Nieuwsoverzicht week 11

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

De 3e editie van CISO Pioniers op woensdag 18 maart gaat helaas niet door in verband met de maatregelen rond het coronavirus. Een nieuwe datum volgt. Geef je op voor de Pioniers mailing list en je bent als eerste op de hoogte!


Blog

Informatiebeveiliging bezien vanuit de rekenkamercommissieRekenkamercommissies zijn onafhankelijke toezichthouders van de overheid. Zij controleren of een gemeente haar werk al dan niet goed uitvoert. Ook als het gaat om informatiebeveiliging. Maar welke zaken onderzoeken ze dan zoal en welke aanpak hanteren ze hierbij? Dat en meer lees je in deze blog.

Informatiebeveiliging

Cyberveilig gedrag: waarom awareness training niet genoeg isWe kunnen er nu echt niet meer omheen. De dreigingen op het gebied van cybersecurity zijn levensgroot en de weerbaarheid is op veel plekken nog niet op orde. Awarenesstrainingen zijn een mooie stap, maar voor cyberveilig gedrag is meer nodig. De drie factoren van deze gedragstheorie helpen je om veilig gedrag écht te faciliteren.

€ 15.000 van EU voor wifi in openbare ruimtesVan dinsdag 17 maart 13.00 uur tot woensdag 18 maart 17.00 uur kunnen gemeenten een aanvraag doen voor WiFi4EU waardebonnen. Hiermee kan je een Wifi-hotspot opzetten in openbare ruimtes. Wees er snel bij want op = op!

De BIO in ExcelVoor het dagelijks werken met de BIO kan het handig zijn deze in verkorte vorm ook in Excel te kunnen gebruiken. Download hier de 1.04-versie in Excel.

ENSIA Regiobijeenkomst januari 2020In de ENSIA regiobijeenkomsten van afgelopen januari is de fase verantwoorden op basis van de uitgevoerde zelfevaluatie op de BIG behandeld. Daarnaast zijn de uitkomsten uit de BIO pilot met ENSIA gedeeld. Kortom een mix van toelichting op uitvoering en een blik naar de toekomst. Gemist? Dan kan je gelukkig deze video bekijken.

Train de trainer VNG CyberoefeningOp 19 maart is een Train de Trainer-sessie voor het cyberoefenpakket van de VNG. Daarna kan je zelf de oefening begeleiden voor burgemeester, crisisteam en andere partijen. Leuk en leerzaam!

Privacy

Selectielijst 2020 vastgesteldDe selectielijst 2020 is vastgesteld en in bijlage 8 is een overzicht van de wijzigingen opgenomen. Goed om daar je bewaartermijnenbeleid en verwerkingsregister op te checken!

Dataopslag in het VK na de overgangsperiode van de Brexit, kan dat?Kan je na de overgangsperiode van de Brexit nog je administratie, waarin ook persoonsgegevens zijn verwerkt, onderbrengen bij databedrijven in het Verenigd Koninkrijk? Europa decentraal zocht het uit.

Dealing with the risk of corona at the workplaceOok in Nederland neemt het aantal corona besmettingen toe. Hoe ga je als werkgever om met de risico’s van corona? Welke maatregelen tref je zonder dat je een te grote inbreuk op de privacy maakt? Loyens & Loeff heeft antwoorden.

Richt een Rijksdienst voor Digitale Dienstverlening op Er moet een Rijksdienst voor Digitale Dienstverlening (RDD) komen. Dat is één van de belangrijksre aanbevelingen uit het Manifest Ontwikkeling Digitale Overheid. Het manifest komt voort uit aangedragen oplossingen van ruim honderd deskundigen voor de jarenlange problematiek rond grote overheids-IT projecten.

OUCH! Newsletter: Digital Spring CleaningHet is bijna lente en dus is het weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak! In de OUCH! nieuwsbrief van deze maand daarom een aantal tips om ook je digitale huishouden van een mooie opfrisbeurt te voorzien.

Downloads

VNG Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024Digitale veiligheid staat steeds hoger op de bestuurlijke prioriteitenlijst. De VNG Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024 biedt via 10 actielijnen handelingsperspectief voor de bestuurlijke praktijk.

Slides ENSIA Regiobijeenkomst januari 2020Hier vind je de slides van de ENSIA regiobijeenkomsten van afgelopen januari. Verantwoorden op basis van de uitgevoerde zelfevaluatie op de BIG is behandeld en de uitkomsten uit de BIO pilot met ENSIA zijn gedeeld.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Recente berichten van IB&P (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.
Tien stappenplan voor het opstellen van een autorisatiematrix
Een handig hulpmiddel bij het goed inrichten van autorisaties, is een autorisatiematrix. Maar hoe stel je een autorisatiematrix op? IB&P heeft een tien stappenplan gemaakt om je hierbij te helpen. In deze blog lees je hoe je een autorisatiematrix opstelt én borgt binnen je organisatie.
Kennisproducten ter ondersteuning implementatie BIO; wanneer gebruik je wat?
Om gemeenten bij de implementatie van de BIO te ondersteunen heeft de IBD handige kennisproducten ontwikkeld die je op weg kunnen helpen. Maar welke producten zijn er nu allemaal precies, waar dienen ze voor en wat is de onderlinge samenhang? In deze blog zet ik er enkele voor je onder elkaar.

Meer recente berichten

Leer van de experts!
Verder lezen
Webinar Veilig gebruik van Suwinet nu terug te zien
Verder lezen
Groei AP noodzakelijk
Verder lezen
CISO Workshop Training van Microsoft
Verder lezen
City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime
Verder lezen
De overheid lijdt aan datahonger en dat kost de burger privacy
Verder lezen
ePrivacy-verordening voor decentrale overheden
Verder lezen
Meetup ethische commissies
Verder lezen
WhatsApp-fraude: wat doen en wat niet?
Verder lezen
Certificeringskeuze: ISO 27001 of NEN 7510?
Verder lezen