Nieuwsoverzicht week 7

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

CISO Pioniers

CISO PioniersOp woensdag 18 maart organiseren we met Youri Lammerts van Bueren alweer de derde CISO Pioniers. Waarvoor dient ISMS software en hoe zorg je dat je de juiste kiest? Welke ervaringen zijn al opgedaan met ISMS software? En hoe maak je bedrijfscontinuïteitsbeheer beheersbaar met een pragmatische aanpak? Dat zijn de vragen die we tijdens de masterclass gaan behandelen.

Geen algemene theorie, maar 100% toegesneden op de gemeentelijke praktijk. De ‘hoe-vraag’ staat centraal deze dag. Enthousiast geworden? Meld je dan nu aan!

Blog

Het goede nieuws over datalekken!In 2019 is er een stijging van 12,6% te zien in het aantal datalekmeldingen binnen Europa. Dit en meer blijkt uit onderzoek van DLA Piper onder de Europese privacy toezichthouders. Maar betekent meer meldingen dan ook meer datalekken? En is dat dan goed of slecht nieuws?

Informatiebeveiliging

Handreiking Wachtwoordkluizen gepubliceerdDe IBD heeft een handreiking voor wachtwoordkluizen opgesteld. In de BIO worden wachtwoordeisen benoemd die het nodig maken dat nadere regels worden gesteld over wachtwoordbeleid en ondersteunende processen in wachtwoordbeleid.

Eenzaam maar niet alleenWaar staat de CISO? Dat is laatst onderzocht door het CIP en was aanleiding voor iBestuur om 4 CISO’s over hun dagelijkse werk, verantwoorde­lijkheden en wensen te spreken.

Informatiebeveiligingbeleid Het HogelandDe gemeente Het Hogeland heeft recent het informatiebeveiligingsbeleid aangepast en vastgesteld. Onder andere de overgang van BIG naar BIO is verwerkt. Mooi voorbeeld!

Cyberdiplomatie – Balans tussen vrijheid en veiligheidOp donderdag 20 februari organiseert NL IGF het seminar ‘Cyberdiplomatie – Balans tussen vrijheid en veiligheid’. Dit is een vervolg op de sessie van het Jaarcongres ECP, waarbij er dieper wordt ingegaan op het onderwerp.

PhishingPhishing is een vorm van internetfraude waarbij internetcriminelen proberen persoonlijke gegevens of wachtwoorden te stelen. Jij, of iemand anders in je organisatie, heeft op een verkeerde link geklikt, een verkeerde bijlage geopend of misschien verkeerd gereageerd op een e-mail. Hoe herken je een malafide e-mail? En wat doe je als je het slachtoffer bent geworden van phishing?

Privacy

Privacy Compliance Benchmark 2019Hoe staat het met de volwassenheid van Nederlandse organisaties op het gebied van gegevensbescherming? Welke lering kunnen wij trekken uit 1,5 jaar ervaring met de AVG? Heeft de AVG het gewenste effect bereikt? Zijn organisaties écht serieus bezig met het verbeteren van de privacy van hun klanten, cliënten en burgers? Dat hoor je in het webinar over de Privacy Compliance Benchmark 2019 van VKA!

Das Leben von MirDe film ‘Das Leben der Andern’ speelt zich af in 1984 in Oost-Berlijn. De Stasi probeert zoveel mogelijk over burgers te weten te komen om ze daarmee te kunnen controleren. De Stasi is ondertussen vervangen door veel slimmere partijen. Ad Gerrits zie het daarom somber in.

Toolbox Ethisch Verantwoorde InnovatieOm haar maatschappelijke taken beter te kunnen vervullen, zet de overheid steeds vaker innovatieve technologieën in. Deze toolbox helpt je om dat ethisch verantwoord te doen.

Belangen afwegen in de AVGOuderen die zonder aanvulling op hun AOW onder het sociaal minimum komen, hebben recht op een aanvulling. Slechts de helft van wie daar recht op heeft, vraagt die ook aan, aldus de Rekenkamer. Dat zijn bijna 50.000 mensen. Mag de SVB die ouderen aanschrijven?

SyRI in strijd met het EVRMDe rechtbank heeft 5 februari uitspraak gedaan in een zaak over SyRI, dat is een wettelijk instrument dat de overheid gebruikt voor de bestrijding van fraude op bijvoorbeeld het terrein van uitkeringen, toeslagen en belastingen. De rechtbank is van oordeel dat de wetgeving die de inzet van SyRI regelt in strijd is met hoger recht.

Downloads

Rapport Slimme apparatenDit rapport bevat de conclusies van een onderzoek dat onder mensen met één of meerdere slimme apparaten is gedaan. Er zijn onder andere vragen gesteld over het updaten, hacken en te nemen stappen voor een betere beveiliging van slimme apparaten.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Abonneren nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tijdig betrokken worden als FG
In het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!
Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?
Activiteiten op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensbescherming binnen gemeenten behoren te worden gecoördineerd door de CISO, de Privacy Officer en de FG. Maar wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe verhouden deze functies zich tot elkaar?
Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die ik in deze blog ga behandelen.

Meer recente berichten

Inspiratie voor digitale participatie
Verder lezen
Wet voor gegevensuitwisseling ingediend bij Tweede Kamer
Verder lezen
Het antwoord luidt: '42'
Verder lezen
CIP webinars: Ransomware
Verder lezen
2 jaar AVG: Waar sta je als FG?
Verder lezen
NCSC publiceert Whitepaper Securitytesten
Verder lezen
Gemeentelijke Datastrategie 2020-2022
Verder lezen
Positief vooruitzicht voor vertrouwelijkheid overheidsmail
Verder lezen
iBestuur Thuisdebat #3: Digitale identiteit
Verder lezen
Informatiebeveiligingsbeleid 2019 - 2022 Gemeente Landsmeer
Verder lezen

Dat gaat je (n)iets aan

IB&P is een adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We richten ons primair op de (lokale) overheid. We adviseren en ondersteunen bij het implementeren én blijvend voldoen aan o.a. de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).