Nieuwsoverzicht week 10

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Goed voorbeeld doet goed volgen – deel 2Volgens Ferdinand Grapperhaus moet iedereen met een voorbeeldfunctie zijn verantwoordelijk nemen en digitaal leiderschap tonen. Maar hoe doe je dat? De zeven factoren van Muel Kaptein kunnen je daarbij helpen. De eerste drie factoren heb ik de vorige keer behandeld. Lees snel verder voor de rest.

CISO Pioniers

CISO PioniersOp woensdag 18 maart organiseren we met Youri Lammerts van Bueren alweer de derde CISO Pioniers. Waarvoor dient ISMS software en hoe zorg je dat je de juiste kiest? Welke ervaringen zijn al opgedaan met ISMS software? En hoe maak je bedrijfscontinuïteitsbeheer beheersbaar met een pragmatische aanpak? Dat zijn de vragen die we tijdens de masterclass gaan behandelen.

Geen algemene theorie, maar 100% toegesneden op de gemeentelijke praktijk. De ‘hoe-vraag’ staat centraal deze dag. Enthousiast geworden? Meld je dan nu aan!

Informatiebeveiliging

Digitalisering doet ertoeIn zes inzichten wordt de impact van digitalisering op het werk van de overheid onderzocht. Achtereenvolgens komen digitale identiteit, digitale inclusie, platformen, algoritmen, grondrechten en de generieke digitale infrastructuur aan bod.

Nationaal Crisisplan Digitaal: schade beperken en snel herstelDe NCTV heeft het Nationaal Crisisplan Digitaal aangeboden aan publieke en private partners. Het plan voorziet in de behoefte aan een adequate crisisaanpak. Met als doel: schade beperken en snel herstel.

Diplomatie speelt belangrijke rol bij cyberveiligheidEscalatie ligt op de loer bij het oplopende cyberconflict tussen landen. Alleen door diplomatie en internationale afspraken kan cyberspace op de lange termijn veiliger worden.

Handreiking functieprofiel CISO geactualiseerdIn de afgelopen periode heeft de IBD de Handreiking Functieprofiel voor de gemeentelijke CISO geactualiseerd. De bijgevoegde functieprofielen zijn opgesteld met behulp van de HR21-systematiek, die in veel gemeenten wordt gehanteerd.

Burgemeester van Lochem roept om rode knop tegen hackers: ‘Kwestie van tijd tot Nederland schurend stil staat’Een missionaris met bijzonder sterke zendingsdrang is de Lochemse burgemeester Sebastiaan van ’t Erve geworden sinds hij in de afgrond keek toen zijn gemeente werd gehackt. Hij reist stad en land af om het kabinet te doordringen van de gevaren.

Privacy

ECP Deelnemersspecial: Digital footprint van kinderenDigital footprint van kinderen – Hoe waarborgen we de online privacy van onze kinderen? Dat is het onderwerp van de ECP Deelnemersspecial op 24 maart. Opgeven kan hier.

Model privacy protocol binnengemeentelijke gegevensdelingMinister Grapperhaus heeft het model privacy protocol binnengemeentelijke gegevensdeling voor bij de aanpak van ondermijning naar de Tweede Kamer gestuurt. Deze kan je hier downloaden.

Drie redenen waarom meldplicht datalekken niet werktDe bescherming van persoonsgegevens is niet op orde. De aanpak bij meldingen van datalekken moet efficiënter, aldus deze hoogleraar Law & Data Science aan de Universiteit Leiden.

Algoritmes moeten Amsterdamse woonfraude opsporenDe gemeente Amsterdam start een test met het gebruik van computeralgoritmes voor het opsporen van woonfraude en illegale vakantieverhuur. De gemeente verzekert dat er ook op de privacy gelet zal worden.

Informatiebeveiliging Datafundamenten en Analytics van de BelastingdienstHier vind je de eindbrief van de AP over het onderzoek naar informatiebeveiliging bij de afdeling Datafundamenten en Analytics van de Belastingdienst.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)
    Nieuwsoverzicht week 11
    Nieuwsoverzicht week 9