Skip to main content

Onderzoek risico’s toegang privacygevoelige data

Het CBS laat een onderzoek instellen naar de toenemende risico’s bij het verlenen van toegang tot zijn privacygevoelige data. Dit zijn door het CBS verzamelde gegevens op persoons-, bedrijfs- en adresniveau die ontdaan zijn van identiteitskenmerken van personen, bedrijven of andere organisaties. Het CBS gebruikt deze zogenoemde microdata zelf voor het maken van zijn openbare statistieken, maar stelt onder strikte voorwaarden deze data ook beschikbaar aan onderzoekers in wetenschap en bedrijfsleven om daar zelf statistisch onderzoek mee te doen.

Maar de verzoeken voor toegang tot deze data nemen toe terwijl ook de risico’s toenemen en de eisen op het gebied van privacy en informatieveiligheid strenger worden. Nationaal en internationaal doen er nu meer dan honderd externe partijen onderzoek met deze data.

Gebruik van microdata bij het CBS

De wettelijke kerntaak van het CBS is het verrichten en publiceren van kwalitatief hoogwaardig statistisch onderzoek op verzoek van de overheid en de wetenschap. Om dit mogelijk te maken is in de wet geregeld dat het CBS kan beschikken over privacygevoelige informatie, afkomstig van bijvoorbeeld de Belastingdienst, bevolkingsadministraties, uitkeringsorganisaties, sociale- en pensioenfondsen en zorginstellingen. Het CBS garandeert daarbij dat de wettelijke vereisten op het gebied van privacy en informatieveiligheid nagekomen worden.

Het CBS anonimiseert en pseudonimiseert deze gegevens en houdt ze in een besloten en veilige omgeving. Het CBS ontwerpt en controleert zelf de processen voor de eigen statistiekproductie die met deze data plaatsvindt. Het garandeert zo dat de statistieken die het maakt nooit tot deze privacygevoelige microdata te herleiden zijn. Het CBS publiceert alle statistieken, zodat deze voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Juist om burgers en de maatschappij optimaal te informeren maar ook te beschermen is het bij wet geregeld dat het CBS op deze manier met privacygevoelige microdata officiële overheidsstatistiek kan maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Digital Trust Center waarschuwt meer ondernemers
Verder lezen
Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen