Nieuwsoverzicht week 23

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024: oude wijn in nieuwe zakken?In februari publiceerde de VNG de Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024 voor een veilige (digitale) gemeente. Biedt deze nieuwe agenda daadwerkelijk een nieuw handelingsperspectief? Of is het oude wijn in nieuwe zakken…

Informatiebeveiliging

Cyberaanval Lochem gaat de hele overheid aanDe burgemeester van Lochem is sinds de cyberaanval van vorig jaar een echte missionaris voor informatiebeveiliging geworden. Nuttige inzichten voor de hele overheid.

iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’Brenno de Winter en Gerrit Berkouwer delen op dinsdag 9 juni, in een tijdsbestek van 60 minuten, hun kennis en ervaringen over de risico’s van de digitale jungle en wat we eraan kunnen doen om problemen te voorkomen.

Een open digitaal eID-stelsel?André Koot vindt het rapport ‘Naar een veilig e-ID-stelsel’ van de Cyber Security Raad een moedige poging voor mogelijke oplossingen van een complex probleem.

Rekenkameronderzoek naar informatiebeveiligingDe Rekenkamercommissie voor de gemeenteraden van Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg start een onderzoek naar informatiebeveiliging bij de gemeentelijke organisaties en verbonden partijen.

Wizard inkoopeisen helpt bij aanbestedingIn aanvulling op de BIO ontwikkelde het CIP in opdracht van de ministeries van EZK en BZK inkoopeisen voor veilige digitale producten en diensten. Je kan meedoen aan een pilot om de wizard breder te toetsen.

Privacy

Verzamelwet gegevensbeschermingDit wetsvoorstel strekt tot wijziging van de UAVG en enkele andere wetten in verband met het stroomlijnen en actualiseren van het gegevensbeschermingsrecht. Tot 14 juli kan je reageren op de consultatie van de Verzamelwet gegevensbescherming.

Glad ijs Systemen nemen steeds meer besluiten over van mensen, en de maatschappij kijkt mee of de onderliggende algoritmes dat wel op een eerlijke manier doen. Zijn algoritmes echt eerlijk te maken?

Ledenbrief uitvoering ArchiefwetOm gemeenten te ondersteunen bij de uitvoering van de Archiefwet, biedt de VNG een aantal (geactualiseerde) handvatten voor de werkpraktijk aan. Je vindt ze in de ledenbrief.

Kwart van gemeenten neemt privacy niet serieusTwee jaar na de invoering worstelen gemeenten nog altijd met de uitvoering van de AVG. Ambtenaren die het beleid moeten controleren dragen vaak een dubbele pet. ‘Pas als een datalek in de media komt, neemt de gemeente privacy serieus.’

Privacybeleid AalsmeerIn dit privacybeleid beschrijft de gemeente Aalsmeer op strategisch en tactisch niveau de uitgangspunten ten aanzien van privacy binnen de ambtelijke organisatie. Onlangs heeft het College van B&W het beleid vastgesteld.

Downloads

Handreiking AVG en ArchiefwetDe langverwachte handreiking Weten of vergeten? is uit. Deze brengt voor informatiemanagers en -beheerders bij de overheid in beeld hoe in de praktijk van alledag om te gaan met AVG in samenhang met de Archiefwet.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tips voor het beveiligen van Office 365
Eind april actualiseerde het Amerikaans ‘Cybersecurity & Infrastructure Security Agency’ (CISA) haar beveiligingsadvies voor Microsoft Office 365. Dat is relevante informatie omdat veel gemeenten momenteel, al dan niet versneld n.a.v. de noodzaak tot thuiswerken, bezig zijn met het uitrollen van Office 365. Daarom vandaag een blog waarin ik de belangrijkste beveiligingsinstellingen voor Office 365 bespreek.
Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?
Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024: oude wijn in nieuwe zakken?
In februari publiceerde de VNG de Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024 voor een veilige (digitale) gemeente. Biedt deze nieuwe agenda daadwerkelijk een nieuw handelingsperspectief? Of is het oude wijn in nieuwe zakken…

Meer recente berichten

Onderzoeksrapport juridische aspecten van algoritmen die besluiten nemen
Verder lezen
Aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet
Verder lezen
Melden loont!
Verder lezen
Jaarverslag AP 2019: meer focus op handhaving
Verder lezen
CIP Cast – Privacy webinar: AVG in tijden van corona
Verder lezen
Gemeenten bieden onveilige gast-wifi
Verder lezen
Webinars Wachtwoordkluizen
Verder lezen
Brussel: te weinig mankracht en coördinatie bij handhaving AVG
Verder lezen
Minister Dekker benadrukt zorgvuldige omgang wifi-tracking
Verder lezen
Onvoldoende urgentie voor beveiligen van overheidsmail
Verder lezen