Nieuwsoverzicht week 26

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Informatiebeveiliging

OUCH! Nieuwsbrief: Cyberveilig thuis creërenDe OUCH! nieuwsbrief van juni gaat over het creëren van een cyberveilig thuis. Dat kan je realiseren in vier simpele stappen.

iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’Op dinsdag 9 juni deelden Brenno de Winter en Gerrit Berkouwer hun kennis en ervaringen over de risico’s van de digitale jungle en wat we eraan kunnen doen om problemen te voorkomen.

‘Kwetsbaarheid ict Amsterdam is nog niet opgelost’De Amsterdamse CIO Marc Crooijmans herkent het beeld dat diensten liever investeren in nieuwe functionaliteit dan onderhoud of het wegwerken van achterstanden. Is meer regie van buitenaf nodig?

GT MicrosoftPer 1 mei zijn de gewijzigde Rijksvoorwaarden van toepassing voor gemeenten die onder GT Microsoft diensten of producten van Microsoft afnemen. De Rijksvoorwaarden waren al sinds eind 2019 van toepassing voor de rijksoverheid.

Aanmelden webinars patch management gestartDe IBD organiseert op woensdag 1 juli en donderdag 16 juli webinars rond het proces en de techniek van patch management. De inschrijving is geopend!

Privacy

Webinar: Vergaderen in de anderhalvemetersamenleving: digitaal of fysiek?Nu de coronamaatregelen langzaamaan worden versoepeld, leven er bij griffiers, raadsleden, wethouders en burgemeesters juridische en praktische vragen over hoe het beste te vergaderen. In dit webinar gaan ze in op de mogelijkheden, beperkingen, overwegingen en dilemma’s die een rol spelen bij de keuze in de huidige situatie van vergaderen.

Kamerbrief over eigenaarschap van persoonsgegevensStaatssecretaris Knops informeert de Tweede Kamer over een mogelijk in het Burgerlijk Wetboek (BW) te regelen eigenaarschap van de burger van zijn persoonsgegevens bij de overheid.

Privacy baseline CIP vernieuwdIn de Privacy Baseline zijn de eisen van de AVG vertaald naar concrete, hanteerbare normen die duidelijk maken wat organisaties moeten doen om de privacy van de betrokkenen te waarborgen. Inmiddels is versie 3.3 gepubliceerd.

Nieuwe handreiking privacy: positionering, rol en taken FGDe IBD Handreiking Positionering en taken van de FG is vernieuwd! Je krijgt duidelijkheid over de rol, taken en positionering van de FG. En over de verhouding tot CISO en PO. Handig!

Wetsvoorstel aanpak meervoudige problematiek: VNG-reactie De juridische grondslag voor domeinoverstijgend delen van persoonsgegevens in het sociaal domein ontbreekt nog. Dit zijn de aandachtspunten van de VNG bij het wetsvoorstel die dit probleem moet oplossen.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Recente berichten van IB&P (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Weet jij wie je binnenlaat? Het managen van toegangsbeveiliging.
Als gemeente wil je voorkomen dat onbevoegden toegang hebben tot informatie, zowel digitaal als fysiek. Maar hoe kun je logische en fysieke toegangsbeveiliging inzetten binnen je organisatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog ga ik hier verder op in en geef ik je concrete handvatten voor het inrichten van toegangsbeveiliging.
Een erbarmelijke evaluatie
Het rapport ‘Evaluatie en versterking ENSIA-stelsel’ is vrij geruisloos gepubliceerd op de website Digitale Overheid. Renco Schoemaker vindt de kwaliteit van het evaluatierapport onder de maat. In deze blog lees waarom!
Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.

Meer recente berichten

CIP Cast – Webinar Risicomanagement
Verder lezen
De smeerboel na Schrems II
Verder lezen
Grensarbeiders kunnen voortaan ook digid aanvragen
Verder lezen
De destructiviteit van ddos-aanvallen
Verder lezen
Mogen we u voorstellen: de DSPO
Verder lezen
Informatieblad KopieID-app voor burgers
Verder lezen
Symposium ‘Opstap naar Weerbaarheid’
Verder lezen
Nieuwe Wet inburgering: informatievoorziening en gegevensuitwisseling
Verder lezen
Archivering tekstberichten: noodzakelijk en haalbaar
Verder lezen
ICT-kosten gemeenten 2019 stijgen opnieuw
Verder lezen