Nieuwsoverzicht week 12

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Informatiebeveiliging bezien vanuit de rekenkamercommissieRekenkamercommissies zijn onafhankelijke toezichthouders van de overheid. Zij controleren of een gemeente haar werk al dan niet goed uitvoert. Ook als het gaat om informatiebeveiliging. Maar welke zaken onderzoeken ze dan zoal en welke aanpak hanteren ze hierbij? Dat en meer lees je in deze blog.

Informatiebeveiliging

Aankondiging webinars configuratiemanagementWorstel je met configuratiemanagement en het actueel houden van de ICT-omgeving? Dan zijn deze IBD webinars die geheel in het teken staan van de processen en technieken rond configuratiemanagement echt wat voor jou!

Subsidieregeling CyberweerbaarheidVeel bedrijven weten nog onvoldoende hoe ze zich moeten wapenen tegen de cyberdreigingen die hen boven het hoofd hangen. Als netwerk van bedrijven samenwerken tegen cyberdreiging? Dan is de subsidieregeling Cyberweerbaarheid interessant. Aanvragen kan vanaf 2 april.

Voorzorgsmaatregelen thuiswerken ivm COVID-19/het CoronavirusWerkt een deel van je organisatie thuis vanwege het Coronavirus? Neem dan deze aandachtspunten van het NCSC in overweging. Denk hierbij aan het veilig verbinding kunnen maken met uw bedrijfsnetwerk.

Alle IBD Regiobijeenkomsten in april en mei afgelastVanwege de maatregelen rondom het Coronavirus gelast de IBD alle geplande regiobijeenkomsten over Informatiebeveiliging en Privacy af. Ze bereiden webinars voor om deze te vervangen. Wanneer daar meer over bekend is zullen ze hier over communiceren. 

Information Security Officer: een sneu beroepBerend de Vries vindt ISO maar een sneu beroep. Wel verstand van zaken, maar geen mandaat om iets te doen of verbieden. En als het mis gaat blijk je wel verantwoordelijk te zijn!

Privacy

Knellende verwerkerscontracten ontzenuwdRaken kleine ICT-leveranciers in de knel door de aansprakelijkheidsverdeling tussen verwerkingsverantwoordelijke en verwerker? Walter van Holst vindt het een schijnprobleem.

Privacybeleid Regionale Belasting GroepDe Regionale Belasting Groep heeft recent haar privacybeleid en datalekkenprotocol vastgesteld. Handig om als inspiratiebron te gebruiken!

IBD Privacy Regiobijeenkomsten voorjaar 2020De IBD had dit voorjaar ook weer Privacy regiobijeenkomsten gepland. Deze keer in Gouda, Almelo, Nijmegen en Sittard-Geleen. In verband met de maatregelen rond het Coronavirus zijn de bijeenkomsten afgelast.

Privacyblog Aleid Wolfsen: ‘Computer says no’ is niet genoegDe AP focust de komende jaren op het gebruik van algoritmes. Als organisatie heeft u misschien ook al het gemak ontdekt van algoritmes. AP Voorzitter Aleid Wolfsen blogt over de keerzijde van deze slimme techniek.

Mag ik mijn werknemers controleren op corona?Als werkgever heb je bijna nooit het recht om zelf medische gegevens van werknemers te registreren. Wel kan je de arbodienst of bedrijfsarts inschakelen om te controleren op corona.

Downloads

Manifest ‘Ontwikkeling Digitale Overheid’Dit manifest biedt voor bestuurders en politici herkenbare uitgangspunten voor de digitalisering van de overheidsdienstverlening. De stellingen in dit Manifest zijn erop gericht om de kloof tussen de alledaagse praktijk en de hoge ambitie te dichten.

Veiligheidsmonitor 2019Hoe ervaren Nederlanders de leefbaarheid van hun woonomgeving? Voelen zij zich er veilig? Deze vragen, en nog meer, worden in de Veiligheidsmonitor 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) beantwoord.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Abonneren nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tijdig betrokken worden als FG
In het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!
Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?
Activiteiten op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensbescherming binnen gemeenten behoren te worden gecoördineerd door de CISO, de Privacy Officer en de FG. Maar wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe verhouden deze functies zich tot elkaar?
Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die ik in deze blog ga behandelen.

Meer recente berichten

Inspiratie voor digitale participatie
Verder lezen
Wet voor gegevensuitwisseling ingediend bij Tweede Kamer
Verder lezen
Het antwoord luidt: '42'
Verder lezen
CIP webinars: Ransomware
Verder lezen
2 jaar AVG: Waar sta je als FG?
Verder lezen
NCSC publiceert Whitepaper Securitytesten
Verder lezen
Gemeentelijke Datastrategie 2020-2022
Verder lezen
Positief vooruitzicht voor vertrouwelijkheid overheidsmail
Verder lezen
iBestuur Thuisdebat #3: Digitale identiteit
Verder lezen
Informatiebeveiligingsbeleid 2019 - 2022 Gemeente Landsmeer
Verder lezen

Dat gaat je (n)iets aan

IB&P is een adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We richten ons primair op de (lokale) overheid. We adviseren en ondersteunen bij het implementeren én blijvend voldoen aan o.a. de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).