Nieuwsoverzicht week 41

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Een erbarmelijke evaluatieHet rapport ‘Evaluatie en versterking ENSIA-stelsel’ is vrij geruisloos gepubliceerd op de website Digitale Overheid. Renco Schoemaker vindt de kwaliteit van het evaluatierapport onder de maat. In deze blog lees waarom!

Informatiebeveiliging

Update spreekuren Risicomanagement en BBN2+IBD update: er is een extra bespreekuur over ‘nieuwe maatregelenset BBN2+’ gepland en de presentatie van ‘praktische toepassing risicomanagement is te downloaden.

Informatiesamenleving maakt een sprong in de tijdDe Corona crisis maakt duidelijk hoe afhankelijk de samenleving is geworden van digitale voorzieningen. ‘Informatievoorziening is het primaire proces geworden’, zo klinkt het in de plenaire openingssessie van het iBestuur Congres.

Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2021/2022In deze IBD publicatie vind je de belangrijkste risico’s, duiding van de belangrijkste bedreigingen, handelingsperspectief en actuele voorbeelden voor informatiebeveiliging.

Effectiviteit bewustzijnstrainingenTrainingen om mensen voldoende bewust te maken van cybersecurity en phishing zijn het meest effectief als ze elk half jaar worden herhaald. Dat blijkt uit onderzoek van enkele Duitse universiteiten.

Raad weten met digitalisering
Hoe kan de gemeenteraad het debat over digitaliseringsvraagstukken op een constructieve en goed geïnformeerde manier voeren? Dat lees je in dit rapport van het Rathenau Instituut.

Privacy

Webinar: Begrijpelijke taal voor iedereenOok privacyverklaringen en informatie over het gebruik van persoonsgegevens is vaak veel te ingewikkeld opgeschreven voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit VNG webinar helpt!

CIP Cast: privacy in ketensamenwerking en ketenVeel organisaties binnen de publieke sector (en daarbuiten) werken samen in ketens. Hoe borg je de privacy van betrokkenen, waarvan de gegevens met meerdere partijen wordt gedeeld? Daarover gaat dit CIP webinar met Marie-José Bonthuis als spreker. Gratis te bekijken!

Ongelijkheid automatiserenGoed en kwaad laten zich niet makkelijk vertalen naar computersystemen. Toch worden dit soort systemen steeds vaker toegepast op gevoelige gebieden. Goedzo data-ethiek maakt een serie over de ethiek van algoritmen. In deel 1 gaan ze in op ongelijkheid binnen algoritmes.

Signaleringstool ondermijningDe afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De rol van gemeenten wordt daarbij steeds belangrijker. Deze signaleringstool kan helpen bij een snelle aanpak mét oog voor privacy!

Groot datalek bij Jeugdriagg: medische dossiers kwetsbare kinderen gelektDoor een fout bij Jeugdriagg zijn de dossiers van kinderen met veelal ernstige psychische problemen gelekt. Ondanks inspanningen van minister Hugo de Jonge om zorginstellingen beter te beveiligen, lijkt er nauwelijks iets veranderd.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Weet jij wie je binnenlaat? Het managen van toegangsbeveiliging.
Als gemeente wil je voorkomen dat onbevoegden toegang hebben tot informatie, zowel digitaal als fysiek. Maar hoe kun je logische en fysieke toegangsbeveiliging inzetten binnen je organisatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog ga ik hier verder op in en geef ik je concrete handvatten voor het inrichten van toegangsbeveiliging.
Een erbarmelijke evaluatie
Het rapport ‘Evaluatie en versterking ENSIA-stelsel’ is vrij geruisloos gepubliceerd op de website Digitale Overheid. Renco Schoemaker vindt de kwaliteit van het evaluatierapport onder de maat. In deze blog lees waarom!
Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.

Meer recente berichten

Overheidsbrede Cyberoefening en Webinars
Verder lezen
Privacyvragen? Stel ze op het VNG forum!
Verder lezen
Het groeiende belang van privacybeschermingsmethoden
Verder lezen
Guidance toepassing BIO bij gebruik Suwinet
Verder lezen
CIP Cast – Webinar Risicomanagement
Verder lezen
De smeerboel na Schrems II
Verder lezen
Grensarbeiders kunnen voortaan ook digid aanvragen
Verder lezen
De destructiviteit van ddos-aanvallen
Verder lezen
Mogen we u voorstellen: de DSPO
Verder lezen
Informatieblad KopieID-app voor burgers
Verder lezen