Nieuwsoverzicht week 35

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

In vijf stappen een goed informatiebeveiligingsbeleidDe allereerste maatregel uit de BIO, en ook gelijk de belangrijkste, is het hebben van een informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog de vijf stappen naar een goed informatiebeveiligingsbeleid en dito implementatie.

Informatiebeveiliging

Kwetsbaarheden in Citrix XenMobile ServerCitrix heeft meerdere kwetsbaarheden verholpen binnen hun XenMobile Server product die je met beveiligingsupdates kan binnenhalen. Heb jij het patchmanagement op orde?

Internetstandaarden dragen bij aan veiliger internet- en e-mailverkeerWat kunnen de overheid en digitale partijen doen om de online veiligheid van gebruikers te vergroten? Daar lees je meer over in de blog van het ECP | Platform voor de InformatieSamenleving.

Risico’s beheersenOm de beveiliging van informatie op orde te krijgen, is het noodzakelijk om de bijbehorende risico’s inzichtelijk te maken en de onacceptabele risico’s te beheersen. Om bestuurders en CISO’s daarbij te helpen heeft het NCSC deze factsheet Risicobeheersing opgesteld.

Webinar Implementatie SIEM/SOC dienstverlening, GGI-VeiligKPN en VNG Realisatie hebben gezamenlijk een webinar over de implementatie van de SIEM/SOC dienstverlening gegeven. Wil je het webinar graag terug kijken? Dat kan via het YouTube kanaal van VNG Realisatie.

Samenvatting eindrapport tijdelijke commissie Digitale toekomstDe tijdelijke commissie Digitale toekomst heeft de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe de Tweede Kamer meer grip kan krijgen op het onderwerp digitalisering. Hier lees je de samenvatting van het rapport ‘Update vereist. Naar meer parlementaire grip op digitalisering’.

Privacy

ICTU Magazine – juliIn ICTU Magazines lees je nieuws en artikelen over het werken aan een betere digitale overheid. In deze editie o.a. een interview met de Nationale ombudsman, een artikel over Rijksbrede samenwerking rond AI en over Compliance by design.

Actualiteiten Privacyrecht 2020Het Privacyrecht ontwikkelt zich snel. Om goed op de hoogte te blijven organiseert Dirkzwager op 3 november het seminar Actualiteiten Privacyrecht. Bedoelt voor juristen die met privacy te maken hebben.

Quick scan PIAHet Centrum Informatiebeveiliging en privacybescherming (CIP) heeft een Quick scan PIA ontwikkeld! Gebruik deze standaard om zelf vast te stellen of het uitvoeren van een PIA noodzakelijk is.

Nieuwe Handreiking DPIA van NOREANOREA, de beroepsorganisatie van IT-Auditors, heeft een handreiking voor het uitvoeren van DPIA’s gepubliceerd. Deze handreiking sluit ook aan bij ISO 31000/31010, de internationale standaard voor risicomanagement.

Mandaatregeling voor Privacy officerDe privacy officer van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen heeft van het Dagelijks Bestuur een mandaat gekregen voor handelingen rond de rechten van betrokken. De hele mandaatregeling is gepubliceerd. Ook iets voor jouw gemeente?

Downloads

Modelprotocol intragemeentelijke informatiedelingHet protocol bevat de benodigde randvoorwaarden om ervoor te zorgen dat de gemeentelijke aanpak van ondermijning in lijn met privacywet- en regelgeving plaatsvindt.

Three Lines ModelDit model is een belangrijke update van het bekende, veel gebruikte en in sommige sectoren zelfs verplichte ‘Three Lines of Defense’-model.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?
Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.

Meer recente berichten

Europese Raad concretiseert e-privacyplannen: welke nieuwe regels mag je verwachten?
Verder lezen
Podcast serie over informatiebeveiliging online
Verder lezen
BIO SelfAssessment
Verder lezen
Het ligt niet altijd aan de AVG
Verder lezen
Opinie EDPS over Digital Services Act en de Digital Markets Act
Verder lezen
Grotere inspanningen nodig om alle Europeanen uit te rusten met digitale basisvaardigheden
Verder lezen
Digitaal vertrouwen in bedrijven is fragiel bij Nederlandse consumenten
Verder lezen
Nieuwe mijlpaal waarborgen privacy bij gezichtsherkenning
Verder lezen
Onderzoeksrapport over nationale digitale autonomie
Verder lezen
Blockchain: is het cybersecurity-risico de beloning waard?
Verder lezen