Skip to main content

Mindmap Informatiebeveiliging – Eigen huis op orde

Bestuurders en informatiedeskundigen hebben elkaar hard nodig om de informatiebeveiliging van de gemeente op orde te krijgen en houden. Terwijl beiden een eigen taal spreken en elkaar daarom niet altijd begrijpen. Deze mindmap kunnen zij als onderlegger gebruiken bij gesprekken over informatiebeveiliging. De mindmap biedt inzicht in verschillende aspecten van informatiebeveiliging en de rol die de bestuurder in dit domein heeft.

De gemeentemotor draait op informatie

Informatie is de brandstof in de motor van de gemeentelijke organisatie; van publieksbalie tot gemeenteraad en van keukentafelgesprek tot parkeerbeheer. Elke bestuurder en ambtenaar gebruikt (digitale) informatie om zijn werk te kunnen doen. Hierbij gaat het steeds vaker om vertrouwelijke informatie en informatie die eigenlijk altijd beschikbaar dient te zijn. Denk bijvoorbeeld aan persoonsgegevens of medische gegevens van WMO cliënten. Het is daarom belangrijk dat gemeenten hun informatie goed beveiligen.

Informatiebeveiliging is een zaak van iedereen. Ook het college van B&W heeft taken en bevoegdheden op dit domein. Om bestuurders wegwijs te maken, heeft de VNG de mindmap ´Informatiebeveiliging – Eigen huis op orde´ ontwikkeld. Hiervoor hebben wij burgemeesters en Chief Information Security Officers (CISO´s) geïnterviewd. Ook voerden wij gesprekken met specialisten van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). De mindmap is uitgewerkt met een VNG begeleidingscommissie. Daarin waren ook de IBD en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters vertegenwoordigd.

Vergelijking brand- en informatieveiligheid

De burgemeesters die wij spraken, zijn zich bewust van het belang van informatiebeveiliging en stuurden actief op een veilige digitale gemeente. Tegelijkertijd geven zij aan dat het onderwerp lastig ´vast te pakken´ was. Daarom maken zij vaak een vergelijking met brandveiligheid en de brandweer. Hiermee hebben burgemeesters veel ervaring; in de gemeente, de veiligheidsregio en met rampenoefeningen.

Omdat het zo´n mooie vergelijking is, hebben wij deze doorgetrokken in de mindmap. Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt voor brand- én voor informatieveiligheid. Daarom nemen gemeenten maatregelen om een ramp (bijvoorbeeld een datalek of een uitval van systemen) te voorkomen. Maar soms gaat het mis en moet er snel gehandeld worden om escalatie te voorkomen. Er wordt een crisisorganisatie ingericht en er worden hulptroepen ingeschakeld om de ramp te bestrijden. Preventie en Crisis zijn daarom de omvangrijkste takken in deze mindmap.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Microsoft 365 mag niet voor Europese Commissie, van Europese privacywaakhond
Verder lezen
Digital Trust Center waarschuwt meer ondernemers
Verder lezen
Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen