Nieuwsoverzicht week 14

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Stappenplan voor het kiezen van een ISMS-pakket Als je een ISMS-pakket wilt aanschaffen, waar moet je dan op letten? In deze blog leg ik de focus niet op het proces zelf, maar op het selecteren van het ISMS-pakket (software) om het proces te ondersteunen.

Informatiebeveiliging

SANS Security Awareness Work-from-Home Deployment KitDeze toolkit van SANS heeft alles wat je moet weten om een veilige thuiswerkomgeving te creëren tijdens en na de Corona pandemie. (in het Engels)

Cybersecurity-onderzoek: Oppassen geblazen… Apostolis Zarras is cybersecurity-expert bij het Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE) van de Universiteit Maastricht. Een gesprek over zijn onderzoek, de mensen als zwakke schakel en – heel toepasselijk – malware-aanvallen.

NOREA-Alert: Impact coronavirus op de werkzaamheden van IT-auditorsDeze NOREA Alert geeft aandachtspunten voor IT-auditors om tijdens de coronacrisis toch zorgvoldig IT-audits te doen. Ook informeert NOREA over de hun eigen acties.

‘Weerbaar Thuiswerken’ awareness campagne!Gemeentelijke CISO’s en Brooklyn Partners is hebben samen de toolkit Weerbaar Thuiswerken opgezet. Bekijk en download hier de video’s en toolkit om deze awareness campagne (gratis) binnen jouw gemeente in te zetten.

Thuiswerkblog #3 – OplosdingDeze blogs moeten het nieuwe werken bij de Rijksoverheid een positief duwtje geven. Het thuiswerken is in deze tijd voor veel ambtenaren synoniem aan het werken in de cloud. Maar door verkeerd gebruik loop je bij ‘AVG-proof’ apps nog steeds risico op een datalek.

Privacy

Hoe het coronavirus ook onze privacy bedreigtHoe we omgaan met deze crisis zal bepalen in welke wereld we binnen enkele maanden ontwaken. Bewaken we onze essentiële vrijheden en rechten of geven we ze op, voor een virus?

Algemeen privacy- en uitkijkprotocol cameratoezichtDe Gemeente Hellendoorn heeft een Algemeen privacy- en uitkijkprotocol cameratoezicht vastgesteld. Mooi om als voorbeeld te gebruiken.

AP onderzoekt privacy in ontwikkelingsfase Smart CitiesHoe gaan gemeenten in de ontwikkelingsfase van Smart Cities om met de privacy van bewoners en bezoekers? De AP begint de volgende fase van een verkennend onderzoek: een tweede groep gemeenten is gevraagd om informatie te leveren.

Hoe wenselijk is een ‘smart’ wijk?Helmond experimenteert met de ontwikkeling van een ‘smart’ wijk. Hoewel de minister heeft aangegeven dat het wel goed komt met de privacy, blijven er nog veel (ethische) vragen over.

Online meedenksessie over de AVG in programma 16-27Op 31 maart kan je online meedenken over gegevensuitwisseling in het programma 16-27 (ondersteuning van kwetsbare jongeren). Er wordt gewerkt vanuit eerdere ervaringen met het beschrijven van handelingsperspectief AVG in domeinen zoals: zorg & veiligheid, huiselijk geweld en wijkteams.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?
Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.

Meer recente berichten

Podcast serie over informatiebeveiliging online
Verder lezen
BIO SelfAssessment
Verder lezen
Het ligt niet altijd aan de AVG
Verder lezen
Opinie EDPS over Digital Services Act en de Digital Markets Act
Verder lezen
Grotere inspanningen nodig om alle Europeanen uit te rusten met digitale basisvaardigheden
Verder lezen
Digitaal vertrouwen in bedrijven is fragiel bij Nederlandse consumenten
Verder lezen
Nieuwe mijlpaal waarborgen privacy bij gezichtsherkenning
Verder lezen
Onderzoeksrapport over nationale digitale autonomie
Verder lezen
Blockchain: is het cybersecurity-risico de beloning waard?
Verder lezen
Datalek: adresgegevens ambtenaren gedeeld met schoonmaakbedrijf
Verder lezen