Nieuwsoverzicht week 40

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Een erbarmelijke evaluatieHet rapport ‘Evaluatie en versterking ENSIA-stelsel’ is vrij geruisloos gepubliceerd op de website Digitale Overheid. Renco Schoemaker vindt de kwaliteit van het evaluatierapport onder de maat. In deze blog lees waarom!

Informatiebeveiliging

Aart Jochem eerste CISO RijkAart Jochem wordt per 1 november 2020 de eerste Chief Information Security Officer (CISO) Rijk bij de directie CIO Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Meer over hem en over de functie vind je hier.

Conferentie Nederland DigitaalHet benutten van zowel maatschappelijke als economische kansen van digitalisering en aandacht voor publieke waarden waaronder veiligheid staan centraal tijdens de tweede editie van de Conferentie Nederland Digitaal die in februari in Groningen en online plaatsvindt.

9 tips voor een succesvolle GGI-veilig uitvraagHoe doe je als gemeente een succesvolle GGI-veilig uitvraag? Met deze 9 tips van BDO kom je in ieder geval een heel eind!

Webinars change management IBDDe IBD nodigt je van harte uit om deel te nemen aan één of beide webinars die geheel in het teken staan van de processen en technieken rond het proces change management.

Broncodes overheid vrijgeven vanaf 2021De brief waarmee Staatssecretaris Knops de Tweede Kamer heeft geïnformeerd over het vrijgeven van de broncode van overheidssoftware en vragen beantwoordt over ‘open source by default’ is te downloaden!

Privacy

‘Onze digitale identiteit staat op het spel’Het wetsvoorstel Digitale Overheid (WDO) is in de Eerste Kamer besproken. Deze wet regelt onder meer de digitale toegang (van marktpartijen) tot dienstverlening voor burgers en bedrijven. Marleen Stikker zei vooraf dat met de nieuwe wet onze digitale identiteit op het spel staat, maar dat het nog niet te laat is.

Privacyblog Aleid Wolfsen: VrijAleid Wolfsen, voorzitter AP, legt in zijn blog aan de gewone man uit waarom bescherming van persoonsgegevens zo belangrijk is. Mooi stukje bewustwording!

Artificiële Intelligentie en publieke waardenDeze themapagina van BZK geeft een overzicht van beleidsstukken, (wetenschappelijke) rapporten en publicaties over AI en publieke waarden. Fijn naslagwerk!

Onbekendheid met AI vertroebelt debatWat is er eigenlijk slim aan een slim algoritme? Hoe zit het met willekeur? Weten we wel waarover we debatteren? Als je een goed debat over AI wilt voeren, moet je wel weten hoe het werkt. De papieren colleges van professor Chris Verhoef geven de nodige duiding.

Webinar Cybersecurity & privacyOp vrijdag 11 september vond het webinar Cybersecurity & Privacy plaats. Met een presentatie over keuzes in de aanpak bij het verhogen van cyberweerbaarheid en privacybescherming: van compliance-based en risk-based naar een principle-based benadering.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces?
Onlangs heb ik een presentatie gegeven over hoe je je organisatie betrekt bij informatiebeveiliging en privacymanagement. En dan met name over hoe je tooling ter ondersteuning van je ISMS kunt inzetten en ook over wanneer je dit doet. In deze blog neem ik je mee langs deze stappen.
Meten, weten en rapporteren over informatiebeveiliging
Het monitoren en meten van en rapporteren over informatiebeveiliging is essentieel voor het beheren van een goede informatiebeveiligingsfunctie. Maar waarom is het belangrijk om dit te doen en hoe kun je dit dan het beste doen?
Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.

Meer recente berichten

3 gedragingen die organisaties blootstellen aan cyberdreigingen
Verder lezen
Veilig inloggen op Digi-D met eNIK
Verder lezen
Efficiënter en effectiever met intelligente automatisering
Verder lezen
Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties van start
Verder lezen
Staatssecretaris Keijzer: Het DTC ligt op koers
Verder lezen
UWV krijgt Autoriteit Persoonsgegevens achter zich aan: Privacy moet beter beschermd
Verder lezen
Nationale Privacy Conferentie 2021
Verder lezen
SANDERINK GEEN OFFICIËLE ROL MEER BINNEN CENTRIC
Verder lezen
Privacy in het sociaal domein: het pettenvraagstuk
Verder lezen
Whatsapp For Business weer beschikbaar voor gemeenten
Verder lezen