Nieuwsoverzicht week 26

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Informatiebeveiliging

OUCH! Nieuwsbrief: Cyberveilig thuis creërenDe OUCH! nieuwsbrief van juni gaat over het creëren van een cyberveilig thuis. Dat kan je realiseren in vier simpele stappen.

iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’Op dinsdag 9 juni deelden Brenno de Winter en Gerrit Berkouwer hun kennis en ervaringen over de risico’s van de digitale jungle en wat we eraan kunnen doen om problemen te voorkomen.

‘Kwetsbaarheid ict Amsterdam is nog niet opgelost’De Amsterdamse CIO Marc Crooijmans herkent het beeld dat diensten liever investeren in nieuwe functionaliteit dan onderhoud of het wegwerken van achterstanden. Is meer regie van buitenaf nodig?

GT MicrosoftPer 1 mei zijn de gewijzigde Rijksvoorwaarden van toepassing voor gemeenten die onder GT Microsoft diensten of producten van Microsoft afnemen. De Rijksvoorwaarden waren al sinds eind 2019 van toepassing voor de rijksoverheid.

Aanmelden webinars patch management gestartDe IBD organiseert op woensdag 1 juli en donderdag 16 juli webinars rond het proces en de techniek van patch management. De inschrijving is geopend!

Privacy

Webinar: Vergaderen in de anderhalvemetersamenleving: digitaal of fysiek?Nu de coronamaatregelen langzaamaan worden versoepeld, leven er bij griffiers, raadsleden, wethouders en burgemeesters juridische en praktische vragen over hoe het beste te vergaderen. In dit webinar gaan ze in op de mogelijkheden, beperkingen, overwegingen en dilemma’s die een rol spelen bij de keuze in de huidige situatie van vergaderen.

Kamerbrief over eigenaarschap van persoonsgegevensStaatssecretaris Knops informeert de Tweede Kamer over een mogelijk in het Burgerlijk Wetboek (BW) te regelen eigenaarschap van de burger van zijn persoonsgegevens bij de overheid.

Privacy baseline CIP vernieuwdIn de Privacy Baseline zijn de eisen van de AVG vertaald naar concrete, hanteerbare normen die duidelijk maken wat organisaties moeten doen om de privacy van de betrokkenen te waarborgen. Inmiddels is versie 3.3 gepubliceerd.

Nieuwe handreiking privacy: positionering, rol en taken FGDe IBD Handreiking Positionering en taken van de FG is vernieuwd! Je krijgt duidelijkheid over de rol, taken en positionering van de FG. En over de verhouding tot CISO en PO. Handig!

Wetsvoorstel aanpak meervoudige problematiek: VNG-reactie De juridische grondslag voor domeinoverstijgend delen van persoonsgegevens in het sociaal domein ontbreekt nog. Dit zijn de aandachtspunten van de VNG bij het wetsvoorstel die dit probleem moet oplossen.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Recente berichten van IB&P (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rechten van betrokkenen toepassen
Laatst was ik bij een gemeente die de inwoner een verzoek in het kader van dataportabiliteit liet indienen bij een verhuizing naar een andere gemeente, om het dossier rond de bijstandsuitkering bij de nieuwe gemeente te krijgen. Punten voor de creativiteit, maar niet helemaal waar het recht op overdraagbaarheid voor bedoeld is. In deze blog leg ik uit voor welke rechten betrokkenen een verzoek kunnen indienen, wanneer ze van toepassing zijn en hoe je daar praktisch invulling aan kunt geven.
Tips voor het beveiligen van Office 365
Eind april actualiseerde het Amerikaans ‘Cybersecurity & Infrastructure Security Agency’ (CISA) haar beveiligingsadvies voor Microsoft Office 365. Dat is relevante informatie omdat veel gemeenten momenteel, al dan niet versneld n.a.v. de noodzaak tot thuiswerken, bezig zijn met het uitrollen van Office 365. Daarom vandaag een blog waarin ik de belangrijkste beveiligingsinstellingen voor Office 365 bespreek.
Hoe bescherm ik mij als gemeente tegen ransomware-aanvallen?
Het kan gebeuren dat je als gemeente urenlang (of in het ergste geval dagen) niet kunt werken vanwege ransomware. In deze blog geef ik tips voor preventieve maatregelen die je kan treffen om besmetting te voorkomen. Toch getroffen? Dan vind je hier ook een handig stappenplan om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Meer recente berichten

IBD Factsheet Patchmanagement gepubliceerd
Verder lezen
EU-hof: Amerikaanse privacybescherming EU-burgers onvoldoende
Verder lezen
Mindmap Bedrijfscontinuiteitsbeheer
Verder lezen
EDPS stroomschema’s en checklists
Verder lezen
Ransomware
Verder lezen
Procedure “Rechten van betrokkenen; verzoek betrokkenen”
Verder lezen
IBD blog: Ontneem managers hun verantwoordelijkheid niet
Verder lezen
Zorgen uitvoerbaarheid Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
Verder lezen
G4 ontwikkelt handreiking voor bestrijding gevolgen cybercrises
Verder lezen
Twee belangrijke verschillen tussen security en privacy
Verder lezen