Nieuwsoverzicht week 39

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.

Informatiebeveiliging

Commentaar ‘troonrede en Miljoenennota’Prinsjesdag 2020 is achter de rug, eentje die in z’n vorm anders was dan anders. Welke aandacht werd in de troonrede en Miljoenennota besteed aan IT en digitalisering? Bij iBestuur lees je het commentaar van Daan Rijsenbrij.

Rekenkamer Utrecht: onderzoek informatieveiligheid De Rekenkamer is gestart met een onderzoek naar informatieveiligheid. Het onderzoek geeft inzicht in de manier waarop de gemeente Utrecht invulling geeft aan de informatieveiligheid en of deze voldoende gewaarborgd is. Het hele onderzoeksplan is in te zien.

Trends in Veiligheid 2020Nederlandse burgers zijn zich steeds meer bewust van online bedreigingen en hoe ze deze kunnen beperken. Tien jaar geleden dachten de meeste Nederlanders (60%) dat internetproviders verantwoordelijk waren voor het waarborgen van hun online veiligheid. Meer veiligheidstrends vind je in het rapport van Capgemini!

IBD (be)Spreekuren risicomanagement en BBN2+Gemeenten hebben aangegeven dat er interesse is voor de onderwerpen ‘praktische toepassing risicomanagement’ en de ‘nieuwe maatregelenset BBN2+’. Daarom organiseert de IBD op deze onderwerpen binnenkort bespreekuren.

RvIG applicaties en Internet ExplorerOm RvIG applicaties te benaderen wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van webbrowsers, waaronder de verouderde Internet Explorer versie 11 (of nog lager). RvIG stopt vanaf 1 januari met de ondersteuning van Internet Explorer. Gebruikt jouw organisatie deze verouderde browser nog?

Privacy

Digitale Ondermijningsdag: 9 webinars‘Gegevensuitwisseling bij de aanpak van ondermijning’ is een van de onderwerpen tijdens deze webinarreeks over ondermijning. Interessant voor PO’s en FG’s bij gemeenten!

Privacy Awards 2021Als gemeente of ketenpartner trots op een project, samenwerking of oplossing voor privacy en gegevensbescherming? Meld het dan aan voor de Privacy Awards! Deze worden 28 januari 2021, de Europese Dag van de Privacy, uitgereikt in Nieuwspoort.

Wat kunnen HRM, CISO en PO voor elkaar betekenen?De afdeling HRM, de CISO en de Privacy Officer hebben een gedeeld belang bij integere medewerkers. Integriteit komt tot uiting in veilig gedrag. Een gezamenlijke aanpak ligt voor de hand en deze IBD factsheet kan je daarbij helpen!

Harde schijf printer risico datalekOrganisaties of eindgebruikers die hun printer wegdoen, dienen te controleren of deze een harde schijf bevat. Als dat het geval is, kunnen eerder gemaakte afdrukken op straat belanden, met alle gevolgen van dien.

Open source tool voor AVGZoek je nog software die kan helpen bij het naleven van de AVG? In steeds meer landen wordt deze Deense open source tool gebruikt. De tool is ontworpen voor internationaal hergebruik.

Downloads

Raad weten met digitaliseringDit rapport van het Rathenau Instituut gaat over de vraag hoe gemeenteraden het debat over digitaliseringsvraagstukken op een constructieve en goed geïnformeerde manier kunnen voeren.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces?
Onlangs heb ik een presentatie gegeven over hoe je je organisatie betrekt bij informatiebeveiliging en privacymanagement. En dan met name over hoe je tooling ter ondersteuning van je ISMS kunt inzetten en ook over wanneer je dit doet. In deze blog neem ik je mee langs deze stappen.
Meten, weten en rapporteren over informatiebeveiliging
Het monitoren en meten van en rapporteren over informatiebeveiliging is essentieel voor het beheren van een goede informatiebeveiligingsfunctie. Maar waarom is het belangrijk om dit te doen en hoe kun je dit dan het beste doen?
Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.

Meer recente berichten

3 gedragingen die organisaties blootstellen aan cyberdreigingen
Verder lezen
Veilig inloggen op Digi-D met eNIK
Verder lezen
Efficiënter en effectiever met intelligente automatisering
Verder lezen
Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties van start
Verder lezen
Staatssecretaris Keijzer: Het DTC ligt op koers
Verder lezen
UWV krijgt Autoriteit Persoonsgegevens achter zich aan: Privacy moet beter beschermd
Verder lezen
Nationale Privacy Conferentie 2021
Verder lezen
SANDERINK GEEN OFFICIËLE ROL MEER BINNEN CENTRIC
Verder lezen
Privacy in het sociaal domein: het pettenvraagstuk
Verder lezen
Whatsapp For Business weer beschikbaar voor gemeenten
Verder lezen