Nieuwsoverzicht week 3

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Toekomstscenario’s voor ENSIA – deel 1De decemberpiek van ENSIA is weer achter de rug, een mooi moment dus voor een tweeluik over de toekomst van dit verantwoordingsstelsel. Dat nog te bezien valt of je ENSIA al een ‘effectief en efficiënt verantwoordingsstelsel’ mag noemen behandel ik in dit eerste deel. Hoe ENSIA zich in de komende jaren kan ontwikkelen om deze omschrijving wél te verdienen? Daar ga ik het de volgende keer over hebben. Als dit voor jou relevante vragen zijn, lees dan zeker verder.

Informatiebeveiliging

Strategisch Beleidskader Informatieveiligheid 2019-2022Mooie inspiratiebron! De gemeente Den Haag heeft het Strategisch Beleidskader Informatieveiligheid 2019-2022 opgesteld om de gemeente te voorzien van een richtinggevend en kaderstellend informatieveiligheidsbeleid met alle elementen die zijn voorgeschreven in de BIO. Op een wijze die aansluit op de gemeentelijke situatie en ambities van Den Haag.

Themanummer AssuranceDit themanummer van de IT-Auditor staat geheel in het teken van Assurance. De behoefte aan assuranceverlening over ICT ligt ten grondslag aan de geboorte van het beroep van IT-auditors. Omdat de RE op dat terrein steeds meer een publieke taak krijgt, is het tijd om enkele actuele en fundamentele piketpaaltjes te slaan.

Centric-klanten blijven trouw, ondanks ‘kwestie Van Rijbroek’Gemeenten trekken hun handen niet af van Centric, ondanks de samenwerking met Rian van Rijbroek wiens relatie met een digitaal rechercheur door politie onderzocht wordt. “We hebben van gemeenten geen enkel signaal ontvangen dat Centric rare dingen zou doen op gebied van informatiebeveiliging”, meldt een VNG-woordvoerder, die zelf wat sceptisch eraan toevoegt: “Het staat natuurlijk los van de vraag of Centric niet zelf eens conclusies zou moeten trekken.”

AFM: hier moet ‘informatiebeveiliging’ accountants aan voldoenDe Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft zijn Principes voor Informatiebeveiliging gepubliceerd. Die gaan over de vraag hoe financiële ondernemingen en accountantsorganisaties met informatiebeveiliging moeten omgaan.

Kamerbrief IV-governance Rijk en toekomst BITMinister Knops heeft deze beleidsreactie over onderzoeken IV-governance Rijk en het besluit toekomst Bureau ICT-toetsing (BIT) naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit naar aanleiding van de motie Middendorp, de beleidsdoorlichting Bureau ICT-toetsing (BIT) en de externe evaluatie BIT.

Privacy

1 op 3 Nederlandse werknemers niet op de hoogte van AVG-beleidDe AVG is al anderhalf jaar van kracht, maar toch weet een derde van de werknemers niet of binnen hun bedrijf maatregelen zijn genomen om te voldoen aan de AVG. Hoe is dat binnen jouw gemeente?

Privacy en DPIA’s bij de gemeente AmersfoortVoor het maken van een standaard aanpak voor DPIA’s en het opleiden van medewerkers voor de uitvoering ervan heeft de gemeente Amersfoort hulp gevraagd. Hier lees je meer!

Gratis deurbellen tegen criminaliteit: het twijfelachtige effect en de privacyzorgenEr zijn Kamervragen gesteld over het Tweakers artikel ‘Gratis deurbellen tegen criminaliteit: het twijfelachtige effect en de privacyzorgen’. Minister Grapperhaus geeft antwoord.

vID: het ID van de toekomst!Stel je voor dat je met een app op je smartphone kunt laten zien wie je bent, en hoe oud je bent. En dat je zelfs de grens over kunt zonder dat je je persoonsgegevens hoeft te tonen. vID is een mogelijke digitale variant van het vertrouwde paspoort of de ID-kaart, met dezelfde hoge veiligheidseisen als het huidige fysieke document. Wat het is en wat de eerste onderzoeksresultaten zijn lees je hier.

Implementatiehandboek Veilig mailenOm zorggegevens veilig en betrouwbaar te kunnen delen is een goede e-maildienst essentieel. Dit Implementatiehandboek van het Informatieberaad Zorg helpt je daarbij!

Downloads

IBD Jaaroverzicht 2019De IBD heeft een jaaroverzicht over 2019 opgesteld. Het jaar stond in het teken van de AVG en de overgang naar de BIO. De IBD hielp gemeenten bij het verhogen van de digitale weerbaarheid en het borgen van privacy in de organisatie. In dit jaaroverzicht treft je de meest in het oog springende activiteiten en ontwikkelingen.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker

Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Nieuwsoverzicht week 4
Nieuwsoverzicht week 2

Copyright © 2014 - 2019 IB&P B.V.
Onze algemene voorwaarden & privacyverklaring. Ook handig: de sitemap