Nieuwsoverzicht week 14

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Stappenplan voor het kiezen van een ISMS-pakket Als je een ISMS-pakket wilt aanschaffen, waar moet je dan op letten? In deze blog leg ik de focus niet op het proces zelf, maar op het selecteren van het ISMS-pakket (software) om het proces te ondersteunen.

Informatiebeveiliging

SANS Security Awareness Work-from-Home Deployment KitDeze toolkit van SANS heeft alles wat je moet weten om een veilige thuiswerkomgeving te creëren tijdens en na de Corona pandemie. (in het Engels)

Cybersecurity-onderzoek: Oppassen geblazen… Apostolis Zarras is cybersecurity-expert bij het Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE) van de Universiteit Maastricht. Een gesprek over zijn onderzoek, de mensen als zwakke schakel en – heel toepasselijk – malware-aanvallen.

NOREA-Alert: Impact coronavirus op de werkzaamheden van IT-auditorsDeze NOREA Alert geeft aandachtspunten voor IT-auditors om tijdens de coronacrisis toch zorgvoldig IT-audits te doen. Ook informeert NOREA over de hun eigen acties.

‘Weerbaar Thuiswerken’ awareness campagne!Gemeentelijke CISO’s en Brooklyn Partners is hebben samen de toolkit Weerbaar Thuiswerken opgezet. Bekijk en download hier de video’s en toolkit om deze awareness campagne (gratis) binnen jouw gemeente in te zetten.

Thuiswerkblog #3 – OplosdingDeze blogs moeten het nieuwe werken bij de Rijksoverheid een positief duwtje geven. Het thuiswerken is in deze tijd voor veel ambtenaren synoniem aan het werken in de cloud. Maar door verkeerd gebruik loop je bij ‘AVG-proof’ apps nog steeds risico op een datalek.

Privacy

Hoe het coronavirus ook onze privacy bedreigtHoe we omgaan met deze crisis zal bepalen in welke wereld we binnen enkele maanden ontwaken. Bewaken we onze essentiële vrijheden en rechten of geven we ze op, voor een virus?

Algemeen privacy- en uitkijkprotocol cameratoezichtDe Gemeente Hellendoorn heeft een Algemeen privacy- en uitkijkprotocol cameratoezicht vastgesteld. Mooi om als voorbeeld te gebruiken.

AP onderzoekt privacy in ontwikkelingsfase Smart CitiesHoe gaan gemeenten in de ontwikkelingsfase van Smart Cities om met de privacy van bewoners en bezoekers? De AP begint de volgende fase van een verkennend onderzoek: een tweede groep gemeenten is gevraagd om informatie te leveren.

Hoe wenselijk is een ‘smart’ wijk?Helmond experimenteert met de ontwikkeling van een ‘smart’ wijk. Hoewel de minister heeft aangegeven dat het wel goed komt met de privacy, blijven er nog veel (ethische) vragen over.

Online meedenksessie over de AVG in programma 16-27Op 31 maart kan je online meedenken over gegevensuitwisseling in het programma 16-27 (ondersteuning van kwetsbare jongeren). Er wordt gewerkt vanuit eerdere ervaringen met het beschrijven van handelingsperspectief AVG in domeinen zoals: zorg & veiligheid, huiselijk geweld en wijkteams.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Recente berichten van IB&P (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.
Tien stappenplan voor het opstellen van een autorisatiematrix
Een handig hulpmiddel bij het goed inrichten van autorisaties, is een autorisatiematrix. Maar hoe stel je een autorisatiematrix op? IB&P heeft een tien stappenplan gemaakt om je hierbij te helpen. In deze blog lees je hoe je een autorisatiematrix opstelt én borgt binnen je organisatie.
Kennisproducten ter ondersteuning implementatie BIO; wanneer gebruik je wat?
Om gemeenten bij de implementatie van de BIO te ondersteunen heeft de IBD handige kennisproducten ontwikkeld die je op weg kunnen helpen. Maar welke producten zijn er nu allemaal precies, waar dienen ze voor en wat is de onderlinge samenhang? In deze blog zet ik er enkele voor je onder elkaar.

Meer recente berichten

Leer van de experts!
Verder lezen
Webinar Veilig gebruik van Suwinet nu terug te zien
Verder lezen
Groei AP noodzakelijk
Verder lezen
CISO Workshop Training van Microsoft
Verder lezen
City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime
Verder lezen
De overheid lijdt aan datahonger en dat kost de burger privacy
Verder lezen
ePrivacy-verordening voor decentrale overheden
Verder lezen
Meetup ethische commissies
Verder lezen
WhatsApp-fraude: wat doen en wat niet?
Verder lezen
Certificeringskeuze: ISO 27001 of NEN 7510?
Verder lezen