Skip to main content

Amsterdam kijkt (weer) naar open source software

De gemeente Amsterdam onderzoekt hoe een deel van haar producten aangeboden kan worden als open source software. Zo wordt er gewerkt aan onder meer een implementatiestrategie, die komend voorjaar moet leiden tot concrete acties. Eén van de inspiratiebronnen voor Amsterdam is Common Ground.

Door: Frits de Jong

Open source software. Na een aantal jaar van relatieve stilte valt het woord vandaag de dag weer met enige regelmaat. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan Common Ground, “het idee om naast de bestaande gemeentelijke ICT-infrastructuur een nieuwe, moderne ICT-infrastructuur te bouwen voor de uitwisseling van gegevens binnen en tussen gemeenten”. Eén van de speerpunten (realisatieprincipes) van Common Ground is het gebruik van open source software. Ook de gemeente Amsterdam wil de blik (opnieuw) richten op open source. Zo’n tien jaar geleden werd dat al eens gedaan, maar dat zette niet echt door. Nu, tien jaar later, lijkt de tijd er meer rijp voor. Dat zegt ook Maarten van Haasteren, sinds maart van dit jaar waarnemend CIO van de gemeente Amsterdam.

Eerder dit jaar stelde het Amsterdamse college het sourcingkader vast (‘Sourcing en open source strategie Amsterdam – Over samenwerking en hergebruik’), waarin de visie van Amsterdam op de keuze die de gemeente maakt met betrekking tot welke software zij zelf bouwen en welke zij aanschaffen op de markt, centraal stond. Wat betreft Maarten van Haasteren zijn de uitgangspunten daarbij dat zoveel mogelijk wordt hergebruikt van bestaande middelen en dat het gebruik van standaarden en het spelen van een proactieve rol in het beschikbaar stellen van de door de gemeente Amsterdam ontwikkelde producten, leidend zijn. Wat lag er ten grondslag aan dat memo? Van Haasteren zegt daarover: “Eigenlijk het feit dat er niks over bestond. Hoe kon het dat wij, als de gemeente Amsterdam, niet een sourcingkader hadden? Geen kader om te beslissen over óf iets zelf doen óf uitbesteden en laten doen. Daar fietste open source software een beetje tussendoor, ook al omdat de gemeenteraad vragen stelde over het gebruik van open source. Om twee vliegen in één klap te slaan, hebben we de sourcing en open source software samen opgepakt. Dat was de aanleiding.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen