Nieuwsoverzicht week 16

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Datalek melden: Hoeveel tijd heb je eigenlijk?Hoe je moet handelen bij een datalek mag inmiddels duidelijk zijn. Toch belandde onze adviseur Eelke de Jong laatst in een discussie over de vraag: wanneer start de 72-uur termijn voor het melden van een datalek bij een toezichthoudende autoriteit, als dit datalek is ontstaan bij een verwerker? In zijn debuut als blogger geeft hij je het antwoord!

Informatiebeveiliging

Factsheet configuratiemanagement gepubliceerdDe IBD heeft de factsheet configuratiemanagement gepubliceerd. Deze factsheet beschrijft in het kort de wijze waarop gemeenten een actueel inzicht in alle hardware en software en onderlinge verbindingen binnen de organisatie kunnen krijgen.

Open ICT-standaarden maken digitale overheid veiliger, toegankelijker en efficiënterDe overheid digitaliseert steeds verder. Aan de basis ligt de uitwisseling van gegevens tussen overheid en burgers, bedrijven en organisaties binnen de overheid. Open standaarden verminderen de leveranciersafhankelijkheid en maken veilige gegevensuitwisseling mogelijk. Bij open ICT-standaarden speelt Forum Standaardisatie een voorname rol.

Corona en open sourceMassaal testen op corona was in ons landje niet mogelijk omdat we allemaal bleken te shoppen bij dezelfde leverancier. Ad Gerrits trekt een mooie vergelijking naar de IT-wereld. Daar kan dit verschijnsel worden beperkt door meer gebruik te maken van open source software.

Spoedwet digitale besluitvorming van kracht gewordenDe Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming is 9 april in het Staatsblad gepubliceerd en daarmee van kracht geworden. Gemeenteraden kunnen daardoor (tijdelijk) rechtsgeldige besluiten nemen in digitale vergaderingen.

Informatiebeveiligingsplan BRP en Waardedocumenten 2019De gemeente Zwijndrecht heeft onlangs een informatiebeveiligingsplan voor de BRP en Waardedocumenten vastgesteld. Fijne inspiratie!

IBD Quickscan videoconferencingtools bijgewerktDe IBD heeft de quickscan over videoconferencingtools bijgewerkt en aangevuld met advies over de maximale BBN classificatie en de maximale persoonsgegevens classificatie.

Handreiking RAO gepubliceerd De IBD heeft een handreiking voor het Risicoregister en de Risico Acceptatie Overeenkomst (RAO) gepubliceerd. Je vindt hem hier!

Risico’s aansluiting huidige Wabo VTH-software op DSO-LVIn voorbereiding op de Omgevingswet moeten werkprocessen en het ondersteunende ICT-landschap worden aangepast. Heb je nog geen Omgevingswet VTH-software en wil je ter overbrugging de Wabo VTH-software integreren in de landelijke DSO? Dat kan, maar daar zitten wel risico’s aan.

Privacy

Magazine IDee 11IDee is het magazine van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Dit keer een terugblik op 2019, zoals op de invoering van de registratie van levenloos geboren kinderen. En ze nemen je mee de ontwikkelingen van 2020.

Berichtenverkeer Wmo/Jeugd tijdens coronacrisis: scenario’s Zorgaanbieders en gemeenten zoeken naar alternatieven om zorg en ondersteuning voor Wmo-cliënten en jeugdigen te continueren. Dit leidt tot verscheidenheid in het gebruik van het berichtenverkeer, met als gevolg extra administratieve lasten voor zorgaanbieders en risico’s voor gemeenten. 

Privacybeleid 2020-2024 | HilversumInspiratie opdoen? De gemeente Hilversum heeft haar privacybeleid herijkt. Dit was nodig om onder andere meer aandacht te vestigen op risico-gestuurd werken.

Aanmelding IBD Privacy (be)SpreekurenDe IBD merkt dat er bij veel FG’s en PO’s behoefte is aan een moment om met elkaar te sparren en te overleggen over uiteenlopende thema’s. Na twee succesvolle eerste sessies, organiseert de IBD daarom nu twee wekelijks interactieve bijeenkomsten via Zoom.

Toolbox datagedreven werkenWil je met datagedreven werken aan de slag? In deze toolbox van digitaleoverheid.nl tref je informatie, acties en tips van ervaringsdeskundigen die je op weg helpen bij het opzetten van een datagedreven project in jouw organisatie.

VNG-reactie op conceptwetsvoorstel Archiefwet 2021De VNG is gematigd positief over het conceptwetsvoorstel van de gemoderniseerde Archiefwet 2021. Het wetsvoorstel zet volgens de VNG een aantal stappen in de goede richting, maar is nog te bescheiden in ambitie.

De stand van gezichtsherkenning in NederlandPolitici en privacyorganisaties maken zich zorgen over de opmars van slimme camera’s met gezichtsherkenning. In hoeverre worden we hiermee in Nederland al in de gaten gehouden? Een verkenning langs winkels, voetbalclubs, gemeenten en Schiphol.

Downloads

Keuzehulp privacy videobellenDe Autoriteit Persoonsgegevens heeft een keuzehulp ontwikkelt voor apps waarmee je kan videobellen. Daarbij hebben ze gekeken naar de belangrijkste privacyaspecten.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Abonneren nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tijdig betrokken worden als FG
In het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!
Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?
Activiteiten op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensbescherming binnen gemeenten behoren te worden gecoördineerd door de CISO, de Privacy Officer en de FG. Maar wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe verhouden deze functies zich tot elkaar?
Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die ik in deze blog ga behandelen.

Meer recente berichten

Privacybeleid Aalsmeer
Verder lezen
iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’
Verder lezen
Ledenbrief uitvoering Archiefwet
Verder lezen
Rekenkameronderzoek naar informatiebeveiliging
Verder lezen
Glad ijs
Verder lezen
Een open digitaal eID-stelsel?
Verder lezen
Wizard inkoopeisen helpt bij aanbesteding
Verder lezen
Verzamelwet gegevensbescherming
Verder lezen
Inspiratie voor digitale participatie
Verder lezen
Wet voor gegevensuitwisseling ingediend bij Tweede Kamer
Verder lezen

Dat gaat je (n)iets aan

IB&P is een adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We richten ons primair op de (lokale) overheid. We adviseren en ondersteunen bij het implementeren én blijvend voldoen aan o.a. de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).