Nieuwsoverzicht week 19

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?Een van onze meest gelezen blogs is nog steeds de bijdrage uit 2017 waarin de taakverdeling tussen CISO, Privacy Officer en FG wordt uitgelegd. Sindsdien is er wel wat veranderd, dus het is hoog tijd voor een update!

Informatiebeveiliging

Regionaal maatwerkHet VWS toont tijdens de coronacrisis leiderschap. Dat is een goede zaak, want we moeten óók vooruitblikken. Benut en versterk de kracht van de stadsregio’s, en stimuleer de groei van veerkrachtige regionale innovatie ecosystemen. Dat betoogd Ben Kokkekeler.

Security ratings bieden inzicht in digitale weerbaarheidDe BIO en het GGI-Veilig programma stellen gemeenten in staat om structureel met informatiebeveiliging aan de slag te gaan. Maar heb jij voldoende inzicht in waar je gemeente zou willen of moeten staan? En weet je hoe GGI-Veilig kan helpen om de doelstellingen van de gemeente te realiseren?

Gamechangers21 april start de campagne ´Gamechangers´ van Alert Online, waarbij jeugd tussen 12 en 18 jaar voor online uitdagingen komt te staan. Via deze uitdagingen leren ze cybercrime te herkennen en wordt geprobeerd te voorkomen dat zij (onbedoeld) dader worden.

Verkiezing beste overheidsorganisatie en -manager geopendWelke manager of organisatie weet in deze roerige tijden het verschil te maken? En slaagt er in om op juiste wijze in te spelen op de complexe opgaven die erbij horen? Heeft u al iemand in gedachten? Nomineer diegene voor de beste overheidsorganisatie of -manager.

Terugkijken: webinars digitaal vergaderen en besluitenDe webinars over digitaal vergaderen en digitale besluitvorming van het programma Democratie in Actie gemist? Gelukkig kan je ze nog terugkijken.

Privacy

Ongefundeerd wantrouwenDe coronacrisis stelt ons land op de proef. We accepteren een tijdelijke inperking van fundamentele en grondwettelijke vrijheden wel, maar de corona-app leidt bij voorbaat tot veel weerstand. Is dat wantrouwen terecht?

Wie krijgt het toezicht op kunstmatige intelligentie?Er wordt volop gewerkt aan software met beslisregels die we loslaten op databergen. Maar wie de waakhond wordt is nog een open vraag. Peter Olsthoorn bespreekt hier meerdere opties.

Boete voor bedrijf voor verwerken vingerafdrukken werknemersEen bedrijf dat vingerafdrukken gebruikte voor aanwezigheids- en tijdsregistratie heeft een boete gekregen van de AP. Het bedrijf kan zich namelijk niet beroepen op een uitzonderingsgrond voor het verwerken van bijzondere persoonsgegevens.

Kentekenparkeren Amsterdam niet in strijd met Europees MensenrechtenverdragHet systeem van kentekenparkeren in de gemeente Amsterdam is een gerechtvaardigde inmenging op het recht op het privéleven als bedoeld in art. 8 van het EVRM. Er is daarmee dan ook geen sprake van strijd met het mensenrechtenverdrag. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld.

Cameratoezicht HaarlemDe gemeente Haarlem maakt gebruik van cameratoezicht omdat de vrees bestaat dat personen zich niet zullen houden aan de noodverordening die is ingesteld in verband met het coronavirus. Het besluit is hier te vinden.

Downloads

Op het eerste gezichtHet rapport bevat de resultaten van een verkenning van gezichtsherkenning en privacyrisico’s in relaties tussen bedrijven en burgers en tussen burgers onderling (horizontale relaties).

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat zegt de GIBIT over informatiebeveiliging?
Om te zorgen dat een product of dienst aansluit bij de behoefte, wordt gemeenten aanbevolen om gebruik te maken van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT). Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen gemeenten bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en –producten. Maar worden hiermee ook alle informatiebeveiligingsvraagstukken gedekt?
Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces?
Onlangs heb ik een presentatie gegeven over hoe je je organisatie betrekt bij informatiebeveiliging en privacymanagement. En dan met name over hoe je tooling ter ondersteuning van je ISMS kunt inzetten en ook over wanneer je dit doet. In deze blog neem ik je mee langs deze stappen.
Meten, weten en rapporteren over informatiebeveiliging
Het monitoren en meten van en rapporteren over informatiebeveiliging is essentieel voor het beheren van een goede informatiebeveiligingsfunctie. Maar waarom is het belangrijk om dit te doen en hoe kun je dit dan het beste doen?

Meer recente berichten

Ransomware is inderdaad ook een datalek als je niet uitkijkt
Verder lezen
Nederland tweede van Europa in aantal gemelde datalekken sinds invoering AVG
Verder lezen
5 tips om phishing te herkennen.
Verder lezen
Grapperhaus erkent: delen van gegevens asielzoekers met politie was onrechtmatig
Verder lezen
Werknemers zien werkgevers vaker monitoringsoftware inzetten
Verder lezen
Lessen in Den Haag: betere grip op ICT
Verder lezen
Zwakke wachtwoorden medeoorzaak SolarWinds-aanval
Verder lezen
Datalek Regionaal Archief Zuid-Utrecht, zeven dozen met persoonsgegevens zoek
Verder lezen
BIO en Practices
Verder lezen
Gevonden archiefkopieën afgerond
Verder lezen