Nieuwsoverzicht week 37

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

ENSIA: méér dan de C in PDCA? Lokale overheden leggen middels de ENSIA-systematiek jaarlijks verantwoording af over informatiebeveiliging. M.i.v. dit jaar gaat dit grotendeels langs de lat van de BIO. ENSIA wordt in de praktijk gemakkelijk gereduceerd tot een verplichte, jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar het is zoveel meer, toch?

Informatiebeveiliging

Crisistijd: internet- en e-mailverkeer veilig houdenEen groot deel van de Nederlandse bevolking werkt momenteel vanuit huis vanwege het coronavirus. Hoe houden we in deze crisistijd het internet- en e-mailverkeer veilig? Die vraag staat centraal in deze podcast van ECP.

Manifest ‘Dichterbij door digitalisering’Het manifest ‘Dichterbij door digitalisering’ beschrijft hoe de digitale overheid er uit kan zien tijdens en na corona. Het is aangeboden aan de Tweede Kamer en te downloaden!

Haal Centraal API beschikbaar voor BAG huidige bevragingenHet Kadaster heeft de tweede Haal Centraal API in productie genomen: BAG Huidige Bevragingen. Gemeenten kunnen hiermee efficiënter en effectiever gebruikmaken van gegevens uit de LV BAG voor openbare orde en veiligheid, bestrijding van fraude en het voorbereiden van nieuw beleid.

Gemeenten anticiperen op cyberrisico’s met SIEM en SOCMet SIEM- en SOC-diensten krijgen organisaties zicht op cyberaanvallen. KPN levert deze diensten aan gemeenten binnen GGI-Veilig. Deze zijn cruciaal binnen het securitybeleid van gemeenten. Hier lees je meer!

Cybercriminelen houden zich niet aan landsgrenzenDe Haagse wethouder Saskia Bruines beseft hoe kwetsbaar je in de online wereld bent sinds ze ICT in haar portefeuille heeft. Gelukkig ziet ze grote stappen op het gebied van cyberveiligheid.

Privacy

Algoritmes en discriminatie bij sollicitatiesIedereen wil een eerlijke kans op een baan en gemeenten willen bij sollicitaties niet discrimineren. Algoritmes kunnen daarbij helpen of juist tegenwerken, aldus het College voor de Rechten van de Mens.

Toelichting algoritmes en fraudebestrijdingFraudebestrijding met algoritmes is vrij nieuw. Daarom wil gemeente Nissewaard voor inwoners inzichtelijk maken hoe zij werken met algoritmes in fraudebestrijding.

Heftige tijden voor AP-voorzitter Aleid WolfsenMassaal videobellen, roekeloos temperatuur opmeten of digitaal surveilleren. De Autoriteit Persoonsgegevens kon in de ‘coronamaanden’ flink aan de bak. Intussen adviseerde de organisatie ook over noodwetten en corona-apps. Voorzitter Aleid Wolfsen vertelt over een ‘heftige tijd’ en hoopt dat de AP kan groeien.

Gedragscode NLdigital goedgekeurd door APDe AP heeft de Data Pro Code van branchevereniging NLdigital goedgekeurd. Dit is een gedragscode waarbij organisaties in de ICT-sector zich kunnen aansluiten. Veel van de leden van NLdigital treden voor hun opdrachtgevers op als verwerker.

Mandaatbesluit en volmacht verwerkersovereenkomsten en privacy convenantenDe gemeente Waalre heeft 5 functionarissen een mandaat of volmacht voor het ondertekenen van verwerkersovereenkomsten en privacy convenanten gegeven. Is dat bij jouw gemeente ook goed geregeld?

Downloads

Evaluatie en versterking ENSIA StelselHet ENSIA-stelsel is geëvalueerd! Dit is het definitieve rapport waarin aan de hand van een aantal onderzoeksvragen de werking is onderzocht. Daarbij zijn ook aanbevelingen gedaan.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces?
Onlangs heb ik een presentatie gegeven over hoe je je organisatie betrekt bij informatiebeveiliging en privacymanagement. En dan met name over hoe je tooling ter ondersteuning van je ISMS kunt inzetten en ook over wanneer je dit doet. In deze blog neem ik je mee langs deze stappen.
Meten, weten en rapporteren over informatiebeveiliging
Het monitoren en meten van en rapporteren over informatiebeveiliging is essentieel voor het beheren van een goede informatiebeveiligingsfunctie. Maar waarom is het belangrijk om dit te doen en hoe kun je dit dan het beste doen?
Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.

Meer recente berichten

3 gedragingen die organisaties blootstellen aan cyberdreigingen
Verder lezen
Veilig inloggen op Digi-D met eNIK
Verder lezen
Efficiënter en effectiever met intelligente automatisering
Verder lezen
Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties van start
Verder lezen
Staatssecretaris Keijzer: Het DTC ligt op koers
Verder lezen
UWV krijgt Autoriteit Persoonsgegevens achter zich aan: Privacy moet beter beschermd
Verder lezen
Nationale Privacy Conferentie 2021
Verder lezen
SANDERINK GEEN OFFICIËLE ROL MEER BINNEN CENTRIC
Verder lezen
Privacy in het sociaal domein: het pettenvraagstuk
Verder lezen
Whatsapp For Business weer beschikbaar voor gemeenten
Verder lezen