Nieuwsoverzicht week 37

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

ENSIA: méér dan de C in PDCA? Lokale overheden leggen middels de ENSIA-systematiek jaarlijks verantwoording af over informatiebeveiliging. M.i.v. dit jaar gaat dit grotendeels langs de lat van de BIO. ENSIA wordt in de praktijk gemakkelijk gereduceerd tot een verplichte, jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar het is zoveel meer, toch?

Informatiebeveiliging

Crisistijd: internet- en e-mailverkeer veilig houdenEen groot deel van de Nederlandse bevolking werkt momenteel vanuit huis vanwege het coronavirus. Hoe houden we in deze crisistijd het internet- en e-mailverkeer veilig? Die vraag staat centraal in deze podcast van ECP.

Manifest ‘Dichterbij door digitalisering’Het manifest ‘Dichterbij door digitalisering’ beschrijft hoe de digitale overheid er uit kan zien tijdens en na corona. Het is aangeboden aan de Tweede Kamer en te downloaden!

Haal Centraal API beschikbaar voor BAG huidige bevragingenHet Kadaster heeft de tweede Haal Centraal API in productie genomen: BAG Huidige Bevragingen. Gemeenten kunnen hiermee efficiënter en effectiever gebruikmaken van gegevens uit de LV BAG voor openbare orde en veiligheid, bestrijding van fraude en het voorbereiden van nieuw beleid.

Gemeenten anticiperen op cyberrisico’s met SIEM en SOCMet SIEM- en SOC-diensten krijgen organisaties zicht op cyberaanvallen. KPN levert deze diensten aan gemeenten binnen GGI-Veilig. Deze zijn cruciaal binnen het securitybeleid van gemeenten. Hier lees je meer!

Cybercriminelen houden zich niet aan landsgrenzenDe Haagse wethouder Saskia Bruines beseft hoe kwetsbaar je in de online wereld bent sinds ze ICT in haar portefeuille heeft. Gelukkig ziet ze grote stappen op het gebied van cyberveiligheid.

Privacy

Algoritmes en discriminatie bij sollicitatiesIedereen wil een eerlijke kans op een baan en gemeenten willen bij sollicitaties niet discrimineren. Algoritmes kunnen daarbij helpen of juist tegenwerken, aldus het College voor de Rechten van de Mens.

Toelichting algoritmes en fraudebestrijdingFraudebestrijding met algoritmes is vrij nieuw. Daarom wil gemeente Nissewaard voor inwoners inzichtelijk maken hoe zij werken met algoritmes in fraudebestrijding.

Heftige tijden voor AP-voorzitter Aleid WolfsenMassaal videobellen, roekeloos temperatuur opmeten of digitaal surveilleren. De Autoriteit Persoonsgegevens kon in de ‘coronamaanden’ flink aan de bak. Intussen adviseerde de organisatie ook over noodwetten en corona-apps. Voorzitter Aleid Wolfsen vertelt over een ‘heftige tijd’ en hoopt dat de AP kan groeien.

Gedragscode NLdigital goedgekeurd door APDe AP heeft de Data Pro Code van branchevereniging NLdigital goedgekeurd. Dit is een gedragscode waarbij organisaties in de ICT-sector zich kunnen aansluiten. Veel van de leden van NLdigital treden voor hun opdrachtgevers op als verwerker.

Mandaatbesluit en volmacht verwerkersovereenkomsten en privacy convenantenDe gemeente Waalre heeft 5 functionarissen een mandaat of volmacht voor het ondertekenen van verwerkersovereenkomsten en privacy convenanten gegeven. Is dat bij jouw gemeente ook goed geregeld?

Downloads

Evaluatie en versterking ENSIA StelselHet ENSIA-stelsel is geëvalueerd! Dit is het definitieve rapport waarin aan de hand van een aantal onderzoeksvragen de werking is onderzocht. Daarbij zijn ook aanbevelingen gedaan.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Weet jij wie je binnenlaat? Het managen van toegangsbeveiliging.
Als gemeente wil je voorkomen dat onbevoegden toegang hebben tot informatie, zowel digitaal als fysiek. Maar hoe kun je logische en fysieke toegangsbeveiliging inzetten binnen je organisatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog ga ik hier verder op in en geef ik je concrete handvatten voor het inrichten van toegangsbeveiliging.
Een erbarmelijke evaluatie
Het rapport ‘Evaluatie en versterking ENSIA-stelsel’ is vrij geruisloos gepubliceerd op de website Digitale Overheid. Renco Schoemaker vindt de kwaliteit van het evaluatierapport onder de maat. In deze blog lees waarom!
Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.

Meer recente berichten

Overheidsbrede Cyberoefening en Webinars
Verder lezen
Privacyvragen? Stel ze op het VNG forum!
Verder lezen
Het groeiende belang van privacybeschermingsmethoden
Verder lezen
Guidance toepassing BIO bij gebruik Suwinet
Verder lezen
CIP Cast – Webinar Risicomanagement
Verder lezen
De smeerboel na Schrems II
Verder lezen
Grensarbeiders kunnen voortaan ook digid aanvragen
Verder lezen
De destructiviteit van ddos-aanvallen
Verder lezen
Mogen we u voorstellen: de DSPO
Verder lezen
Informatieblad KopieID-app voor burgers
Verder lezen