Nieuwsoverzicht week 42

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Weet jij wie je binnenlaat? Het managen van toegangsbeveiliging.ib-p.nlAls gemeente wil je voorkomen dat onbevoegden toegang hebben tot informatie, zowel digitaal als fysiek. Maar hoe kun je logische en fysieke toegangsbeveiliging inzetten binnen je organisatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog ga ik hier verder op in en geef ik je concrete handvatten voor het inrichten van toegangsbeveiliging.

Informatiebeveiliging

Mogen we u voorstellen: de DSPODe oktober editie van het VNG Realisatie e-magazine is uit. Dit keer met o.a. een rol voor de gemeente Helmond. Zij hebben een team DSPO’s op de personeelslijst: decentrale security en privacy officers, een rol die geen enkele andere gemeente kent.

Symposium ‘Opstap naar Weerbaarheid’De digitale transitie van de maatschappij zit in een stroomversnelling. Ben jij veel bezig met digitalisering en BCM? Dan is het gratis online symposium over weerbaarheid op 5 nov van het Agentschap Telecom iets voor jou!

ICT-kosten gemeenten 2019 stijgen opnieuwDe gemiddelde ICT-kosten per inwoner stijgen in 2019 naar 86 euro. Een stijging van 2 euro per inwoner vergeleken met het jaar daarvoor. Niet niks, maar gecorrigeerd voor inflatie ook niet noemenswaardig. Van digitale transformatie is in gemeenteland te weinig sprake.

Digitale veiligheid van de overheid, we werken er samen aan! Wat is volgens de directeur en een MT-lid bij de directie Digitale Overheid het belang van overheidsbrede samenwerking, het leren van incidenten en overheidsbreed oefenen?

One Magazine: All about Cyber SecurityOp 29 september vond de eerste digitale One Conference plaats. De conferentie is georganiseerd door het NCSC, EZK en de gemeente Den Haag. Om het uitwisselen van kennis en ideeën verder te faciliteren hebben ze nu ook een e-magazine uitgebracht.

Privacy

Informatieblad KopieID-app voor burgersDe RvIG heeft een nieuw informatieblad speciaal voor burgers ontwikkeld om de constante inzet tegen identiteitsfraude te ondersteunen. Als gemeente speel je een belangrijke rol in het informeren van burgers.

Archivering tekstberichten: noodzakelijk en haalbaarOp sms- en WhatsApp-berichten over bestuurlijke aangelegenheden is de Wob van toepassing. Gemeenten zijn daarom verplicht deze tekstberichten te archiveren. Om gemeenten hierin te ondersteunen heeft de VNG een handreiking uitgebracht. 

Kamervragen verwerkingsregister BelastingdienstStaatssecretarissen Van Huffelen en Vijlbrief (Financiën) beantwoorden schriftelijke vragen van het Kamerlid Omtzigt over het verwerkingsregister bij de Belastingdienst.

Nieuwe Wet inburgering: informatievoorziening en gegevensuitwisselingHet kunnen verwerken en delen van gegevens is een belangrijke randvoorwaarde om de implementatie van de nieuwe Wet inburgering goed te laten verlopen. De VNG behandeld op 30 oktober verschillende vragen op het gebied van informatievoorziening en gegevensuitwisseling.

Veilig thuiswerken tijdens coronaVeel mensen werken thuis tijdens de coronacrisis. Het risico hiervan is dat de beveiliging misschien minder goed op orde is dan op het werk zelf. En dat daardoor gevoelige gegevens op straat kunnen komen te liggen. Ook organisaties kunnen juist nu de dupe worden van internetcriminelen. En daardoor (imago)schade oplopen.

Downloads

Guidance toepassing BIO bij gebruik SuwinetOmdat er veel behoefte is aan uitleg over de BIO heeft de Domeingroep Privacy & Beveiliging van BKWI een guidance opgesteld voor de toepassing van de BIO bij het gebruik van Suwinet.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.
Tien stappenplan voor het opstellen van een autorisatiematrix
Een handig hulpmiddel bij het goed inrichten van autorisaties, is een autorisatiematrix. Maar hoe stel je een autorisatiematrix op? IB&P heeft een tien stappenplan gemaakt om je hierbij te helpen. In deze blog lees je hoe je een autorisatiematrix opstelt én borgt binnen je organisatie.
Kennisproducten ter ondersteuning implementatie BIO; wanneer gebruik je wat?
Om gemeenten bij de implementatie van de BIO te ondersteunen heeft de IBD handige kennisproducten ontwikkeld die je op weg kunnen helpen. Maar welke producten zijn er nu allemaal precies, waar dienen ze voor en wat is de onderlinge samenhang? In deze blog zet ik er enkele voor je onder elkaar.

Meer recente berichten

EDPB: modelcontract onvoldoende voor data buiten EU
Verder lezen
Hang Up on Phone Transports for Authentication
Verder lezen
Weten wat u in huis heeft: pilot NWI
Verder lezen
AP onderzoekt meten temperatuur werknemers tijdens corona
Verder lezen
De grote toezichtsinterviewestafette – deel 4: de Autoriteit Persoonsgegevens
Verder lezen
API’s op weg naar een volwassen ecosysteem
Verder lezen
Is Microsoft E5 nodig voor AVG compliancy?
Verder lezen
Cyberverzekering: schijnveiligheid of slimme keuze?
Verder lezen
Infosheet: Kennen ze jou ergens van?
Verder lezen
Update standaard verwerkersovereenkomst gemeenten (VWO versie 2.3)
Verder lezen