Nieuwsoverzicht week 35

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

In vijf stappen een goed informatiebeveiligingsbeleidDe allereerste maatregel uit de BIO, en ook gelijk de belangrijkste, is het hebben van een informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog de vijf stappen naar een goed informatiebeveiligingsbeleid en dito implementatie.

Informatiebeveiliging

Kwetsbaarheden in Citrix XenMobile ServerCitrix heeft meerdere kwetsbaarheden verholpen binnen hun XenMobile Server product die je met beveiligingsupdates kan binnenhalen. Heb jij het patchmanagement op orde?

Internetstandaarden dragen bij aan veiliger internet- en e-mailverkeerWat kunnen de overheid en digitale partijen doen om de online veiligheid van gebruikers te vergroten? Daar lees je meer over in de blog van het ECP | Platform voor de InformatieSamenleving.

Risico’s beheersenOm de beveiliging van informatie op orde te krijgen, is het noodzakelijk om de bijbehorende risico’s inzichtelijk te maken en de onacceptabele risico’s te beheersen. Om bestuurders en CISO’s daarbij te helpen heeft het NCSC deze factsheet Risicobeheersing opgesteld.

Webinar Implementatie SIEM/SOC dienstverlening, GGI-VeiligKPN en VNG Realisatie hebben gezamenlijk een webinar over de implementatie van de SIEM/SOC dienstverlening gegeven. Wil je het webinar graag terug kijken? Dat kan via het YouTube kanaal van VNG Realisatie.

Samenvatting eindrapport tijdelijke commissie Digitale toekomstDe tijdelijke commissie Digitale toekomst heeft de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe de Tweede Kamer meer grip kan krijgen op het onderwerp digitalisering. Hier lees je de samenvatting van het rapport ‘Update vereist. Naar meer parlementaire grip op digitalisering’.

Privacy

ICTU Magazine – juliIn ICTU Magazines lees je nieuws en artikelen over het werken aan een betere digitale overheid. In deze editie o.a. een interview met de Nationale ombudsman, een artikel over Rijksbrede samenwerking rond AI en over Compliance by design.

Actualiteiten Privacyrecht 2020Het Privacyrecht ontwikkelt zich snel. Om goed op de hoogte te blijven organiseert Dirkzwager op 3 november het seminar Actualiteiten Privacyrecht. Bedoelt voor juristen die met privacy te maken hebben.

Quick scan PIAHet Centrum Informatiebeveiliging en privacybescherming (CIP) heeft een Quick scan PIA ontwikkeld! Gebruik deze standaard om zelf vast te stellen of het uitvoeren van een PIA noodzakelijk is.

Nieuwe Handreiking DPIA van NOREANOREA, de beroepsorganisatie van IT-Auditors, heeft een handreiking voor het uitvoeren van DPIA’s gepubliceerd. Deze handreiking sluit ook aan bij ISO 31000/31010, de internationale standaard voor risicomanagement.

Mandaatregeling voor Privacy officerDe privacy officer van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen heeft van het Dagelijks Bestuur een mandaat gekregen voor handelingen rond de rechten van betrokken. De hele mandaatregeling is gepubliceerd. Ook iets voor jouw gemeente?

Downloads

Modelprotocol intragemeentelijke informatiedelingHet protocol bevat de benodigde randvoorwaarden om ervoor te zorgen dat de gemeentelijke aanpak van ondermijning in lijn met privacywet- en regelgeving plaatsvindt.

Three Lines ModelDit model is een belangrijke update van het bekende, veel gebruikte en in sommige sectoren zelfs verplichte ‘Three Lines of Defense’-model.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P
Recente berichten van IB&P (bekijk alles)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
ENSIA: méér dan de C in PDCA?
Lokale overheden leggen middels de ENSIA-systematiek jaarlijks verantwoording af over informatiebeveiliging. M.i.v. dit jaar gaat dit grotendeels langs de lat van de BIO. ENSIA wordt in de praktijk gemakkelijk gereduceerd tot een verplichte, jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar het is zoveel meer, toch?
In vijf stappen een goed informatiebeveiligingsbeleid
De allereerste maatregel uit de BIO, en ook gelijk de belangrijkste, is het hebben van een informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog de vijf stappen naar een goed informatiebeveiligingsbeleid en dito implementatie.

Meer recente berichten

Rekenkamer Utrecht: onderzoek informatieveiligheid
Verder lezen
Digitale Ondermijningsdag: 9 webinars
Verder lezen
Privacy Awards 2021
Verder lezen
Trends in Veiligheid 2020
Verder lezen
Open source tool voor AVG
Verder lezen
RvIG applicaties en Internet Explorer
Verder lezen
Veilig digitaal ondernemen: op kantoor én thuis
Verder lezen
Consultatie nieuwe guidelines EDPB
Verder lezen
Factsheet PKIoverheid verandert
Verder lezen
E-magazine: AI als instrument voor gemeenten
Verder lezen