Nieuwsoverzicht week 42

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Weet jij wie je binnenlaat? Het managen van toegangsbeveiliging.ib-p.nlAls gemeente wil je voorkomen dat onbevoegden toegang hebben tot informatie, zowel digitaal als fysiek. Maar hoe kun je logische en fysieke toegangsbeveiliging inzetten binnen je organisatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog ga ik hier verder op in en geef ik je concrete handvatten voor het inrichten van toegangsbeveiliging.

Informatiebeveiliging

Mogen we u voorstellen: de DSPODe oktober editie van het VNG Realisatie e-magazine is uit. Dit keer met o.a. een rol voor de gemeente Helmond. Zij hebben een team DSPO’s op de personeelslijst: decentrale security en privacy officers, een rol die geen enkele andere gemeente kent.

Symposium ‘Opstap naar Weerbaarheid’De digitale transitie van de maatschappij zit in een stroomversnelling. Ben jij veel bezig met digitalisering en BCM? Dan is het gratis online symposium over weerbaarheid op 5 nov van het Agentschap Telecom iets voor jou!

ICT-kosten gemeenten 2019 stijgen opnieuwDe gemiddelde ICT-kosten per inwoner stijgen in 2019 naar 86 euro. Een stijging van 2 euro per inwoner vergeleken met het jaar daarvoor. Niet niks, maar gecorrigeerd voor inflatie ook niet noemenswaardig. Van digitale transformatie is in gemeenteland te weinig sprake.

Digitale veiligheid van de overheid, we werken er samen aan! Wat is volgens de directeur en een MT-lid bij de directie Digitale Overheid het belang van overheidsbrede samenwerking, het leren van incidenten en overheidsbreed oefenen?

One Magazine: All about Cyber SecurityOp 29 september vond de eerste digitale One Conference plaats. De conferentie is georganiseerd door het NCSC, EZK en de gemeente Den Haag. Om het uitwisselen van kennis en ideeën verder te faciliteren hebben ze nu ook een e-magazine uitgebracht.

Privacy

Informatieblad KopieID-app voor burgersDe RvIG heeft een nieuw informatieblad speciaal voor burgers ontwikkeld om de constante inzet tegen identiteitsfraude te ondersteunen. Als gemeente speel je een belangrijke rol in het informeren van burgers.

Archivering tekstberichten: noodzakelijk en haalbaarOp sms- en WhatsApp-berichten over bestuurlijke aangelegenheden is de Wob van toepassing. Gemeenten zijn daarom verplicht deze tekstberichten te archiveren. Om gemeenten hierin te ondersteunen heeft de VNG een handreiking uitgebracht. 

Kamervragen verwerkingsregister BelastingdienstStaatssecretarissen Van Huffelen en Vijlbrief (Financiën) beantwoorden schriftelijke vragen van het Kamerlid Omtzigt over het verwerkingsregister bij de Belastingdienst.

Nieuwe Wet inburgering: informatievoorziening en gegevensuitwisselingHet kunnen verwerken en delen van gegevens is een belangrijke randvoorwaarde om de implementatie van de nieuwe Wet inburgering goed te laten verlopen. De VNG behandeld op 30 oktober verschillende vragen op het gebied van informatievoorziening en gegevensuitwisseling.

Veilig thuiswerken tijdens coronaVeel mensen werken thuis tijdens de coronacrisis. Het risico hiervan is dat de beveiliging misschien minder goed op orde is dan op het werk zelf. En dat daardoor gevoelige gegevens op straat kunnen komen te liggen. Ook organisaties kunnen juist nu de dupe worden van internetcriminelen. En daardoor (imago)schade oplopen.

Downloads

Guidance toepassing BIO bij gebruik SuwinetOmdat er veel behoefte is aan uitleg over de BIO heeft de Domeingroep Privacy & Beveiliging van BKWI een guidance opgesteld voor de toepassing van de BIO bij het gebruik van Suwinet.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?
Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.

Meer recente berichten

De Jonge: DigiD-aansluiting coronatest.nl voldoet aan alle eisen
Verder lezen
Europese Raad concretiseert e-privacyplannen: welke nieuwe regels mag je verwachten?
Verder lezen
Podcast serie over informatiebeveiliging online
Verder lezen
BIO SelfAssessment
Verder lezen
Het ligt niet altijd aan de AVG
Verder lezen
Opinie EDPS over Digital Services Act en de Digital Markets Act
Verder lezen
Grotere inspanningen nodig om alle Europeanen uit te rusten met digitale basisvaardigheden
Verder lezen
Digitaal vertrouwen in bedrijven is fragiel bij Nederlandse consumenten
Verder lezen
Nieuwe mijlpaal waarborgen privacy bij gezichtsherkenning
Verder lezen
Onderzoeksrapport over nationale digitale autonomie
Verder lezen