Nieuwsoverzicht week 42

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

General IT Controls in 2 bedrijven (deel 2)Als de externe accountant de jaarrekening controleert is een IT-audit daar onderdeel van. Daarbij moet opzet, bestaan en werking van de ‘General IT Controls’ aangetoond worden. In deel 1 van dit tweeluik heb ik uitgebreid stilgestaan bij het onderdeel logische toegangsbeveiliging. Nu ga ik het hebben over wijzigingsbeheer en continuïteit. Lees verder in deel twee!

Informatiebeveiliging

Common Ground: eenheidsworst of innovatieversneller?De VNG maakt serieus werk van Common Ground. De implementatie van dit architectuurprincipe, dat de datalaag standaardiseert en scheidt van de applicatielaag, zou een grote stap voorwaarts betekenen in de flexibilisering van het IT-landschap van lokale overheden. Maar al te rigide standaardisatie kan innovatie beperken.

Impressie training identity assets door Center for IdentityHet verslag van de training ‘Identity assets’ van de RvIG over o.a. waarde, rollen en verantwoordelijkheden, bedreigingen, kwetsbaarheden en incidentmanagement is zeker interessant voor gemeenten.

9 november: Symposium Opstap naar weerbaarheidDigitalisering verandert de manier waarop we werken. Het creëert kansen. Ontwikkelingen als Internet of Things (IoT) en 5G kunnen uw belangrijkste processen verbeteren, uw productiviteit verhogen en helpen om nieuwe markten aan te boren. Maar wat is de impact op uw organisatie als telecom uitvalt?

ENSIA Regiobijeenkomst samenvatting najaar 2019De VNG organiseert met enige regelmaat regiobijeenkomsten ENSIA waarop ze informeren over de laatste ontwikkelingen en kennis ophalen, delen en bespreken. Een samenvatting van de bijeenkomsten in september kunt u hier bekijken.

Gemeenten moeizaam naar Windows 10De migratie naar Windows 10 is in meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten nog niet rond. Veel systemen zitten nu pas in de testfase en in sommige gevallen is de upgrade nog niet eens begonnen, blijkt uit de rondgang van Tweakers. De deadline om dat te doen ligt in januari.

Four Simple Steps to Staying SecureDeze maand in de OUCH! nieuwsbrief: vier simpele stappen om op een veilige manier het maximale uit technologie te halen. Je eigen rol, wachtwoordzinnen, updaten en backups maken komen aan bod. (in het Engels)

Privacy

NBA, NIRPA, NOB, Novak en RB publiceren richtsnoeren AVGDe NBA heeft samen met het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting, de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, de Novak en het Register Belastingadviseurs richtsnoeren in het kader van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) gepubliceerd. Zijn accountants, belastingadviseurs en salarisprofesionals verwerkingsverantwoordelijke of verwerker? Deze nieuwe richtsnoeren geven het antwoord en zijn nu te downloaden.

AVG: eindelijk duidelijkheid voor accountants, belastingadviseurs en salarisprofessionalsMet deze blog van Marcel Kurvers krijg je een uitgebreide toelichting op de nieuwe AVG richtsnoeren van het artikel hierboven. Marcel is externe projectmanager voor Novak.

AP: opslag patiëntdossiers bij Google onder voorwaarden acceptabel (maar dat mag je niet zo zeggen)Medische data of andere gevoelige persoonsgegevens in de cloud bij Google. Onder welke voorwaarden zou dat kunnen? De AP licht in deze casus een tipje van de sluier op.

Privacy en Smart CitiesDe Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een verkennend onderzoek gestart naar de ontwikkeling van Smart Cities. De AP kijkt hierbij naar de manier waarop gemeenten in de ontwikkelingsfase omgaan met de privacy van bewoners en bezoekers.

Symposium ‘De Publieksgerichte Overheid’ – 20 november 2019De overheid wil slagvaardig, klantvriendelijk, transparant en efficiënt werken. Maar tussen droom en daad staan stroperige processen en verouderde IT. Proces- en ketengericht werken kan een oplossing zijn, maar hoe implementeer je dit zodanig dat het daadwerkelijk resultaat oplevert? En is het voldoende voor de digitale transformatie waar de overheid voor staat?

Downloads

Format ENSIA Plan van Aanpak 2019Het format Plan van Aanpak ENSIA 2019 is bijgewerkt met oa de rollen en omschrijving van interne stakeholders. Het format is een musthave voor de ENSIA-coördinator!

Championing Data Protection and PrivacyHoe kan je het compliant zijn met de AVG als competatief voordeel laten werken? En hoe wat is het verschil tussen organisaties die niet of juist wel voldoen aan de AVG? Je leest het in dit rapport van Capgemini!

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)
    Nieuwsoverzicht week 43
    Nieuwsoverzicht week 41