Skip to main content

Hâck The Hague: “Je moet jezelf geregeld durven testen”

Je eigen systemen bewust laten hacken; je moet maar durven. Den Haag ging de uitdaging aan tijdens Hâck The Hague 2019. Eind september zat het Atrium van het stadhuis vol met superknappe koppen die een dag lang hun best deden om de deuren van de gemeentelijke systemen open te breken.

Door: Quita Hendrison

Het begon in 2017 met een rapport van de Algemene Rekenkamer: het was niet best gesteld met de informatiebeveiliging bij de overheid. De Rotterdamse Rekenkamer meldde hetzelfde op basis van onderzoek in de eigen gemeente. “Alles bij elkaar genoeg aanleiding voor raadsvragen van D66 hier in Den Haag,” vertelt Chief Information Security Officer (CISO) Jeroen Schipper. “Dat was de basis voor de eerste Hack Den Haag. Op kleine schaal nog; met 37 hackers die vier kwetsbaarheden vonden. Bij editie twee in 2018 waren dat al 50 hackers die ruim zestig kwetsbaarheden vonden. Al snel maakten we naam met deze bijzondere hackwedstrijd. Vooral vanwege de openheid waarmee we dat doen. Letterlijk; hier open en bloot in ons Atrium, waar iedereen kan komen kijken.”

Afgelopen september zaten er 79 hackers in het Atrium. Uit elf verschillende landen. Die komen uiteraard niet zomaar binnenwandelen. Schipper: “We hebben een uitnodiging verstuurd die breed gedeeld is. Onze partner Cybersprint is een bekende partij in de wereld van cybersecurity, dus via hen bereiken we de doelgroep makkelijker.”

Hâck The Hague heeft de vorm van een wedstrijd. De ‘spelers’ zijn studenten en professionals die alleen of in duo’s op zoek gaan naar lekken in de digitale infrastructuur. Een deskundige jury, met onder meer de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) en het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) beoordeelt de vondsten. Er zijn geldprijzen te winnen in de categorieën ‘meest geavanceerde hack’, ‘hack met de grootste impact’ en ‘meest creatieve hack’.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen