Nieuwsoverzicht week 25

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Informatiebeveiliging

Veilig thuiswerken – hoe doe je dat?Ook bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens komen veel vragen van gemeenten binnen over wat tijdens het thuiswerken mag met persoonsgegevens. Hun tips vind je hier!

Praktijkvoorbeeld: multidisciplinair aan de slag met het TNOMet de Policy Lab methodiek van TNO kan je gecontroleerd experimenteren met datagedreven beleidsontwikkeling. Anne-Fleur van Veenstra heeft deze methodiek bij TNO ontwikkeld en in dit artikel vertelt ze hier over.

Partnerbijeenkomst Alert OnlineAls voorloper op oktober cybersecuritymaand organiseert Alert Online op 9 juli een partnerbijeenkomst. Hier krijg je als (potentiële) partner de gelegenheid om initiatieven in de cybersecuritymaand met elkaar te verbinden, of juist kansen te zien om samen op te trekken.

Opmerkelijk schrijvenDe staatssecretaris van BZK heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over datacenters. Een behoorlijk opmerkelijke brief, aldus Michiel Steltman.

Gemeentelijke ICT: een ingewikkeld speelveldHet wegwerken van versnippering en veroudering kost geld en belemmert innovatie. Lokale vrijheid inleveren voor het standaardiseren van gemeentelijke processen is ook lastig. Hoe ziet het krachtenveld dat op gemeentelijke digitalisering inspeelt eruit? Amsterdam vertelt.

Privacy

Smart Society organiseert iFestival: Smart SummerIn VNG’s Smart Society werken gemeenten met bedrijven en kennisinstellingen aan digitale en datagedreven oplossingen om de leefbaarheid en kwaliteit van de maatschappij te verbeteren. Van 22 juni t/m 2 juli vindt het iFestival Smart Summer plaats. Meer over het programma en het aanmelden voor online sessies vind je hier!

Cybercrime in coronatijdenEén beroepsgroep onttrok zich de afgelopen maanden nadrukkelijk aan de lockdown, sterker: ze waren actiever dan ooit tevoren. Cybercriminelen zijn onvermoeibaar op zoek naar de zwakke plekken in de digitale wereld. Weerloos zijn we gelukkig niet!

Testen met PersoonsgegevensDe CIP handreiking Testen met Persoonsgegevens was een vernieuwing toe. De nieuwe versie is op de AVG geschoeid en is nu te downloaden.

Verspreiden niet-geanonimiseerd vonnis is schending AVGDe rechtbank heeft in deze zaak beslist dat een niet-geanonimiseerd ontruimingsvonnis met privégegevens van een huurster dat gebruikt is in een procedure tegen een andere huurder in strijd is met de AVG.

Impact coronacrisis op uw gemeenteDe coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor o.a. het gebied van economie, financiën, onderwijs, openbare orde en het sociaal domein. Weten hoe het zit met jouw gemeente? Waarstaatjegemeente heeft het met een handig dashboard inzichtelijk gemaakt.

Downloads

Suwinet-guidance Deze handreiking van het ENSIA-team van VNG Realisatie is bedoeld als guidance voor de invuller van de met “IT-audit”aangemerkte vragen in de BIO-vragenlijst van ENSIA voor Suwinet.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Tips voor het beveiligen van Office 365
Eind april actualiseerde het Amerikaans ‘Cybersecurity & Infrastructure Security Agency’ (CISA) haar beveiligingsadvies voor Microsoft Office 365. Dat is relevante informatie omdat veel gemeenten momenteel, al dan niet versneld n.a.v. de noodzaak tot thuiswerken, bezig zijn met het uitrollen van Office 365. Daarom vandaag een blog waarin ik de belangrijkste beveiligingsinstellingen voor Office 365 bespreek.
Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?
Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024: oude wijn in nieuwe zakken?
In februari publiceerde de VNG de Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024 voor een veilige (digitale) gemeente. Biedt deze nieuwe agenda daadwerkelijk een nieuw handelingsperspectief? Of is het oude wijn in nieuwe zakken…

Meer recente berichten

Onderzoeksrapport juridische aspecten van algoritmen die besluiten nemen
Verder lezen
Aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet
Verder lezen
Melden loont!
Verder lezen
Jaarverslag AP 2019: meer focus op handhaving
Verder lezen
CIP Cast – Privacy webinar: AVG in tijden van corona
Verder lezen
Gemeenten bieden onveilige gast-wifi
Verder lezen
Webinars Wachtwoordkluizen
Verder lezen
Brussel: te weinig mankracht en coördinatie bij handhaving AVG
Verder lezen
Minister Dekker benadrukt zorgvuldige omgang wifi-tracking
Verder lezen
Onvoldoende urgentie voor beveiligen van overheidsmail
Verder lezen