Nieuwsoverzicht week 25

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Informatiebeveiliging

Veilig thuiswerken – hoe doe je dat?Ook bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens komen veel vragen van gemeenten binnen over wat tijdens het thuiswerken mag met persoonsgegevens. Hun tips vind je hier!

Praktijkvoorbeeld: multidisciplinair aan de slag met het TNOMet de Policy Lab methodiek van TNO kan je gecontroleerd experimenteren met datagedreven beleidsontwikkeling. Anne-Fleur van Veenstra heeft deze methodiek bij TNO ontwikkeld en in dit artikel vertelt ze hier over.

Partnerbijeenkomst Alert OnlineAls voorloper op oktober cybersecuritymaand organiseert Alert Online op 9 juli een partnerbijeenkomst. Hier krijg je als (potentiële) partner de gelegenheid om initiatieven in de cybersecuritymaand met elkaar te verbinden, of juist kansen te zien om samen op te trekken.

Opmerkelijk schrijvenDe staatssecretaris van BZK heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over datacenters. Een behoorlijk opmerkelijke brief, aldus Michiel Steltman.

Gemeentelijke ICT: een ingewikkeld speelveldHet wegwerken van versnippering en veroudering kost geld en belemmert innovatie. Lokale vrijheid inleveren voor het standaardiseren van gemeentelijke processen is ook lastig. Hoe ziet het krachtenveld dat op gemeentelijke digitalisering inspeelt eruit? Amsterdam vertelt.

Privacy

Smart Society organiseert iFestival: Smart SummerIn VNG’s Smart Society werken gemeenten met bedrijven en kennisinstellingen aan digitale en datagedreven oplossingen om de leefbaarheid en kwaliteit van de maatschappij te verbeteren. Van 22 juni t/m 2 juli vindt het iFestival Smart Summer plaats. Meer over het programma en het aanmelden voor online sessies vind je hier!

Cybercrime in coronatijdenEén beroepsgroep onttrok zich de afgelopen maanden nadrukkelijk aan de lockdown, sterker: ze waren actiever dan ooit tevoren. Cybercriminelen zijn onvermoeibaar op zoek naar de zwakke plekken in de digitale wereld. Weerloos zijn we gelukkig niet!

Testen met PersoonsgegevensDe CIP handreiking Testen met Persoonsgegevens was een vernieuwing toe. De nieuwe versie is op de AVG geschoeid en is nu te downloaden.

Verspreiden niet-geanonimiseerd vonnis is schending AVGDe rechtbank heeft in deze zaak beslist dat een niet-geanonimiseerd ontruimingsvonnis met privégegevens van een huurster dat gebruikt is in een procedure tegen een andere huurder in strijd is met de AVG.

Impact coronacrisis op uw gemeenteDe coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor o.a. het gebied van economie, financiën, onderwijs, openbare orde en het sociaal domein. Weten hoe het zit met jouw gemeente? Waarstaatjegemeente heeft het met een handig dashboard inzichtelijk gemaakt.

Downloads

Suwinet-guidance Deze handreiking van het ENSIA-team van VNG Realisatie is bedoeld als guidance voor de invuller van de met “IT-audit”aangemerkte vragen in de BIO-vragenlijst van ENSIA voor Suwinet.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
ENSIA: méér dan de C in PDCA?
Lokale overheden leggen middels de ENSIA-systematiek jaarlijks verantwoording af over informatiebeveiliging. M.i.v. dit jaar gaat dit grotendeels langs de lat van de BIO. ENSIA wordt in de praktijk gemakkelijk gereduceerd tot een verplichte, jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar het is zoveel meer, toch?
In vijf stappen een goed informatiebeveiligingsbeleid
De allereerste maatregel uit de BIO, en ook gelijk de belangrijkste, is het hebben van een informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog de vijf stappen naar een goed informatiebeveiligingsbeleid en dito implementatie.

Meer recente berichten

Harde schijf printer risico datalek
Verder lezen
Wat kunnen HRM, CISO en PO voor elkaar betekenen?
Verder lezen
IBD (be)Spreekuren risicomanagement en BBN2+
Verder lezen
Rekenkamer Utrecht: onderzoek informatieveiligheid
Verder lezen
Digitale Ondermijningsdag: 9 webinars
Verder lezen
Privacy Awards 2021
Verder lezen
Trends in Veiligheid 2020
Verder lezen
Open source tool voor AVG
Verder lezen
RvIG applicaties en Internet Explorer
Verder lezen
Veilig digitaal ondernemen: op kantoor én thuis
Verder lezen