Nieuwsoverzicht week 23

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024: oude wijn in nieuwe zakken?In februari publiceerde de VNG de Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024 voor een veilige (digitale) gemeente. Biedt deze nieuwe agenda daadwerkelijk een nieuw handelingsperspectief? Of is het oude wijn in nieuwe zakken…

Informatiebeveiliging

Cyberaanval Lochem gaat de hele overheid aanDe burgemeester van Lochem is sinds de cyberaanval van vorig jaar een echte missionaris voor informatiebeveiliging geworden. Nuttige inzichten voor de hele overheid.

iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’Brenno de Winter en Gerrit Berkouwer delen op dinsdag 9 juni, in een tijdsbestek van 60 minuten, hun kennis en ervaringen over de risico’s van de digitale jungle en wat we eraan kunnen doen om problemen te voorkomen.

Een open digitaal eID-stelsel?André Koot vindt het rapport ‘Naar een veilig e-ID-stelsel’ van de Cyber Security Raad een moedige poging voor mogelijke oplossingen van een complex probleem.

Rekenkameronderzoek naar informatiebeveiligingDe Rekenkamercommissie voor de gemeenteraden van Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg start een onderzoek naar informatiebeveiliging bij de gemeentelijke organisaties en verbonden partijen.

Wizard inkoopeisen helpt bij aanbestedingIn aanvulling op de BIO ontwikkelde het CIP in opdracht van de ministeries van EZK en BZK inkoopeisen voor veilige digitale producten en diensten. Je kan meedoen aan een pilot om de wizard breder te toetsen.

Privacy

Verzamelwet gegevensbeschermingDit wetsvoorstel strekt tot wijziging van de UAVG en enkele andere wetten in verband met het stroomlijnen en actualiseren van het gegevensbeschermingsrecht. Tot 14 juli kan je reageren op de consultatie van de Verzamelwet gegevensbescherming.

Glad ijs Systemen nemen steeds meer besluiten over van mensen, en de maatschappij kijkt mee of de onderliggende algoritmes dat wel op een eerlijke manier doen. Zijn algoritmes echt eerlijk te maken?

Ledenbrief uitvoering ArchiefwetOm gemeenten te ondersteunen bij de uitvoering van de Archiefwet, biedt de VNG een aantal (geactualiseerde) handvatten voor de werkpraktijk aan. Je vindt ze in de ledenbrief.

Kwart van gemeenten neemt privacy niet serieusTwee jaar na de invoering worstelen gemeenten nog altijd met de uitvoering van de AVG. Ambtenaren die het beleid moeten controleren dragen vaak een dubbele pet. ‘Pas als een datalek in de media komt, neemt de gemeente privacy serieus.’

Privacybeleid AalsmeerIn dit privacybeleid beschrijft de gemeente Aalsmeer op strategisch en tactisch niveau de uitgangspunten ten aanzien van privacy binnen de ambtelijke organisatie. Onlangs heeft het College van B&W het beleid vastgesteld.

Downloads

Handreiking AVG en ArchiefwetDe langverwachte handreiking Weten of vergeten? is uit. Deze brengt voor informatiemanagers en -beheerders bij de overheid in beeld hoe in de praktijk van alledag om te gaan met AVG in samenhang met de Archiefwet.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
ENSIA: méér dan de C in PDCA?
Lokale overheden leggen middels de ENSIA-systematiek jaarlijks verantwoording af over informatiebeveiliging. M.i.v. dit jaar gaat dit grotendeels langs de lat van de BIO. ENSIA wordt in de praktijk gemakkelijk gereduceerd tot een verplichte, jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar het is zoveel meer, toch?
In vijf stappen een goed informatiebeveiligingsbeleid
De allereerste maatregel uit de BIO, en ook gelijk de belangrijkste, is het hebben van een informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog de vijf stappen naar een goed informatiebeveiligingsbeleid en dito implementatie.

Meer recente berichten

Harde schijf printer risico datalek
Verder lezen
Wat kunnen HRM, CISO en PO voor elkaar betekenen?
Verder lezen
IBD (be)Spreekuren risicomanagement en BBN2+
Verder lezen
Rekenkamer Utrecht: onderzoek informatieveiligheid
Verder lezen
Digitale Ondermijningsdag: 9 webinars
Verder lezen
Privacy Awards 2021
Verder lezen
Trends in Veiligheid 2020
Verder lezen
Open source tool voor AVG
Verder lezen
RvIG applicaties en Internet Explorer
Verder lezen
Veilig digitaal ondernemen: op kantoor én thuis
Verder lezen