Hâck The Hague: “Je moet jezelf geregeld durven testen”

Je eigen systemen bewust laten hacken; je moet maar durven. Den Haag ging de uitdaging aan tijdens Hâck The Hague 2019. Eind september zat het Atrium van het stadhuis vol met superknappe koppen die een dag lang hun best deden om de deuren van de gemeentelijke systemen open te breken.

Door: Quita Hendrison

Het begon in 2017 met een rapport van de Algemene Rekenkamer: het was niet best gesteld met de informatiebeveiliging bij de overheid. De Rotterdamse Rekenkamer meldde hetzelfde op basis van onderzoek in de eigen gemeente. “Alles bij elkaar genoeg aanleiding voor raadsvragen van D66 hier in Den Haag,” vertelt Chief Information Security Officer (CISO) Jeroen Schipper. “Dat was de basis voor de eerste Hack Den Haag. Op kleine schaal nog; met 37 hackers die vier kwetsbaarheden vonden. Bij editie twee in 2018 waren dat al 50 hackers die ruim zestig kwetsbaarheden vonden. Al snel maakten we naam met deze bijzondere hackwedstrijd. Vooral vanwege de openheid waarmee we dat doen. Letterlijk; hier open en bloot in ons Atrium, waar iedereen kan komen kijken.”

Afgelopen september zaten er 79 hackers in het Atrium. Uit elf verschillende landen. Die komen uiteraard niet zomaar binnenwandelen. Schipper: “We hebben een uitnodiging verstuurd die breed gedeeld is. Onze partner Cybersprint is een bekende partij in de wereld van cybersecurity, dus via hen bereiken we de doelgroep makkelijker.”

Hâck The Hague heeft de vorm van een wedstrijd. De ‘spelers’ zijn studenten en professionals die alleen of in duo’s op zoek gaan naar lekken in de digitale infrastructuur. Een deskundige jury, met onder meer de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) en het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) beoordeelt de vondsten. Er zijn geldprijzen te winnen in de categorieën ‘meest geavanceerde hack’, ‘hack met de grootste impact’ en ‘meest creatieve hack’.

Verder lezen bij de bron
Anouk Tijhuis
Recente berichten van Anouk Tijhuis (bekijk alles)
    Privacyprotocol ritregistratie Noord-Holland 2019
    Privacy by design en by default: nieuwe richtlijnen van de EDPB

    Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
    Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap