Nieuwsoverzicht week 34

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

In vijf stappen een goed informatiebeveiligingsbeleidDe allereerste maatregel uit de BIO, en ook gelijk de belangrijkste, is het hebben van een informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog de vijf stappen naar een goed informatiebeveiligingsbeleid en dito implementatie.

Informatiebeveiliging

Belangrijke update Three Lines ModelHet bekende ‘Three Lines of Defense’-model is vernieuwd. Dit model is een belangrijke update van het bekende, veel gebruikte en in sommige sectoren zelfs verplichte ‘Three Lines of Defense’-model. Voor veel organisaties én functies is dit model een belangrijke leidraad bij het inrichten van de governance. De wijzigingen vind je hier.

CISO zijn is teamworkDe CISO heeft soms een eenzame functie, maar dat geldt niet voor het driemanschap Robert Yntema, Henny Rose en Willem Bal. Samen vervullen ze de CISO-rol bij de Regionale ICT-Dienst Utrecht.

RansomwareDe laatste jaren is er een nieuwe trend zichtbaar: kwaadwillenden voeren meer gerichte ransomware-aanvallen uit, op doelwitten die een hoger losgeldbedrag kunnen betalen. Dit dossier over ransomware van het NCSC vertelt welke soorten er zijn, hoe je infectie voorkomt en wat je moet doen als je toch geraakt bent.

FAQ BIOOp bio-overheid.nl vind je de veelgestelde vragen over de toepassing van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Dit handige document is recent vernieuwd en versie 1.6 is nu te downloaden!

Visie op digitalisering en dienstverlening 2020-2023Den Haag heeft een gewijzigde Visie op digitalisering en dienstverlening aan de Raad voorgelegd. Deze visie geeft richting aan het slim en verantwoordelijk omgaan met digitalisering, zowel in de stad als voor de gemeentelijke organisatie en aan het streven naar passende dienstverlening. De stukken zijn in hun geheel te bekijken en te downloaden.

Privacy

SP: Handelt sociale ambtenaar in strijd met wetgeving privacy van cliënten?De SP-fractie van Amstelveen heeft vragen gesteld over het waarborgen van privacy bij de werkzaamheden van het gemeentelijke Sociaal Team, nadat een aantal cliënten bij de fractie zorgen heeft geuit. De betreffende cliënten maken zich zorgen over de uitwisseling van privacygevoelige informatie.

Privacy in de afvalindustrieCamera’s bij milieustraten, een chip in een minicontainer, het gebruik van adresgebonden afvalpassen en track- en tracesystemen in inzamelvoertuigen. Bij de inzameling van huishoudelijk afval spelen ook privacy issues. Deze advocaat legt uit welke regels relevant zijn voor de afvalindustrie.

Nieuwe DPIA MS Intune: vijf lage privacyrisico’sIn opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft Privacy Company een DPIA op Microsoft Intune uitgevoerd en vijf lage privacyrisico’s gevonden. In deze blog lees je meer.

Internetconsultatie UAVG wijzigingRuim een jaar na de invoering is voor een aantal onderwerpen besloten dat het wenselijk is de UAVG te wijzigen. De IBD heeft de relevante punten voor gemeenten opgesomd voor als het wetsvoorstel ongewijzigd wordt aangenomen.

Kijk die Belgen delen wél AVG boetes uit waar je wat aan hebtDe Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit heeft een AVG-boete van 10.000 euro uitgedeeld aan een bedrijf. Het bedrijf stuurde “door een menselijke fout” een marketingmail naar een verkeerd persoon en deed te weinig om dat probleem op te lossen.

Downloads

Drones binnen de gemeente Deze whitepaper van VNG Realisatie geeft inzicht in de huidige stand van zaken van toepassingen, regelgeving, privacy en handhaving met betrekking tot drones. En handvatten om zelf aan de slag te gaan.

Eindrapport tijdelijke commissie Digitale toekomstDe tijdelijke commissie Digitale toekomst heeft de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe de Tweede Kamer meer grip kan krijgen op het onderwerp digitalisering. Het rapport ‘Update vereist. Naar meer parlementaire grip op digitalisering’ is hier te downloaden.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Recente berichten van IB&P (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
ENSIA: méér dan de C in PDCA?
Lokale overheden leggen middels de ENSIA-systematiek jaarlijks verantwoording af over informatiebeveiliging. M.i.v. dit jaar gaat dit grotendeels langs de lat van de BIO. ENSIA wordt in de praktijk gemakkelijk gereduceerd tot een verplichte, jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar het is zoveel meer, toch?
In vijf stappen een goed informatiebeveiligingsbeleid
De allereerste maatregel uit de BIO, en ook gelijk de belangrijkste, is het hebben van een informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog de vijf stappen naar een goed informatiebeveiligingsbeleid en dito implementatie.

Meer recente berichten

Rekenkamer Utrecht: onderzoek informatieveiligheid
Verder lezen
Digitale Ondermijningsdag: 9 webinars
Verder lezen
Privacy Awards 2021
Verder lezen
Trends in Veiligheid 2020
Verder lezen
Open source tool voor AVG
Verder lezen
RvIG applicaties en Internet Explorer
Verder lezen
Veilig digitaal ondernemen: op kantoor én thuis
Verder lezen
Consultatie nieuwe guidelines EDPB
Verder lezen
Factsheet PKIoverheid verandert
Verder lezen
E-magazine: AI als instrument voor gemeenten
Verder lezen