Skip to main content

Rolverdeling informatiebeveiliging gemeenten

Nasim Ahmadi is Chief Information Security Officer bij de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer. Samen met haar collega’s ontwikkelde zij het privacy governance, een van de eerste documenten waarin de rollen en verantwoordelijkheden omtrent het informatiebeveiligingsbeleid gedetailleerd staan omschreven. Waarom is die rolverdeling zo belangrijk, en is het mogelijk om functies te combineren? Drie vragen aan Nasim.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de functionaris voor de gegevensbescherming en de Chief Information Security Officer bij de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer?

De Chief Information Security Officer (CISO) is hét spilfiguur als het gaat om de beveiliging van informatie binnen de gemeente. De CISO ondersteunt de directie en de managers met kennis over informatieveiligheid, zodat zij hun verantwoordelijkheden voor de veiligheid van de informatievoorziening kunnen invullen. Daarnaast is de CISO het gemeentebrede aanspreekpunt voor directie, management en medewerkers over het onderwerp informatieveiligheid. Ook fungeert de CISO als coördinator voor de organisatie brede planning- en controlcyclus op gebied van informatieveiligheid; het gaat dan om het vaststellen van het informatieveiligheids- en privacybeleid, dit vertalen naar doelen, het inrichten van verantwoordelijkheden en de evaluatie op basis waarvan nieuwe doelen worden gesteld. Een andere belangrijke taak van de CISO is het bevorderen van het beveiligingsbewustzijn in de organisatie. Bij de gemeente Amstelveen en Aalsmeer coördineert de CISO tevens het privacyteam (de werkzaamheden van de privacybeheerders en het domein privacybeheer).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen