Nieuwsoverzicht week 19

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?Een van onze meest gelezen blogs is nog steeds de bijdrage uit 2017 waarin de taakverdeling tussen CISO, Privacy Officer en FG wordt uitgelegd. Sindsdien is er wel wat veranderd, dus het is hoog tijd voor een update!

Informatiebeveiliging

Regionaal maatwerkHet VWS toont tijdens de coronacrisis leiderschap. Dat is een goede zaak, want we moeten óók vooruitblikken. Benut en versterk de kracht van de stadsregio’s, en stimuleer de groei van veerkrachtige regionale innovatie ecosystemen. Dat betoogd Ben Kokkekeler.

Security ratings bieden inzicht in digitale weerbaarheidDe BIO en het GGI-Veilig programma stellen gemeenten in staat om structureel met informatiebeveiliging aan de slag te gaan. Maar heb jij voldoende inzicht in waar je gemeente zou willen of moeten staan? En weet je hoe GGI-Veilig kan helpen om de doelstellingen van de gemeente te realiseren?

Gamechangers21 april start de campagne ´Gamechangers´ van Alert Online, waarbij jeugd tussen 12 en 18 jaar voor online uitdagingen komt te staan. Via deze uitdagingen leren ze cybercrime te herkennen en wordt geprobeerd te voorkomen dat zij (onbedoeld) dader worden.

Verkiezing beste overheidsorganisatie en -manager geopendWelke manager of organisatie weet in deze roerige tijden het verschil te maken? En slaagt er in om op juiste wijze in te spelen op de complexe opgaven die erbij horen? Heeft u al iemand in gedachten? Nomineer diegene voor de beste overheidsorganisatie of -manager.

Terugkijken: webinars digitaal vergaderen en besluitenDe webinars over digitaal vergaderen en digitale besluitvorming van het programma Democratie in Actie gemist? Gelukkig kan je ze nog terugkijken.

Privacy

Ongefundeerd wantrouwenDe coronacrisis stelt ons land op de proef. We accepteren een tijdelijke inperking van fundamentele en grondwettelijke vrijheden wel, maar de corona-app leidt bij voorbaat tot veel weerstand. Is dat wantrouwen terecht?

Wie krijgt het toezicht op kunstmatige intelligentie?Er wordt volop gewerkt aan software met beslisregels die we loslaten op databergen. Maar wie de waakhond wordt is nog een open vraag. Peter Olsthoorn bespreekt hier meerdere opties.

Boete voor bedrijf voor verwerken vingerafdrukken werknemersEen bedrijf dat vingerafdrukken gebruikte voor aanwezigheids- en tijdsregistratie heeft een boete gekregen van de AP. Het bedrijf kan zich namelijk niet beroepen op een uitzonderingsgrond voor het verwerken van bijzondere persoonsgegevens.

Kentekenparkeren Amsterdam niet in strijd met Europees MensenrechtenverdragHet systeem van kentekenparkeren in de gemeente Amsterdam is een gerechtvaardigde inmenging op het recht op het privéleven als bedoeld in art. 8 van het EVRM. Er is daarmee dan ook geen sprake van strijd met het mensenrechtenverdrag. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld.

Cameratoezicht HaarlemDe gemeente Haarlem maakt gebruik van cameratoezicht omdat de vrees bestaat dat personen zich niet zullen houden aan de noodverordening die is ingesteld in verband met het coronavirus. Het besluit is hier te vinden.

Downloads

Op het eerste gezichtHet rapport bevat de resultaten van een verkenning van gezichtsherkenning en privacyrisico’s in relaties tussen bedrijven en burgers en tussen burgers onderling (horizontale relaties).

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

Renco Schoemaker
Recente berichten van Renco Schoemaker (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Abonneren nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tijdig betrokken worden als FG
In het kader van de dag van de FG een blog speciaal voor de Functionaris Gegevensbescherming. Formeel is meestal wel vastgelegd dat je als FG ‘tijdig en behoorlijk’ betrokken moet worden, maar in de praktijk word je nog weleens vanuit de flanken verrast. Herkenbaar? Lees dan snel verder!
Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?
Activiteiten op het gebied van informatiebeveiliging en gegevensbescherming binnen gemeenten behoren te worden gecoördineerd door de CISO, de Privacy Officer en de FG. Maar wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe verhouden deze functies zich tot elkaar?
Praktische (privacy)tips voor thuis én op het werk
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zowel thuis als op locatie veilig werken én veilig zijn? Zonder afbreuk te doen aan het fundamentele recht op privacy? Dat zijn de vragen die ik in deze blog ga behandelen.

Meer recente berichten

Privacybeleid Aalsmeer
Verder lezen
iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’
Verder lezen
Ledenbrief uitvoering Archiefwet
Verder lezen
Rekenkameronderzoek naar informatiebeveiliging
Verder lezen
Glad ijs
Verder lezen
Een open digitaal eID-stelsel?
Verder lezen
Wizard inkoopeisen helpt bij aanbesteding
Verder lezen
Verzamelwet gegevensbescherming
Verder lezen
Inspiratie voor digitale participatie
Verder lezen
Wet voor gegevensuitwisseling ingediend bij Tweede Kamer
Verder lezen

Dat gaat je (n)iets aan

IB&P is een adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We richten ons primair op de (lokale) overheid. We adviseren en ondersteunen bij het implementeren én blijvend voldoen aan o.a. de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).