Nieuwsoverzicht week 44

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Risicomanagement; dichterbij dan je denkt?Risicomanagement. We lezen en horen er veel over. Veel mensen vinden risicomanagement vaak spannend en complex. Echter hoeft dit niet het geval te zijn, in deze blog vertel ik je graag waarom.

Informatiebeveiliging

Nieuwe editie CSR Magazine: ‘Zet de mens centraal in het digitale tijdperk’Mens en techniek zijn nauw verweven en moeten als geheel worden gezien. Omdat die menselijke kracht gemobiliseerd moet worden staat deze edite van CSR Magazine geheel in het teken van de ‘Human Factor’.

Dns-over-https: vloek of zegen?Dns wordt ook wel ‘the last unencrypted mile’ van het internet genoemd: het laatste stukje dat een internetpakketje aflegt voordat het een website voorschotelt. Uitgerekend dat stukje internet wordt volledig in plaintext verstuurd. Het versleutelen van dns-verzoeken levert namelijk meer problemen op dan je misschien zou denken.

Cyber Security Assessment & Inherente Cyber RisicoanalyseOnze samenleving digitaliseert exponentieel. Als gevolg van deze ontwikkelingen is een samenleving zonder IT eigenlijk niet meer voor te stellen. Deze ontwikkelingen vormen een belofte voor de toekomst. Ze vormen echter ook een uitdaging omdat onze afhankelijkheid van IT steeds groter wordt. Daarom heeft NOREA het Cyber Security Assessment en de Inherente Cyber Risicoanalyse gepubliceerd. Handig om risico’s mee in kaart te brengen en de beheersing daarvan te verbeteren.

Leidraad Coordinated Vulnerability DisclosureCoordinated Vulnerability Disclosure, voorheen Responsible Disclosure: het doel is om bij te dragen aan de veiligheid van ICT-systemen door kennis over kwetsbaarheden te delen. Eigenaren van ICT-systemen kunnen dan kwetsbaarheden verhelpen vóórdat deze actief misbruikt kunnen worden door derden. Met deze leidraad kan je zelf je eigen beleid inrichten!

Mindmap Informatiebeveiliging – Eigen huis op ordeDeze mindmap helpt bestuurders en informatiedeskundigen om elkaar beter te begrijpen. De verschillende aspecten van informatiebeveiliging en de rol van bestuurders worden visueel mooi weergegeven!

Privacy

VN-rapporteur zeer bezorgd over Nederlands opsporingssysteem uitkeringsfraudeHet Nederlandse opsporingssysteem voor uitkeringsfraude discrimineert mensen met weinig geld en mensen met een migratie-achtergrond, aldus een VN-rapporteur. Is dat terecht?

UWV moet werknemer 250 euro schadevergoeding betalen na datalekOp 28 mei 2019 had Nederland (voor zover bekend) de primeur op het toekennen van een schadevergoeding op grond van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Nu, nog geen vier maanden later heeft de kantonrechter van de rechtbank Amsterdam geoordeeld dat ook het UWV een schadevergoeding van € 250,- aan de betrokkene moet betalen. Wie is de volgende?

Privacy in sociaal domein: 5 handreikingenOm kwetsbare mensen beter te helpen is het vaak nodig dat partijen in het sociaal domein samenwerken. Dan rijst de vraag: Hoe kunnen we mensen goed helpen én hun privacy goed beschermen? Het traject Uitwisseling persoonsgegevens en privacy (UPP) van het Programma Sociaal Domein publiceert 5 handreikingen die gemeenten en organisaties in het sociaal domein hierbij helpen. Onlangs verscheen de eerste: Privacy in het sociaal domein – hoe communiceer je met inwoners over privacy?

Update Criteria borging AVG / Borgingsproduct gegevensbeschermingHet AVG borgingsproduct van de IBD/VNG Realisatie is een concreet handvat voor inbedding van de AVG in de planning- en controlcyclus. En net voorzien van een update!

Gemeenten en provincies, doe mee en open je dataOp veel plekken in het land verschraalt de lokale journalistiek en niet zelden is er geen geld meer voor een politiek verslaggever op de perstribune van de Raadszaal. Tegelijkertijd worden tal van taken overgeheveld van het Rijk naar het lokale bestuur. Het is een gevaarlijke combinatie die een gezonde controle op de democratie in de weg staat. De oplossing volgens dit opiniestuk? Open data.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker

Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Nieuwsoverzicht week 45
Nieuwsoverzicht week 43

Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap