Nieuwsoverzicht week 4

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Toekomstscenario’s voor ENSIA – deel 2 Vandaag het vervolg van mijn tweeluik over de toekomst van ENSIA. In deel 1 heb je kunnen lezen dat je het nu nog geen ‘effectief en efficiënt verantwoordingsstelsel’ mag noemen. Nu ga ik het hebben over hoe ENSIA zich in de komende jaren kan ontwikkelen om deze omschrijving wél te verdienen. Dat begint wat mij betreft bij een goed fundament van het ENSIA-verantwoordingsstelsel richting de raad.

Informatiebeveiliging

De burger heeft recht op persoonlijk contactVraag van de Nationale ombudsman: “Hoe gaan overheid en burgers in 2030 met elkaar om?” Het antwoord ligt in ieder geval niet in ‘meer digitalisering’, wel in meer betrokkenheid en empathie voor de burger.

Onderzoek: helft CISO’s overweegt ontslag in 2020 vanwege krap budgetDoor een (te) krap budget voor informatiebeveiliging overweegt de helft van de CISO’s om te stoppen. Onopgeloste zwakke plekken en een gebrek aan beschikbare beveiligingshulpmiddelen zijn enorme obstakels bij het voorkomen van incidenten.

IBD Jaaroverzicht 2019De IBD heeft een jaaroverzicht over 2019 opgesteld. Voor gemeenten stond dit jaar in het teken van de verdere implementatie van de AVG en de overgang naar de BIO. In dit jaaroverzicht tref je de meest in het oog springende activiteiten en ontwikkelingen.

Amsterdam kijkt (weer) naar open source softwareDe gemeente Amsterdam onderzoekt hoe een deel van haar producten aangeboden kan worden als open source software. Zo wordt er gewerkt aan onder meer een implementatiestrategie, die komend voorjaar moet leiden tot concrete acties. Eén van de inspiratiebronnen voor Amsterdam is Common Ground. Je leest het in het magazine van VNG Realisatie.

De BIO en hoe nu verder?We zijn alweer aangekomen in 2020, het jaar waarin de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) de voorgaande overheidsbaselines vervangt. En nu? Hugo Leisink blogt bij het NCSC over de toekomst van de BIO.

Privacy

Zorgconsument voorzichtig met het delen van dataUit dit onderzoek van Deloitte blijkt dat Nederlandse zorgconsumenten voorzichtiger zijn met het delen van persoonlijke gezondheidsdata dan mensen in andere landen. Over de gehele linie staan Nederlanders nog relatief terughoudend tegenover zorginnovaties.

Toezichthouden-door-vaagheidEen vernieuwing van de AVG zouden de principes van “gegevensbescherming door ontwerp en standaardinstellingen” moeten zijn. Walter van Holst is niet onder de indruk van de eerste consultatieversie van de nieuwe richtlijnen.

Oprukkende scanauto zet privacy onder drukDe scanauto is in opkomst. Inmiddels gebruiken dertien gemeenten zo’n auto om te controleren of er wel betaald is voor het parkeren, blijkt uit een rondgang van BNR. Breda en Helmond voeren de scanauto dit jaar in, Eindhoven en Apeldoorn gaan testen. Maar wat doet dat met de privacy?

Ook bij private opvolgers DigiD moet privacy gewaarborgd zijnNiet alleen gemak mag een rol spelen bij de opvolgers van DigiD, aldus Pieter van Boheemen en Linda Kool, verbonden aan het Rathenau Instituut.

Hoe veilig gedragen wij ons online?Hoe veilig gedragen wij ons online? Kennis over hoe burgers zich online gedragen en hoe zij zich (kunnen) weren tegen online criminaliteit is schaars. Dit is een studie naar de samenhang tussen kennis, gelegenheid, motivatie en online gedrag van Nederlanders.

Downloads

Samenvatting essaybundel ‘Behoorlijk Datagebruik in de Openbare Ruimte’Dit is de verkorte versie van de essaybundel ‘Behoorlijk Datagebruik in de Openbare Ruimte’. Een van de opbrengsten van NL DIGITAAL: Data Agenda Overheid. Het bevat zes thematische essays en voorstellen voor beleidsmaatregelen en acties rondom datagebruik in de openbare ruimte.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
ENSIA: méér dan de C in PDCA?
Lokale overheden leggen middels de ENSIA-systematiek jaarlijks verantwoording af over informatiebeveiliging. M.i.v. dit jaar gaat dit grotendeels langs de lat van de BIO. ENSIA wordt in de praktijk gemakkelijk gereduceerd tot een verplichte, jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar het is zoveel meer, toch?
In vijf stappen een goed informatiebeveiligingsbeleid
De allereerste maatregel uit de BIO, en ook gelijk de belangrijkste, is het hebben van een informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog de vijf stappen naar een goed informatiebeveiligingsbeleid en dito implementatie.

Meer recente berichten

Harde schijf printer risico datalek
Verder lezen
Wat kunnen HRM, CISO en PO voor elkaar betekenen?
Verder lezen
IBD (be)Spreekuren risicomanagement en BBN2+
Verder lezen
Rekenkamer Utrecht: onderzoek informatieveiligheid
Verder lezen
Digitale Ondermijningsdag: 9 webinars
Verder lezen
Privacy Awards 2021
Verder lezen
Trends in Veiligheid 2020
Verder lezen
Open source tool voor AVG
Verder lezen
RvIG applicaties en Internet Explorer
Verder lezen
Veilig digitaal ondernemen: op kantoor én thuis
Verder lezen