wetswijziging privacy in het sociaal domeinDe Tweede Kamer is door Minister Kajsa Ollongren van BZK geïnformeerd over de voorziene wetswijziging rond gegevensuitwisseling en privacy in het sociaal domein. Daarvoor ontwikkelt het traject Uitwisseling Persoonsgegevens en Privacy (UPP) van het Programma Sociaal Domein samen met Rijk en gemeenten voorstellen voor een betere juridische basis voor de uitwisseling van persoonsgegevens. Gemeenten krijgen daarbij een wettelijke grond om te verkennen of een persoon kampt met multiproblematiek.

Downloads

Cybersecurity WoordenboekKrijg jij in je werk bij de gemeente ook steeds meer te maken met informatiebeveiliging? Dit Cybersecurity Woordenboek helpt je rapporten, adviezen en offertes beter begrijpen.

Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2019Alert Online voert elk jaar een onderzoek uit om inzicht te verkrijgen in het huidige niveau van cybersecurity bewustzijn. De resultaten vind je hier!

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Abonneren nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tijdig betrokken worden als FG
In het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!
Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?
Activiteiten op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensbescherming binnen gemeenten behoren te worden gecoördineerd door de CISO, de Privacy Officer en de FG. Maar wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe verhouden deze functies zich tot elkaar?
Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die ik in deze blog ga behandelen.

Meer recente berichten

Inspiratie voor digitale participatie
Verder lezen
Wet voor gegevensuitwisseling ingediend bij Tweede Kamer
Verder lezen
Het antwoord luidt: '42'
Verder lezen
CIP webinars: Ransomware
Verder lezen
2 jaar AVG: Waar sta je als FG?
Verder lezen
NCSC publiceert Whitepaper Securitytesten
Verder lezen
Gemeentelijke Datastrategie 2020-2022
Verder lezen
Positief vooruitzicht voor vertrouwelijkheid overheidsmail
Verder lezen
iBestuur Thuisdebat #3: Digitale identiteit
Verder lezen
Informatiebeveiligingsbeleid 2019 - 2022 Gemeente Landsmeer
Verder lezen

Dat gaat je (n)iets aan

IB&P is een adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We richten ons primair op de (lokale) overheid. We adviseren en ondersteunen bij het implementeren én blijvend voldoen aan o.a. de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).