Skip to main content

Bodycams voor BOA’s: ‘Eerst denken, dan doen’

Gemeenten die hun BOA’s willen uitrusten met een bodycam, moeten volgens onderzoeker Sander Flight ‘eerst denken en dan doen’. Er zijn heel veel factoren die bepalen of de inzet wel of niet werkt. Dat is erg verschillend per gemeente, locatie, situatie en vooral de drager van de camera.

Steeds meer gemeenten sturen hun boa’s met bodycam de straat op. Den Haag startte afgelopen maand een proef waarbij vijf handhavers met de draagbare camera worden uitgerust.

‘Dankzij het gebruik van de bodycam kan de veiligheid van onze handhavers worden vergroot. Inwoners en bezoekers van Den Haag hoeven zich geen zorgen te maken dat alles continu wordt gefilmd. De bodycam wordt alleen aangezet als een handhaver wordt bedreigd met verbaal of fysiek geweld. Handhavers waarschuwen eerst twee keer voordat de camera aangaat. Ze hebben trainingen gevolgd en weten precies wanneer ze de camera wel en niet mogen bedienen. Daarbij wordt de privacy van de inwoners van Den Haag uiteraard gewaarborgd. Aan het einde van de proef evalueert de gemeente of de handhavers zich daadwerkelijk veiliger hebben gevoeld en of het aantal incidenten op straat met handhavers is afgenomen.’

Keihard bewijs

Dit bericht van de gemeente over de pilot geeft precies weer welke vragen er spelen. Onderzoeker en adviseur Sander Flight onderzocht de inzet van bodycams door de politie en bij handhavers van gemeente en openbaar vervoerders, o.a. in Rotterdam en Amsterdam. ‘Bij de politie is nu voor het eerst met keihard wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ze de veiligheid van politiemensen kunnen verbeteren. De drie soorten geweld waar ik naar keek – verbale agressie, serieuze bedreiging en lichamelijk geweld – zijn fors gedaald: gehalveerd zelfs. Het is voor het eerst dat er zo’n grondig onderzoek naar is gedaan met peilingen voor en na de bodycam, inclusief een controlegroep zonder de draagbare camera’s,’ vertelt Flight.

Geen gegarandeerd succes

Veel gemeenten houden momenteel pilots met bodycams voor boa’s. Maar volgens Flight is uitrollen geen goed idee: ‘Veel gemeenten horen over de goede resultaten en dus willen ze dat ook. Nou nee, je moet rekening houden met een heleboel factoren. De bodycam is zeker veelbelovend, maar geen gegarandeerd succes. Het kan zelfs tot meer geweld leiden, bleek bij de politie in Keulen en Düsseldorf. Het effect is verschillend per situatie en vooral afhankelijk van hoe de drager van de camera er zelf mee omgaat.’

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen
Antivirusbedrijf Avast gedagvaardigd wegens verkoop gebruikersdata van Nederlanders
Verder lezen
Wijkagent bespiedt stel met dure Volkswagen Tiguan: Waar doen ze het van?
Verder lezen
Gartner voorspelt de toekomst van de cybersecurity
Verder lezen