Nieuwsoverzicht week 45

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

CISO Pioniers

Aftermovie CISO Pioniers #2Op woensdag 9 oktober 2019 organiseerden we de tweede editie van CISO Pioniers, ditmaal in Zwolle. Dit keer over wat een Information Security Management System (ISMS) nu eigenlijk is. Hoe richt je een PDCA cyclus in, en dan vooral C van Check. Deze aftermovie geeft een impressie van deze geslaagde, en wederom goed bezochte middag. Interesse in de volgende editie? Houd dan ciso-pioniers.nl in de gaten!

Blog

Risicomanagement; dichterbij dan je denkt?Risicomanagement. We lezen en horen er veel over. Veel mensen vinden risicomanagement vaak spannend en complex. Echter hoeft dit niet het geval te zijn, in deze blog vertel ik je graag waarom.

Informatiebeveiliging

InformatiedienstverlenersGemeenten zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van een aantal basisregistraties. Daarmee zijn ze informatiedienstverlener geworden. Het toezicht van de gemeenteraden loopt echter ver achter bij meer traditionele vormen van gemeentelijke dienstverlening.

Workshops voor transitie naar BIOOm managers en professionals op het gebied van informatiebeveiliging optimaal te ondersteunen bij de transitie naar de BIO worden een aantal gratis workshops georganiseerd. Hier vind je een overzicht van het aanbod.

Nieuwe Verantwoordingsrichtlijn GeVS 2020BKWI heeft voor 2020 een nieuwe verantwoordingsrichtlijn vastgesteld voor de informatiebeveiliging, omdat de BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid) dan van kracht wordt. De specifieke SUWI-Normenkaders gaan verdwijnen, daar wordt de verantwoording via ENSIA ook op aangepast.

Vragenlijst maatregelen voor cyberveilige organisatiesIn opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en in het kader van onze eigen kennisontwikkeling voert TNO een vragenlijstonderzoek uit naar cyberveiligheid in verschillende soorten organisaties. Meedoen kan via dit artikel.

VNG Realisatie e-magazine #6Het 6e e-magazine van VNG Realisatie is verschenen! Ook nu zijn er weer interessante artikelen over informatiebeveiliging en privacy gepubliceerd. Zeker lezen: ‘SIEM en SOC verhogen digitale weerbaarheid’, ‘Is privacy in een informatiemaatschappij mogelijk?’ en ‘ICT is de ruggengraat van de organisatie’.

Privacy

VNG Webinar “Controle rechtmatig gebruik Suwinet-Inkijk”Doe jij de controle op juist en rechtmatig gebruik van de Suwinet-Inkijk? VNG Realisatie organiseert een webinar voor medewerkers van gemeenten die deze controle moeten uitvoeren. Live op 14 november om 13:30 uur, of later terug te kijken. Aanrader!

Jaarcongres ECPOp donderdag 14 november is de 22e editie van het Jaarcongres ECP met als onderwerp de ‘Toekomst van de Informatiesamenleving’. Hoe ziet de toekomst eruit door de digitalisering? Van werk, van het onderwijs, of de zorgsector? En hoe kunnen we de kansen van deze toekomst op een verantwoorde manier vormgeven? Hier kan je het hele programma vast bekijken.

Privacy & AVG ContentbibliotheekDeze AVG-contentbibliotheek van de VNG/IBD staat vol FAQ’s over bewustwording rondom privacy en gegevensbescherming. De verzameling is bedoeld om best practices te delen en privacybewustwording en kennis van de AVG te vergroten bij o.a. gemeenten. Je kan de vragenset gebruiken in je eigen campagnes of importeren in bewustwordingsinstrumenten zoals online leeromgevingen. Doe er je voordeel mee!

Rechtszaak over fraudebestrijding overheid: ‘Burgers bij voorbaat verdacht’De overheid maakt burgers bij voorbaat verdacht van fraude en knoopt allerlei gegevens aan elkaar om die fraude op te sporen. Dat stelt een coalitie van juristen en belangenorganisaties, die een rechtszaak zijn begonnen over een inmiddels omstreden overheidsprogramma. De staat zelf zegt dat SyRI de privacy niet schendt.

Kamerbrief over aanpassingen UAVG en evaluatie AVGMinister Dekker wil de UAVG aanpassen en met deze brief informeert hij de Tweede Kamer over de voorgenomen wijzigingen. Daarnaast gaat hij ook in op de evaluatie van de AVG.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Nieuwsoverzicht week 46
Nieuwsoverzicht week 44

Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap