Nieuwsoverzicht week 6

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

CISO Pioniers

CISO PioniersOp woensdag 18 maart organiseren we met Youri Lammerts van Bueren alweer de derde CISO Pioniers. Waarvoor dient ISMS software en hoe zorg je dat je de juiste kiest? Welke ervaringen zijn al opgedaan met ISMS software? En hoe maak je bedrijfscontinuïteitsbeheer beheersbaar met een pragmatische aanpak? Dat zijn de vragen die we tijdens de masterclass gaan behandelen.

Geen algemene theorie, maar 100% toegesneden op de gemeentelijke praktijk. De ‘hoe-vraag’ staat centraal deze dag. Enthousiast geworden? Meld je dan nu aan!

Blog

Het goede nieuws over datalekken!In 2019 is er een stijging van 12,6% te zien in het aantal datalekmeldingen binnen Europa. Dit en meer blijkt uit onderzoek van DLA Piper onder de Europese privacy toezichthouders. Maar betekent meer meldingen dan ook meer datalekken? En is dat dan goed of slecht nieuws?

Informatiebeveiliging

PrecisiebombardementDe opwinding was groot. Aangejaagd door de media, die ongeveer elk uur met een update kwamen, welke organisaties nu weer geraakt dreigden te worden, groeide poortwachter Citrix uit tot heuse hype. Nu de rust is teruggekeerd bleef deze blogger met wat vragen achter.

Ode aan de CISOKent u de CISO in uw organisatie? Zo nee, maak dan gauw een afspraak om kennis te maken. Zo ja, zet hem of haar deze week eens in het zonnetje. Want dat is verdiend, na alle problemen met Citrix. Daarom een ode aan de CISO van Hugo Aalders.

Minister Grapperhaus wijst 4 computercrisisteams aanDoor deze ministeriële regeling van Minister Grapperhaus mag de IBD intensiever info uitwisselen met het NCSC. Mooie stap bij het versterken van de digitale slagkracht van Nederland!

Na de hack zou de Citrix-crisis aan Lochem voorbij gaan. Fout gedachtDe gemeente Lochem ontsnapte vorig jaar maar net aan een digitale ramp. Nu troffen de problemen met Citrix de boekhouders. „Wij hebben in de afgrond gekeken en het zag er niet fijn uit.”

CyberSecurity QuizTip van Thijs: Involve.me is een eenvoudige en leuke mogelijkheid om een cybersecurity & privacy quiz te maken, waarbij je ook feedback/toelichting kan geven na antwoord keuze! Thijs is CISO bij de gemeente Moerdijk en heeft zelf deze quiz gemaakt voor o.a. de introductiedag voor nieuwe medewerkers.

Privacy

Enkele 10-tallen gemeenten maken gebruik van agressieve online volgmethodenUit onderzoek van de Volkskrant en Fontys Hogeschool blijkt dat maar liefst 28 gemeentelijke websites agressieve sociale media- of advertentietrackers gebruiken. Plaatst jouw website trackingcookies? En vertel je dat ook?

AVG houdt big data onvoldoende in bedwangBij het opstellen van de AVG zijn de risico’s van big data voor consumenten niet goed ingeschat. Daarom biedt de AVG onvoldoende bescherming tegen bijvoorbeeld discriminerende profilering.

Opvragen personeelsgegevens bij aanbestedingen in het sociaal domeinHoe oordeelt de nationale rechter over het opvragen van personeelsgegevens bij aanbestedingen in het sociaal domein? Kenniscentrum Europa Decentraal zocht het uit.

CIP als kennisverbinderDe informatiekraak in 2011 bij Diginotar – als trusted thirth party voor de overheid – had vergaande consequenties. Naast direct overheidsingrijpen en het faillissement van Diginotar werd de kennispositie van overheidsspelers op gebied van veiligheid cruciaal. Een artikel over de noodzaak van samenwerken aan informatieveiligheid en privacy binnen de overheid.

Voormalig minister Guusje ter Horst wil dat gemeenten meer data uitwisselen‘Als ik over de Haarlemmerdijk loop, dan zie ik zaken waar nooit iets wordt verkocht. Dan denk ik: gemeenten ga toch eens kijken’, zegt Guusje ter Horst (voormalig minister van Binnenlandse Zaken, oud-wethouder en oud-burgemeester van Nijmegen) in Goed Ingelichte Kring.

Downloads

Toets uw eigen continuïteitsplanDeze vragenlijst is een gecomprimeerde en op onderdelen aangepaste versie van de vragenlijst die de auditdiensten en de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid hebben gebruikt bij de quick scan op de departementale continuïteitsplannen.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tips voor het beveiligen van Office 365
Eind april actualiseerde het Amerikaans ‘Cybersecurity & Infrastructure Security Agency’ (CISA) haar beveiligingsadvies voor Microsoft Office 365. Dat is relevante informatie omdat veel gemeenten momenteel, al dan niet versneld n.a.v. de noodzaak tot thuiswerken, bezig zijn met het uitrollen van Office 365. Daarom vandaag een blog waarin ik de belangrijkste beveiligingsinstellingen voor Office 365 bespreek.
Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?
Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024: oude wijn in nieuwe zakken?
In februari publiceerde de VNG de Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024 voor een veilige (digitale) gemeente. Biedt deze nieuwe agenda daadwerkelijk een nieuw handelingsperspectief? Of is het oude wijn in nieuwe zakken…

Meer recente berichten

CIP Cast – Privacy webinar: AVG in tijden van corona
Verder lezen
Gemeenten bieden onveilige gast-wifi
Verder lezen
Webinars Wachtwoordkluizen
Verder lezen
Brussel: te weinig mankracht en coördinatie bij handhaving AVG
Verder lezen
Minister Dekker benadrukt zorgvuldige omgang wifi-tracking
Verder lezen
Onvoldoende urgentie voor beveiligen van overheidsmail
Verder lezen
‘Het stellen van eisen is niet het einde van elk gesprek’
Verder lezen
Wat je vandaag al moet met quantumtechnologie
Verder lezen
Spamfilter en IPv6
Verder lezen
Smart cities, stupid citizens?
Verder lezen