Gemeentelijk Gegevensmodel

Het Gemeentelijk Gegevensmodel (GGM) is een logisch gegevensmodel met daarin vertegenwoodigd alle beleidsterreinen van de gemeente. Het GGM is ontwikkeld in opdracht van de Gemeente Delft ter ondersteuning van de visie op het gebied van informatiegestuurd werken. Onder andere wordt het GGM gebruikt als centraal datamodel in het datawarehouse. Hiertoe is een generator beschikbaar om het GGM te vertalen naar fysieke databasetabellen.

Het GGM omvat alle beleidsterreinen die onder de verantwoordelijkeheid van de gemeente vallen. Dit ongeacht de organisatorische inrichting, zoals de afdelingen die de bijbehorende taken uitvoeren en uitbesteding aan derde partijen. Deze beleidsterreinen zijn afgeleid van de IV3-taakvelden.

Bij het GGM is een set codegeneratietemplates ontwikkeld voor het genereren van fysieke datamodellen op basis van (onderdelen van) het GGM. Hiermee genereer je DDL voor Oracle en in ongeteste vorm voor MySQL. Het gaat hier om templates voor het Code Template Framework van Enterprise Architect. Hiermee kan ook werkende DDL worden gegenereerd voor andere databases. Er missen dan alleen specifieke datatypes, die worden als VARCHAR(50) uitgegenereerd.

Installatie en gebruik

Het Gemeentelijk Gegevensmodel is beschikbaar in XMI-vorm, en is ontwikkeld in, en toegepast met Enterprise Architect.

Installatie Gemeentelijk Gegevensmodel

We bieden het GGM in twee vormen aan:

  1. Als EAP-bestand, te gebruiken voor de gratis Enterprise Architect Viewer. En natuurlijk de overige versies van Enterprise Architect. Download hiervoor het bestand Gemeentelijk_Gegevensmodel.xml en open het in (de viewer van) Enterprise Architect.
  2. Als XMI-bestand, om geladen te worden in een (nieuw) project in Enterprise Architect, of om geladen te worden in andere UML-tooling. Voor installatie-instructies kijk hier.
Verder lezen bij de bron
Anouk Tijhuis
Recente berichten van Anouk Tijhuis (bekijk alles)
    2019 European Security Awareness Summit – Lessons Learned
    Factsheet en toolkit: veilige e-mail in het zorgdomein

    Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
    Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap