Nieuwsoverzicht week 19

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Update: CISO, Privacy Officer en FG; wie doet en mag wat?Een van onze meest gelezen blogs is nog steeds de bijdrage uit 2017 waarin de taakverdeling tussen CISO, Privacy Officer en FG wordt uitgelegd. Sindsdien is er wel wat veranderd, dus het is hoog tijd voor een update!

Informatiebeveiliging

Regionaal maatwerkHet VWS toont tijdens de coronacrisis leiderschap. Dat is een goede zaak, want we moeten óók vooruitblikken. Benut en versterk de kracht van de stadsregio’s, en stimuleer de groei van veerkrachtige regionale innovatie ecosystemen. Dat betoogd Ben Kokkekeler.

Security ratings bieden inzicht in digitale weerbaarheidDe BIO en het GGI-Veilig programma stellen gemeenten in staat om structureel met informatiebeveiliging aan de slag te gaan. Maar heb jij voldoende inzicht in waar je gemeente zou willen of moeten staan? En weet je hoe GGI-Veilig kan helpen om de doelstellingen van de gemeente te realiseren?

Gamechangers21 april start de campagne ´Gamechangers´ van Alert Online, waarbij jeugd tussen 12 en 18 jaar voor online uitdagingen komt te staan. Via deze uitdagingen leren ze cybercrime te herkennen en wordt geprobeerd te voorkomen dat zij (onbedoeld) dader worden.

Verkiezing beste overheidsorganisatie en -manager geopendWelke manager of organisatie weet in deze roerige tijden het verschil te maken? En slaagt er in om op juiste wijze in te spelen op de complexe opgaven die erbij horen? Heeft u al iemand in gedachten? Nomineer diegene voor de beste overheidsorganisatie of -manager.

Terugkijken: webinars digitaal vergaderen en besluitenDe webinars over digitaal vergaderen en digitale besluitvorming van het programma Democratie in Actie gemist? Gelukkig kan je ze nog terugkijken.

Privacy

Ongefundeerd wantrouwenDe coronacrisis stelt ons land op de proef. We accepteren een tijdelijke inperking van fundamentele en grondwettelijke vrijheden wel, maar de corona-app leidt bij voorbaat tot veel weerstand. Is dat wantrouwen terecht?

Wie krijgt het toezicht op kunstmatige intelligentie?Er wordt volop gewerkt aan software met beslisregels die we loslaten op databergen. Maar wie de waakhond wordt is nog een open vraag. Peter Olsthoorn bespreekt hier meerdere opties.

Boete voor bedrijf voor verwerken vingerafdrukken werknemersEen bedrijf dat vingerafdrukken gebruikte voor aanwezigheids- en tijdsregistratie heeft een boete gekregen van de AP. Het bedrijf kan zich namelijk niet beroepen op een uitzonderingsgrond voor het verwerken van bijzondere persoonsgegevens.

Kentekenparkeren Amsterdam niet in strijd met Europees MensenrechtenverdragHet systeem van kentekenparkeren in de gemeente Amsterdam is een gerechtvaardigde inmenging op het recht op het privéleven als bedoeld in art. 8 van het EVRM. Er is daarmee dan ook geen sprake van strijd met het mensenrechtenverdrag. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld.

Cameratoezicht HaarlemDe gemeente Haarlem maakt gebruik van cameratoezicht omdat de vrees bestaat dat personen zich niet zullen houden aan de noodverordening die is ingesteld in verband met het coronavirus. Het besluit is hier te vinden.

Downloads

Op het eerste gezichtHet rapport bevat de resultaten van een verkenning van gezichtsherkenning en privacyrisico’s in relaties tussen bedrijven en burgers en tussen burgers onderling (horizontale relaties).

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Recente berichten van IB&P (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rechten van betrokkenen toepassen
Laatst was ik bij een gemeente die de inwoner een verzoek in het kader van dataportabiliteit liet indienen bij een verhuizing naar een andere gemeente, om het dossier rond de bijstandsuitkering bij de nieuwe gemeente te krijgen. Punten voor de creativiteit, maar niet helemaal waar het recht op overdraagbaarheid voor bedoeld is. In deze blog leg ik uit voor welke rechten betrokkenen een verzoek kunnen indienen, wanneer ze van toepassing zijn en hoe je daar praktisch invulling aan kunt geven.
Tips voor het beveiligen van Office 365
Eind april actualiseerde het Amerikaans ‘Cybersecurity & Infrastructure Security Agency’ (CISA) haar beveiligingsadvies voor Microsoft Office 365. Dat is relevante informatie omdat veel gemeenten momenteel, al dan niet versneld n.a.v. de noodzaak tot thuiswerken, bezig zijn met het uitrollen van Office 365. Daarom vandaag een blog waarin ik de belangrijkste beveiligingsinstellingen voor Office 365 bespreek.
Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?
Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Meer recente berichten

IBD Factsheet Patchmanagement gepubliceerd
Verder lezen
EU-hof: Amerikaanse privacybescherming EU-burgers onvoldoende
Verder lezen
Mindmap Bedrijfscontinuiteitsbeheer
Verder lezen
EDPS stroomschema’s en checklists
Verder lezen
Ransomware
Verder lezen
Procedure “Rechten van betrokkenen; verzoek betrokkenen”
Verder lezen
IBD blog: Ontneem managers hun verantwoordelijkheid niet
Verder lezen
Zorgen uitvoerbaarheid Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
Verder lezen
G4 ontwikkelt handreiking voor bestrijding gevolgen cybercrises
Verder lezen
Twee belangrijke verschillen tussen security en privacy
Verder lezen