Skip to main content

Hâck The Hague: “Je moet jezelf geregeld durven testen”

Je eigen systemen bewust laten hacken; je moet maar durven. Den Haag ging de uitdaging aan tijdens Hâck The Hague 2019. Eind september zat het Atrium van het stadhuis vol met superknappe koppen die een dag lang hun best deden om de deuren van de gemeentelijke systemen open te breken.

Door: Quita Hendrison

Het begon in 2017 met een rapport van de Algemene Rekenkamer: het was niet best gesteld met de informatiebeveiliging bij de overheid. De Rotterdamse Rekenkamer meldde hetzelfde op basis van onderzoek in de eigen gemeente. “Alles bij elkaar genoeg aanleiding voor raadsvragen van D66 hier in Den Haag,” vertelt Chief Information Security Officer (CISO) Jeroen Schipper. “Dat was de basis voor de eerste Hack Den Haag. Op kleine schaal nog; met 37 hackers die vier kwetsbaarheden vonden. Bij editie twee in 2018 waren dat al 50 hackers die ruim zestig kwetsbaarheden vonden. Al snel maakten we naam met deze bijzondere hackwedstrijd. Vooral vanwege de openheid waarmee we dat doen. Letterlijk; hier open en bloot in ons Atrium, waar iedereen kan komen kijken.”

Afgelopen september zaten er 79 hackers in het Atrium. Uit elf verschillende landen. Die komen uiteraard niet zomaar binnenwandelen. Schipper: “We hebben een uitnodiging verstuurd die breed gedeeld is. Onze partner Cybersprint is een bekende partij in de wereld van cybersecurity, dus via hen bereiken we de doelgroep makkelijker.”

Hâck The Hague heeft de vorm van een wedstrijd. De ‘spelers’ zijn studenten en professionals die alleen of in duo’s op zoek gaan naar lekken in de digitale infrastructuur. Een deskundige jury, met onder meer de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) en het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) beoordeelt de vondsten. Er zijn geldprijzen te winnen in de categorieën ‘meest geavanceerde hack’, ‘hack met de grootste impact’ en ‘meest creatieve hack’.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen
Antivirusbedrijf Avast gedagvaardigd wegens verkoop gebruikersdata van Nederlanders
Verder lezen
Wijkagent bespiedt stel met dure Volkswagen Tiguan: Waar doen ze het van?
Verder lezen
Gartner voorspelt de toekomst van de cybersecurity
Verder lezen
DORA: Europese wetgeving voor financiele instellingen stelt ook eisen aan ICT dienstverleners
Verder lezen