Skip to main content

1 op 3 Nederlandse werknemers niet op de hoogte van AVG-beleid

Een derde van de Nederlandse werknemers weet niet of er binnen hun bedrijf maatregelen zijn genomen om te voldoen aan AVG-voorwaarden, ondanks dat deze wetgeving al ruim anderhalf jaar van kracht is. Een deel van de ondernemingen investeert wel in het trainen van hun werknemers, maar als geheel schieten Nederlandse bedrijven hierin tekort. Zo weet 32,4% van de werknemers niet of er bijvoorbeeld een zakelijke e-mail encryptie-oplossing beschikbaar is.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Egress, aanbieder van people-centric data security-oplossingen, uitgevoerd door Markteffect onder ruim 250 Nederlandse werknemers.

‘Gewone’ werknemer minder goed op de hoogte

Ondanks dat werknemers in veel organisaties centraal staan in het AVG-beleid, blijkt uit het onderzoek dat dit beleid onder lang niet alle werknemers bekend is. Het lijkt erop dat de verantwoordelijken voor informatiebeveiliging binnen organisaties wel op de hoogte zijn, maar dat deze kennis onvoldoende gedeeld wordt met de groep daarbuiten. Zo ligt het percentage eind- en medeverantwoordelijken dat aangeeft dat er een e-mail encryptie-oplossing beschikbaar is beduidend hoger dan bij niet-verantwoordelijken: 75,3% versus 33,1%. En waar bijna de helft van de niet-verantwoordelijken niet weet of de AVG-wetgeving heeft gezorgd voor veranderingen in de manier waarop de organisatie informatie deelt, ligt dat percentage onder verantwoordelijke werknemers op 10%.

Bijna 16% van alle respondenten geeft aan dat er binnen hun organisatie wel eens per ongeluk bedrijfsgegevens of bedrijfsgevoelige informatie openbaar is gemaakt. Ook hier is een duidelijk verschil te zien tussen werknemers die verantwoordelijk zijn voor informatiebeveiliging en niet-verantwoordelijken: 32% tegenover 6,9%. Het is een indicatie dat lang niet alle datalekken door bedrijven gemeld worden aan hun personeel. Ook het recordaantal datalekken dat dit jaar al gemeld is bij de Autoriteit Persoonsgegevens onderbouwt deze conclusie.

Positief is dat de resultaten laten zien dat de helft van de werknemers op de hoogte is van de beleidsveranderingen die doorgevoerd zijn naar aanleiding van de AVG-wetgeving. In het merendeel van de gevallen (52,3%) gaat het daarbij om het trainen van werknemers. Ook geeft bijna 55% van de respondenten aan dat informatiebeveiliging voor meer werknemers binnen het bedrijf onderdeel is geworden van het takenpakket.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Digital Trust Center waarschuwt meer ondernemers
Verder lezen
Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen