Nieuwsoverzicht week 39

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.

Informatiebeveiliging

Commentaar ‘troonrede en Miljoenennota’Prinsjesdag 2020 is achter de rug, eentje die in z’n vorm anders was dan anders. Welke aandacht werd in de troonrede en Miljoenennota besteed aan IT en digitalisering? Bij iBestuur lees je het commentaar van Daan Rijsenbrij.

Rekenkamer Utrecht: onderzoek informatieveiligheid De Rekenkamer is gestart met een onderzoek naar informatieveiligheid. Het onderzoek geeft inzicht in de manier waarop de gemeente Utrecht invulling geeft aan de informatieveiligheid en of deze voldoende gewaarborgd is. Het hele onderzoeksplan is in te zien.

Trends in Veiligheid 2020Nederlandse burgers zijn zich steeds meer bewust van online bedreigingen en hoe ze deze kunnen beperken. Tien jaar geleden dachten de meeste Nederlanders (60%) dat internetproviders verantwoordelijk waren voor het waarborgen van hun online veiligheid. Meer veiligheidstrends vind je in het rapport van Capgemini!

IBD (be)Spreekuren risicomanagement en BBN2+Gemeenten hebben aangegeven dat er interesse is voor de onderwerpen ‘praktische toepassing risicomanagement’ en de ‘nieuwe maatregelenset BBN2+’. Daarom organiseert de IBD op deze onderwerpen binnenkort bespreekuren.

RvIG applicaties en Internet ExplorerOm RvIG applicaties te benaderen wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van webbrowsers, waaronder de verouderde Internet Explorer versie 11 (of nog lager). RvIG stopt vanaf 1 januari met de ondersteuning van Internet Explorer. Gebruikt jouw organisatie deze verouderde browser nog?

Privacy

Digitale Ondermijningsdag: 9 webinars‘Gegevensuitwisseling bij de aanpak van ondermijning’ is een van de onderwerpen tijdens deze webinarreeks over ondermijning. Interessant voor PO’s en FG’s bij gemeenten!

Privacy Awards 2021Als gemeente of ketenpartner trots op een project, samenwerking of oplossing voor privacy en gegevensbescherming? Meld het dan aan voor de Privacy Awards! Deze worden 28 januari 2021, de Europese Dag van de Privacy, uitgereikt in Nieuwspoort.

Wat kunnen HRM, CISO en PO voor elkaar betekenen?De afdeling HRM, de CISO en de Privacy Officer hebben een gedeeld belang bij integere medewerkers. Integriteit komt tot uiting in veilig gedrag. Een gezamenlijke aanpak ligt voor de hand en deze IBD factsheet kan je daarbij helpen!

Harde schijf printer risico datalekOrganisaties of eindgebruikers die hun printer wegdoen, dienen te controleren of deze een harde schijf bevat. Als dat het geval is, kunnen eerder gemaakte afdrukken op straat belanden, met alle gevolgen van dien.

Open source tool voor AVGZoek je nog software die kan helpen bij het naleven van de AVG? In steeds meer landen wordt deze Deense open source tool gebruikt. De tool is ontworpen voor internationaal hergebruik.

Downloads

Raad weten met digitaliseringDit rapport van het Rathenau Instituut gaat over de vraag hoe gemeenteraden het debat over digitaliseringsvraagstukken op een constructieve en goed geïnformeerde manier kunnen voeren.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Weet jij wie je binnenlaat? Het managen van toegangsbeveiliging.
Als gemeente wil je voorkomen dat onbevoegden toegang hebben tot informatie, zowel digitaal als fysiek. Maar hoe kun je logische en fysieke toegangsbeveiliging inzetten binnen je organisatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog ga ik hier verder op in en geef ik je concrete handvatten voor het inrichten van toegangsbeveiliging.
Een erbarmelijke evaluatie
Het rapport ‘Evaluatie en versterking ENSIA-stelsel’ is vrij geruisloos gepubliceerd op de website Digitale Overheid. Renco Schoemaker vindt de kwaliteit van het evaluatierapport onder de maat. In deze blog lees waarom!
Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.

Meer recente berichten

Overheidsbrede Cyberoefening en Webinars
Verder lezen
Privacyvragen? Stel ze op het VNG forum!
Verder lezen
Het groeiende belang van privacybeschermingsmethoden
Verder lezen
Guidance toepassing BIO bij gebruik Suwinet
Verder lezen
CIP Cast – Webinar Risicomanagement
Verder lezen
De smeerboel na Schrems II
Verder lezen
Grensarbeiders kunnen voortaan ook digid aanvragen
Verder lezen
De destructiviteit van ddos-aanvallen
Verder lezen
Mogen we u voorstellen: de DSPO
Verder lezen
Informatieblad KopieID-app voor burgers
Verder lezen