Nieuwsoverzicht week 40

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Een erbarmelijke evaluatieHet rapport ‘Evaluatie en versterking ENSIA-stelsel’ is vrij geruisloos gepubliceerd op de website Digitale Overheid. Renco Schoemaker vindt de kwaliteit van het evaluatierapport onder de maat. In deze blog lees waarom!

Informatiebeveiliging

Aart Jochem eerste CISO RijkAart Jochem wordt per 1 november 2020 de eerste Chief Information Security Officer (CISO) Rijk bij de directie CIO Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Meer over hem en over de functie vind je hier.

Conferentie Nederland DigitaalHet benutten van zowel maatschappelijke als economische kansen van digitalisering en aandacht voor publieke waarden waaronder veiligheid staan centraal tijdens de tweede editie van de Conferentie Nederland Digitaal die in februari in Groningen en online plaatsvindt.

9 tips voor een succesvolle GGI-veilig uitvraagHoe doe je als gemeente een succesvolle GGI-veilig uitvraag? Met deze 9 tips van BDO kom je in ieder geval een heel eind!

Webinars change management IBDDe IBD nodigt je van harte uit om deel te nemen aan één of beide webinars die geheel in het teken staan van de processen en technieken rond het proces change management.

Broncodes overheid vrijgeven vanaf 2021De brief waarmee Staatssecretaris Knops de Tweede Kamer heeft geïnformeerd over het vrijgeven van de broncode van overheidssoftware en vragen beantwoordt over ‘open source by default’ is te downloaden!

Privacy

‘Onze digitale identiteit staat op het spel’Het wetsvoorstel Digitale Overheid (WDO) is in de Eerste Kamer besproken. Deze wet regelt onder meer de digitale toegang (van marktpartijen) tot dienstverlening voor burgers en bedrijven. Marleen Stikker zei vooraf dat met de nieuwe wet onze digitale identiteit op het spel staat, maar dat het nog niet te laat is.

Privacyblog Aleid Wolfsen: VrijAleid Wolfsen, voorzitter AP, legt in zijn blog aan de gewone man uit waarom bescherming van persoonsgegevens zo belangrijk is. Mooi stukje bewustwording!

Artificiële Intelligentie en publieke waardenDeze themapagina van BZK geeft een overzicht van beleidsstukken, (wetenschappelijke) rapporten en publicaties over AI en publieke waarden. Fijn naslagwerk!

Onbekendheid met AI vertroebelt debatWat is er eigenlijk slim aan een slim algoritme? Hoe zit het met willekeur? Weten we wel waarover we debatteren? Als je een goed debat over AI wilt voeren, moet je wel weten hoe het werkt. De papieren colleges van professor Chris Verhoef geven de nodige duiding.

Webinar Cybersecurity & privacyOp vrijdag 11 september vond het webinar Cybersecurity & Privacy plaats. Met een presentatie over keuzes in de aanpak bij het verhogen van cyberweerbaarheid en privacybescherming: van compliance-based en risk-based naar een principle-based benadering.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Weet jij wie je binnenlaat? Het managen van toegangsbeveiliging.
Als gemeente wil je voorkomen dat onbevoegden toegang hebben tot informatie, zowel digitaal als fysiek. Maar hoe kun je logische en fysieke toegangsbeveiliging inzetten binnen je organisatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog ga ik hier verder op in en geef ik je concrete handvatten voor het inrichten van toegangsbeveiliging.
Een erbarmelijke evaluatie
Het rapport ‘Evaluatie en versterking ENSIA-stelsel’ is vrij geruisloos gepubliceerd op de website Digitale Overheid. Renco Schoemaker vindt de kwaliteit van het evaluatierapport onder de maat. In deze blog lees waarom!
Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.

Meer recente berichten

Overheidsbrede Cyberoefening en Webinars
Verder lezen
Privacyvragen? Stel ze op het VNG forum!
Verder lezen
Het groeiende belang van privacybeschermingsmethoden
Verder lezen
Guidance toepassing BIO bij gebruik Suwinet
Verder lezen
CIP Cast – Webinar Risicomanagement
Verder lezen
De smeerboel na Schrems II
Verder lezen
Grensarbeiders kunnen voortaan ook digid aanvragen
Verder lezen
De destructiviteit van ddos-aanvallen
Verder lezen
Mogen we u voorstellen: de DSPO
Verder lezen
Informatieblad KopieID-app voor burgers
Verder lezen