Nieuwsoverzicht week 18

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk De coronamaatregelen kunnen de meesten inmiddels wel dromen. Medewerkers werken massaal thuis, maar dat is niet voor alle functies weggelegd. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die in deze blog behandeld worden.

Informatiebeveiliging

Lessen uit de Citrix-crisisSinds de Citrix-crisis staat informatieveiligheid hoger op de agenda van gemeentelijke bestuurders en gemeentesecretarissen. Wat hebben we geleerd van de Citrix-crisis is het onderwerp van dit interview met het hoofd van de IBD, Nausikaä Efstratiades.

Gezocht: experts crisisbeheersing en impactassessmentWereldwijd staan lokale overheden voor de uitdaging hoe om te gaan met de gevolgen van de Covid-19 uitbraak. VNG International zoekt experts vanuit Nederland die door kennisdeling gemeenten in het buitenland willen helpen.

Aanbestedingsrichtlijnen en ICT-samenwerking tussen gemeentenHoe staan de aanbestedingsrichtlijnen tegenover een ICT-samenwerking tussen gemeenten? Een praktijkvraag die hier wordt beantwoord.

Kap met otap!Inmiddels zijn we allemaal it’er. Jij ook. Immers, we vertegenwoordigen allemaal een organisatie die zo snel mogelijk en tegen zo hoog mogelijke kwaliteit it in productie wil zetten. Door snel businesswaarde toe te voegen, maken we onze organisaties flexibel, adaptief en competitief.

BIO Thema: ClouddienstenWaar let je op als je Clouddiensten afneemt? Hoe borg je dat die aan eisen van informatieveiligheid voldoen. Deze handreiking is een uitwerking van de BIO op het domein van Cloud en geeft houvast.

Er moet een ICT-crisisteam komenThuiswerken moet het ‘nieuwe normaal’ worden, ook voor de overheid. Maar om dat versneld voor elkaar te krijgen, moet er nog wel het nodige gebeuren. Een speciaal daarvoor opgericht ICT-crisisteam zou daarbij geen overbodige luxe zijn.

Privacy

Archiveren audiovisuele verslagen raadsvergaderingenAudiovisuele verslagen van raadsvergaderingen moeten bewaard worden. Wat daarbij van belang is en hoe de archivering kan plaatsvinden, staat beschreven in een VNG factsheet die is opgesteld door de Adviescommissie Archieven.

iBestuur Thuisdebat #2: Privacy in tijden van coronaHet tweede iBestuur Thuisdebat vindt plaats op donderdag 30 april (10.30 uur – 11.00 uur). Onderwerp van dat tweede debat is ‘Privacy in tijden van corona’.

AP: temperatuur meten mag niet zomaarWerkgevers die de lichaamstemperatuur van hun werknemers opmeten voordat zij naar binnen mogen. De AP hoort dat dit regelmatig gebeurt. Deze organisaties zijn echter in overtreding en riskeren daarmee een hoge boete.

Twee Europese guidelines rondom privacy en corona vastgesteldDe EDPB heeft twee nieuwe guidelines vastgesteld gerelateerd aan de bestrijding van het coronavirus. Voor het verwerken van gezondheidsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek en rondom de zogenoemde (contact) tracing apps.

Privacy en de corona-app: de huidige stand van zakenOp de persconferentie van 7 april 2020 kondigde Minister De Jonge aan dat de overheid inzet van apps overweegt in de strijd tegen corona. In deze blog zet Dirkzwager kort de stand van zaken op een rij.

Het belang van datakwaliteitOverheden gaan steeds meer datagedreven werken. Dat kan veel voordelen bieden, maar de kwaliteit van de data is daarbij cruciaal. Hier een eerste aanzet voor operationalisatie van het begrip datakwaliteit.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat zegt de GIBIT over informatiebeveiliging?
Om te zorgen dat een product of dienst aansluit bij de behoefte, wordt gemeenten aanbevolen om gebruik te maken van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen gemeenten bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en –producten. Maar worden hiermee ook alle informatiebeveiligingsvraagstukken gedekt?
Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces?
Onlangs heb ik een presentatie gegeven over hoe je je organisatie betrekt bij informatiebeveiliging en privacymanagement. En dan met name over hoe je tooling ter ondersteuning van je ISMS kunt inzetten en ook over wanneer je dit doet. In deze blog neem ik je mee langs deze stappen.
Meten, weten en rapporteren over informatiebeveiliging
Het monitoren en meten van en rapporteren over informatiebeveiliging is essentieel voor het beheren van een goede informatiebeveiligingsfunctie. Maar waarom is het belangrijk om dit te doen en hoe kun je dit dan het beste doen?

Meer recente berichten

Ransomware is inderdaad ook een datalek als je niet uitkijkt
Verder lezen
Nederland tweede van Europa in aantal gemelde datalekken sinds invoering AVG
Verder lezen
5 tips om phishing te herkennen.
Verder lezen
Grapperhaus erkent: delen van gegevens asielzoekers met politie was onrechtmatig
Verder lezen
Werknemers zien werkgevers vaker monitoringsoftware inzetten
Verder lezen
Lessen in Den Haag: betere grip op ICT
Verder lezen
Zwakke wachtwoorden medeoorzaak SolarWinds-aanval
Verder lezen
Datalek Regionaal Archief Zuid-Utrecht, zeven dozen met persoonsgegevens zoek
Verder lezen
BIO en Practices
Verder lezen
Gevonden archiefkopieën afgerond
Verder lezen