Nieuwsoverzicht week 18

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk De coronamaatregelen kunnen de meesten inmiddels wel dromen. Medewerkers werken massaal thuis, maar dat is niet voor alle functies weggelegd. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die in deze blog behandeld worden.

Informatiebeveiliging

Lessen uit de Citrix-crisisSinds de Citrix-crisis staat informatieveiligheid hoger op de agenda van gemeentelijke bestuurders en gemeentesecretarissen. Wat hebben we geleerd van de Citrix-crisis is het onderwerp van dit interview met het hoofd van de IBD, Nausikaä Efstratiades.

Gezocht: experts crisisbeheersing en impactassessmentWereldwijd staan lokale overheden voor de uitdaging hoe om te gaan met de gevolgen van de Covid-19 uitbraak. VNG International zoekt experts vanuit Nederland die door kennisdeling gemeenten in het buitenland willen helpen.

Aanbestedingsrichtlijnen en ICT-samenwerking tussen gemeentenHoe staan de aanbestedingsrichtlijnen tegenover een ICT-samenwerking tussen gemeenten? Een praktijkvraag die hier wordt beantwoord.

Kap met otap!Inmiddels zijn we allemaal it’er. Jij ook. Immers, we vertegenwoordigen allemaal een organisatie die zo snel mogelijk en tegen zo hoog mogelijke kwaliteit it in productie wil zetten. Door snel businesswaarde toe te voegen, maken we onze organisaties flexibel, adaptief en competitief.

BIO Thema: ClouddienstenWaar let je op als je Clouddiensten afneemt? Hoe borg je dat die aan eisen van informatieveiligheid voldoen. Deze handreiking is een uitwerking van de BIO op het domein van Cloud en geeft houvast.

Er moet een ICT-crisisteam komenThuiswerken moet het ‘nieuwe normaal’ worden, ook voor de overheid. Maar om dat versneld voor elkaar te krijgen, moet er nog wel het nodige gebeuren. Een speciaal daarvoor opgericht ICT-crisisteam zou daarbij geen overbodige luxe zijn.

Privacy

Archiveren audiovisuele verslagen raadsvergaderingenAudiovisuele verslagen van raadsvergaderingen moeten bewaard worden. Wat daarbij van belang is en hoe de archivering kan plaatsvinden, staat beschreven in een VNG factsheet die is opgesteld door de Adviescommissie Archieven.

iBestuur Thuisdebat #2: Privacy in tijden van coronaHet tweede iBestuur Thuisdebat vindt plaats op donderdag 30 april (10.30 uur – 11.00 uur). Onderwerp van dat tweede debat is ‘Privacy in tijden van corona’.

AP: temperatuur meten mag niet zomaarWerkgevers die de lichaamstemperatuur van hun werknemers opmeten voordat zij naar binnen mogen. De AP hoort dat dit regelmatig gebeurt. Deze organisaties zijn echter in overtreding en riskeren daarmee een hoge boete.

Twee Europese guidelines rondom privacy en corona vastgesteldDe EDPB heeft twee nieuwe guidelines vastgesteld gerelateerd aan de bestrijding van het coronavirus. Voor het verwerken van gezondheidsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek en rondom de zogenoemde (contact) tracing apps.

Privacy en de corona-app: de huidige stand van zakenOp de persconferentie van 7 april 2020 kondigde Minister De Jonge aan dat de overheid inzet van apps overweegt in de strijd tegen corona. In deze blog zet Dirkzwager kort de stand van zaken op een rij.

Het belang van datakwaliteitOverheden gaan steeds meer datagedreven werken. Dat kan veel voordelen bieden, maar de kwaliteit van de data is daarbij cruciaal. Hier een eerste aanzet voor operationalisatie van het begrip datakwaliteit.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Recente berichten van IB&P (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rechten van betrokkenen toepassen
Laatst was ik bij een gemeente die de inwoner een verzoek in het kader van dataportabiliteit liet indienen bij een verhuizing naar een andere gemeente, om het dossier rond de bijstandsuitkering bij de nieuwe gemeente te krijgen. Punten voor de creativiteit, maar niet helemaal waar het recht op overdraagbaarheid voor bedoeld is. In deze blog leg ik uit voor welke rechten betrokkenen een verzoek kunnen indienen, wanneer ze van toepassing zijn en hoe je daar praktisch invulling aan kunt geven.
Tips voor het beveiligen van Office 365
Eind april actualiseerde het Amerikaans ‘Cybersecurity & Infrastructure Security Agency’ (CISA) haar beveiligingsadvies voor Microsoft Office 365. Dat is relevante informatie omdat veel gemeenten momenteel, al dan niet versneld n.a.v. de noodzaak tot thuiswerken, bezig zijn met het uitrollen van Office 365. Daarom vandaag een blog waarin ik de belangrijkste beveiligingsinstellingen voor Office 365 bespreek.
Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?
Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Meer recente berichten

IBD Factsheet Patchmanagement gepubliceerd
Verder lezen
EU-hof: Amerikaanse privacybescherming EU-burgers onvoldoende
Verder lezen
Mindmap Bedrijfscontinuiteitsbeheer
Verder lezen
EDPS stroomschema’s en checklists
Verder lezen
Ransomware
Verder lezen
Procedure “Rechten van betrokkenen; verzoek betrokkenen”
Verder lezen
IBD blog: Ontneem managers hun verantwoordelijkheid niet
Verder lezen
Zorgen uitvoerbaarheid Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
Verder lezen
G4 ontwikkelt handreiking voor bestrijding gevolgen cybercrises
Verder lezen
Twee belangrijke verschillen tussen security en privacy
Verder lezen