Nieuwsoverzicht week 18

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk De coronamaatregelen kunnen de meesten inmiddels wel dromen. Medewerkers werken massaal thuis, maar dat is niet voor alle functies weggelegd. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die in deze blog behandeld worden.

Informatiebeveiliging

Lessen uit de Citrix-crisisSinds de Citrix-crisis staat informatieveiligheid hoger op de agenda van gemeentelijke bestuurders en gemeentesecretarissen. Wat hebben we geleerd van de Citrix-crisis is het onderwerp van dit interview met het hoofd van de IBD, Nausikaä Efstratiades.

Gezocht: experts crisisbeheersing en impactassessmentWereldwijd staan lokale overheden voor de uitdaging hoe om te gaan met de gevolgen van de Covid-19 uitbraak. VNG International zoekt experts vanuit Nederland die door kennisdeling gemeenten in het buitenland willen helpen.

Aanbestedingsrichtlijnen en ICT-samenwerking tussen gemeentenHoe staan de aanbestedingsrichtlijnen tegenover een ICT-samenwerking tussen gemeenten? Een praktijkvraag die hier wordt beantwoord.

Kap met otap!Inmiddels zijn we allemaal it’er. Jij ook. Immers, we vertegenwoordigen allemaal een organisatie die zo snel mogelijk en tegen zo hoog mogelijke kwaliteit it in productie wil zetten. Door snel businesswaarde toe te voegen, maken we onze organisaties flexibel, adaptief en competitief.

BIO Thema: ClouddienstenWaar let je op als je Clouddiensten afneemt? Hoe borg je dat die aan eisen van informatieveiligheid voldoen. Deze handreiking is een uitwerking van de BIO op het domein van Cloud en geeft houvast.

Er moet een ICT-crisisteam komenThuiswerken moet het ‘nieuwe normaal’ worden, ook voor de overheid. Maar om dat versneld voor elkaar te krijgen, moet er nog wel het nodige gebeuren. Een speciaal daarvoor opgericht ICT-crisisteam zou daarbij geen overbodige luxe zijn.

Privacy

Archiveren audiovisuele verslagen raadsvergaderingenAudiovisuele verslagen van raadsvergaderingen moeten bewaard worden. Wat daarbij van belang is en hoe de archivering kan plaatsvinden, staat beschreven in een VNG factsheet die is opgesteld door de Adviescommissie Archieven.

iBestuur Thuisdebat #2: Privacy in tijden van coronaHet tweede iBestuur Thuisdebat vindt plaats op donderdag 30 april (10.30 uur – 11.00 uur). Onderwerp van dat tweede debat is ‘Privacy in tijden van corona’.

AP: temperatuur meten mag niet zomaarWerkgevers die de lichaamstemperatuur van hun werknemers opmeten voordat zij naar binnen mogen. De AP hoort dat dit regelmatig gebeurt. Deze organisaties zijn echter in overtreding en riskeren daarmee een hoge boete.

Twee Europese guidelines rondom privacy en corona vastgesteldDe EDPB heeft twee nieuwe guidelines vastgesteld gerelateerd aan de bestrijding van het coronavirus. Voor het verwerken van gezondheidsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek en rondom de zogenoemde (contact) tracing apps.

Privacy en de corona-app: de huidige stand van zakenOp de persconferentie van 7 april 2020 kondigde Minister De Jonge aan dat de overheid inzet van apps overweegt in de strijd tegen corona. In deze blog zet Dirkzwager kort de stand van zaken op een rij.

Het belang van datakwaliteitOverheden gaan steeds meer datagedreven werken. Dat kan veel voordelen bieden, maar de kwaliteit van de data is daarbij cruciaal. Hier een eerste aanzet voor operationalisatie van het begrip datakwaliteit.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Abonneren nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tijdig betrokken worden als FG
In het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!
Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?
Activiteiten op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensbescherming binnen gemeenten behoren te worden gecoördineerd door de CISO, de Privacy Officer en de FG. Maar wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe verhouden deze functies zich tot elkaar?
Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die ik in deze blog ga behandelen.

Meer recente berichten

Privacybeleid Aalsmeer
Verder lezen
iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’
Verder lezen
Ledenbrief uitvoering Archiefwet
Verder lezen
Rekenkameronderzoek naar informatiebeveiliging
Verder lezen
Glad ijs
Verder lezen
Een open digitaal eID-stelsel?
Verder lezen
Wizard inkoopeisen helpt bij aanbesteding
Verder lezen
Verzamelwet gegevensbescherming
Verder lezen
Inspiratie voor digitale participatie
Verder lezen
Wet voor gegevensuitwisseling ingediend bij Tweede Kamer
Verder lezen

Dat gaat je (n)iets aan

IB&P is een adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We richten ons primair op de (lokale) overheid. We adviseren en ondersteunen bij het implementeren én blijvend voldoen aan o.a. de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).