Nieuwsoverzicht week 41

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Een erbarmelijke evaluatieHet rapport ‘Evaluatie en versterking ENSIA-stelsel’ is vrij geruisloos gepubliceerd op de website Digitale Overheid. Renco Schoemaker vindt de kwaliteit van het evaluatierapport onder de maat. In deze blog lees waarom!

Informatiebeveiliging

Update spreekuren Risicomanagement en BBN2+IBD update: er is een extra bespreekuur over ‘nieuwe maatregelenset BBN2+’ gepland en de presentatie van ‘praktische toepassing risicomanagement is te downloaden.

Informatiesamenleving maakt een sprong in de tijdDe Corona crisis maakt duidelijk hoe afhankelijk de samenleving is geworden van digitale voorzieningen. ‘Informatievoorziening is het primaire proces geworden’, zo klinkt het in de plenaire openingssessie van het iBestuur Congres.

Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2021/2022In deze IBD publicatie vind je de belangrijkste risico’s, duiding van de belangrijkste bedreigingen, handelingsperspectief en actuele voorbeelden voor informatiebeveiliging.

Effectiviteit bewustzijnstrainingenTrainingen om mensen voldoende bewust te maken van cybersecurity en phishing zijn het meest effectief als ze elk half jaar worden herhaald. Dat blijkt uit onderzoek van enkele Duitse universiteiten.

Raad weten met digitalisering
Hoe kan de gemeenteraad het debat over digitaliseringsvraagstukken op een constructieve en goed geïnformeerde manier voeren? Dat lees je in dit rapport van het Rathenau Instituut.

Privacy

Webinar: Begrijpelijke taal voor iedereenOok privacyverklaringen en informatie over het gebruik van persoonsgegevens is vaak veel te ingewikkeld opgeschreven voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit VNG webinar helpt!

CIP Cast: privacy in ketensamenwerking en ketenVeel organisaties binnen de publieke sector (en daarbuiten) werken samen in ketens. Hoe borg je de privacy van betrokkenen, waarvan de gegevens met meerdere partijen wordt gedeeld? Daarover gaat dit CIP webinar met Marie-José Bonthuis als spreker. Gratis te bekijken!

Ongelijkheid automatiserenGoed en kwaad laten zich niet makkelijk vertalen naar computersystemen. Toch worden dit soort systemen steeds vaker toegepast op gevoelige gebieden. Goedzo data-ethiek maakt een serie over de ethiek van algoritmen. In deel 1 gaan ze in op ongelijkheid binnen algoritmes.

Signaleringstool ondermijningDe afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De rol van gemeenten wordt daarbij steeds belangrijker. Deze signaleringstool kan helpen bij een snelle aanpak mét oog voor privacy!

Groot datalek bij Jeugdriagg: medische dossiers kwetsbare kinderen gelektDoor een fout bij Jeugdriagg zijn de dossiers van kinderen met veelal ernstige psychische problemen gelekt. Ondanks inspanningen van minister Hugo de Jonge om zorginstellingen beter te beveiligen, lijkt er nauwelijks iets veranderd.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wanneer en hoe zet je software in bij je ISMS-proces?
Onlangs heb ik een presentatie gegeven over hoe je je organisatie betrekt bij informatiebeveiliging en privacymanagement. En dan met name over hoe je tooling ter ondersteuning van je ISMS kunt inzetten en ook over wanneer je dit doet. In deze blog neem ik je mee langs deze stappen.
Meten, weten en rapporteren over informatiebeveiliging
Het monitoren en meten van en rapporteren over informatiebeveiliging is essentieel voor het beheren van een goede informatiebeveiligingsfunctie. Maar waarom is het belangrijk om dit te doen en hoe kun je dit dan het beste doen?
Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.

Meer recente berichten

3 gedragingen die organisaties blootstellen aan cyberdreigingen
Verder lezen
Veilig inloggen op Digi-D met eNIK
Verder lezen
Efficiënter en effectiever met intelligente automatisering
Verder lezen
Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties van start
Verder lezen
Staatssecretaris Keijzer: Het DTC ligt op koers
Verder lezen
UWV krijgt Autoriteit Persoonsgegevens achter zich aan: Privacy moet beter beschermd
Verder lezen
Nationale Privacy Conferentie 2021
Verder lezen
SANDERINK GEEN OFFICIËLE ROL MEER BINNEN CENTRIC
Verder lezen
Privacy in het sociaal domein: het pettenvraagstuk
Verder lezen
Whatsapp For Business weer beschikbaar voor gemeenten
Verder lezen