Nieuwsoverzicht week 12

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Informatiebeveiliging bezien vanuit de rekenkamercommissieRekenkamercommissies zijn onafhankelijke toezichthouders van de overheid. Zij controleren of een gemeente haar werk al dan niet goed uitvoert. Ook als het gaat om informatiebeveiliging. Maar welke zaken onderzoeken ze dan zoal en welke aanpak hanteren ze hierbij? Dat en meer lees je in deze blog.

Informatiebeveiliging

Aankondiging webinars configuratiemanagementWorstel je met configuratiemanagement en het actueel houden van de ICT-omgeving? Dan zijn deze IBD webinars die geheel in het teken staan van de processen en technieken rond configuratiemanagement echt wat voor jou!

Subsidieregeling CyberweerbaarheidVeel bedrijven weten nog onvoldoende hoe ze zich moeten wapenen tegen de cyberdreigingen die hen boven het hoofd hangen. Als netwerk van bedrijven samenwerken tegen cyberdreiging? Dan is de subsidieregeling Cyberweerbaarheid interessant. Aanvragen kan vanaf 2 april.

Voorzorgsmaatregelen thuiswerken ivm COVID-19/het CoronavirusWerkt een deel van je organisatie thuis vanwege het Coronavirus? Neem dan deze aandachtspunten van het NCSC in overweging. Denk hierbij aan het veilig verbinding kunnen maken met uw bedrijfsnetwerk.

Alle IBD Regiobijeenkomsten in april en mei afgelastVanwege de maatregelen rondom het Coronavirus gelast de IBD alle geplande regiobijeenkomsten over Informatiebeveiliging en Privacy af. Ze bereiden webinars voor om deze te vervangen. Wanneer daar meer over bekend is zullen ze hier over communiceren. 

Information Security Officer: een sneu beroepBerend de Vries vindt ISO maar een sneu beroep. Wel verstand van zaken, maar geen mandaat om iets te doen of verbieden. En als het mis gaat blijk je wel verantwoordelijk te zijn!

Privacy

Knellende verwerkerscontracten ontzenuwdRaken kleine ICT-leveranciers in de knel door de aansprakelijkheidsverdeling tussen verwerkingsverantwoordelijke en verwerker? Walter van Holst vindt het een schijnprobleem.

Privacybeleid Regionale Belasting GroepDe Regionale Belasting Groep heeft recent haar privacybeleid en datalekkenprotocol vastgesteld. Handig om als inspiratiebron te gebruiken!

IBD Privacy Regiobijeenkomsten voorjaar 2020De IBD had dit voorjaar ook weer Privacy regiobijeenkomsten gepland. Deze keer in Gouda, Almelo, Nijmegen en Sittard-Geleen. In verband met de maatregelen rond het Coronavirus zijn de bijeenkomsten afgelast.

Privacyblog Aleid Wolfsen: ‘Computer says no’ is niet genoegDe AP focust de komende jaren op het gebruik van algoritmes. Als organisatie heeft u misschien ook al het gemak ontdekt van algoritmes. AP Voorzitter Aleid Wolfsen blogt over de keerzijde van deze slimme techniek.

Mag ik mijn werknemers controleren op corona?Als werkgever heb je bijna nooit het recht om zelf medische gegevens van werknemers te registreren. Wel kan je de arbodienst of bedrijfsarts inschakelen om te controleren op corona.

Downloads

Manifest ‘Ontwikkeling Digitale Overheid’Dit manifest biedt voor bestuurders en politici herkenbare uitgangspunten voor de digitalisering van de overheidsdienstverlening. De stellingen in dit Manifest zijn erop gericht om de kloof tussen de alledaagse praktijk en de hoge ambitie te dichten.

Veiligheidsmonitor 2019Hoe ervaren Nederlanders de leefbaarheid van hun woonomgeving? Voelen zij zich er veilig? Deze vragen, en nog meer, worden in de Veiligheidsmonitor 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) beantwoord.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Recente berichten van IB&P (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.
Tien stappenplan voor het opstellen van een autorisatiematrix
Een handig hulpmiddel bij het goed inrichten van autorisaties, is een autorisatiematrix. Maar hoe stel je een autorisatiematrix op? IB&P heeft een tien stappenplan gemaakt om je hierbij te helpen. In deze blog lees je hoe je een autorisatiematrix opstelt én borgt binnen je organisatie.
Kennisproducten ter ondersteuning implementatie BIO; wanneer gebruik je wat?
Om gemeenten bij de implementatie van de BIO te ondersteunen heeft de IBD handige kennisproducten ontwikkeld die je op weg kunnen helpen. Maar welke producten zijn er nu allemaal precies, waar dienen ze voor en wat is de onderlinge samenhang? In deze blog zet ik er enkele voor je onder elkaar.

Meer recente berichten

Leer van de experts!
Verder lezen
Webinar Veilig gebruik van Suwinet nu terug te zien
Verder lezen
Groei AP noodzakelijk
Verder lezen
CISO Workshop Training van Microsoft
Verder lezen
City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime
Verder lezen
De overheid lijdt aan datahonger en dat kost de burger privacy
Verder lezen
ePrivacy-verordening voor decentrale overheden
Verder lezen
Meetup ethische commissies
Verder lezen
WhatsApp-fraude: wat doen en wat niet?
Verder lezen
Certificeringskeuze: ISO 27001 of NEN 7510?
Verder lezen