Nieuwsoverzicht week 14

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Stappenplan voor het kiezen van een ISMS-pakket Als je een ISMS-pakket wilt aanschaffen, waar moet je dan op letten? In deze blog leg ik de focus niet op het proces zelf, maar op het selecteren van het ISMS-pakket (software) om het proces te ondersteunen.

Informatiebeveiliging

SANS Security Awareness Work-from-Home Deployment KitDeze toolkit van SANS heeft alles wat je moet weten om een veilige thuiswerkomgeving te creëren tijdens en na de Corona pandemie. (in het Engels)

Cybersecurity-onderzoek: Oppassen geblazen… Apostolis Zarras is cybersecurity-expert bij het Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE) van de Universiteit Maastricht. Een gesprek over zijn onderzoek, de mensen als zwakke schakel en – heel toepasselijk – malware-aanvallen.

NOREA-Alert: Impact coronavirus op de werkzaamheden van IT-auditorsDeze NOREA Alert geeft aandachtspunten voor IT-auditors om tijdens de coronacrisis toch zorgvoldig IT-audits te doen. Ook informeert NOREA over de hun eigen acties.

‘Weerbaar Thuiswerken’ awareness campagne!Gemeentelijke CISO’s en Brooklyn Partners is hebben samen de toolkit Weerbaar Thuiswerken opgezet. Bekijk en download hier de video’s en toolkit om deze awareness campagne (gratis) binnen jouw gemeente in te zetten.

Thuiswerkblog #3 – OplosdingDeze blogs moeten het nieuwe werken bij de Rijksoverheid een positief duwtje geven. Het thuiswerken is in deze tijd voor veel ambtenaren synoniem aan het werken in de cloud. Maar door verkeerd gebruik loop je bij ‘AVG-proof’ apps nog steeds risico op een datalek.

Privacy

Hoe het coronavirus ook onze privacy bedreigtHoe we omgaan met deze crisis zal bepalen in welke wereld we binnen enkele maanden ontwaken. Bewaken we onze essentiële vrijheden en rechten of geven we ze op, voor een virus?

Algemeen privacy- en uitkijkprotocol cameratoezichtDe Gemeente Hellendoorn heeft een Algemeen privacy- en uitkijkprotocol cameratoezicht vastgesteld. Mooi om als voorbeeld te gebruiken.

AP onderzoekt privacy in ontwikkelingsfase Smart CitiesHoe gaan gemeenten in de ontwikkelingsfase van Smart Cities om met de privacy van bewoners en bezoekers? De AP begint de volgende fase van een verkennend onderzoek: een tweede groep gemeenten is gevraagd om informatie te leveren.

Hoe wenselijk is een ‘smart’ wijk?Helmond experimenteert met de ontwikkeling van een ‘smart’ wijk. Hoewel de minister heeft aangegeven dat het wel goed komt met de privacy, blijven er nog veel (ethische) vragen over.

Online meedenksessie over de AVG in programma 16-27Op 31 maart kan je online meedenken over gegevensuitwisseling in het programma 16-27 (ondersteuning van kwetsbare jongeren). Er wordt gewerkt vanuit eerdere ervaringen met het beschrijven van handelingsperspectief AVG in domeinen zoals: zorg & veiligheid, huiselijk geweld en wijkteams.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Abonneren nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tijdig betrokken worden als FG
In het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!
Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?
Activiteiten op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensbescherming binnen gemeenten behoren te worden gecoördineerd door de CISO, de Privacy Officer en de FG. Maar wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe verhouden deze functies zich tot elkaar?
Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die ik in deze blog ga behandelen.

Meer recente berichten

Inspiratie voor digitale participatie
Verder lezen
Wet voor gegevensuitwisseling ingediend bij Tweede Kamer
Verder lezen
Het antwoord luidt: '42'
Verder lezen
CIP webinars: Ransomware
Verder lezen
2 jaar AVG: Waar sta je als FG?
Verder lezen
NCSC publiceert Whitepaper Securitytesten
Verder lezen
Gemeentelijke Datastrategie 2020-2022
Verder lezen
Positief vooruitzicht voor vertrouwelijkheid overheidsmail
Verder lezen
iBestuur Thuisdebat #3: Digitale identiteit
Verder lezen
Informatiebeveiligingsbeleid 2019 - 2022 Gemeente Landsmeer
Verder lezen

Dat gaat je (n)iets aan

IB&P is een adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We richten ons primair op de (lokale) overheid. We adviseren en ondersteunen bij het implementeren én blijvend voldoen aan o.a. de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).