Nieuwsoverzicht week 43

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Weet jij wie je binnenlaat? Het managen van toegangsbeveiliging. Als gemeente wil je voorkomen dat onbevoegden toegang hebben tot informatie, zowel digitaal als fysiek. Maar hoe kun je logische en fysieke toegangsbeveiliging inzetten binnen je organisatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog ga ik hier verder op in en geef ik je concrete handvatten voor het inrichten van toegangsbeveiliging.

Informatiebeveiliging

Alert Online: Deel uw voorbeeldenDe Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft de “Handreiking Veilig Digitaal werken en samenwerking” opgesteld. Ter inspiratie heeft de DJI het stuk gedeeld met de IBD.

Overheidsbrede Cyberoefening en WebinarsDit magazine is gemaakt in de aanloop naar de Overheidsbrede Cyberoefening en Webinars in oktober in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. O.a. met de trailer, overzicht van webinars en leuke artikelen!

CIP Cast – Webinar RisicomanagementDeze goed gewaardeerde workshop Risicomanagement van het CIP is nu in digitale vorm beschikbaar, met als spreker Hugo Leisink van het NCS.

Guidance toepassing BIO bij gebruik SuwinetOmdat er veel behoefte is aan uitleg over de BIO heeft de Domeingroep Privacy & Beveiliging van BKWI een guidance opgesteld voor de toepassing van de BIO bij het gebruik van Suwinet.

De destructiviteit van ddos-aanvallenHet kost ongeveer tien minuten om een ddos-aanval voor te bereiden. Of je ddos succes heeft, is niet zeker, maar het is in elk geval kinderlijk eenvoudig om storende aanvallen in te zetten. Ondanks die eenvoud zijn ze juist amper te stoppen.

Privacy

Wet banenafspraak en privacyIn de bijlage van het ‘Kennisdocument Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten’ vind je handige info over privacy en de Wet banenafspraak. Interessant voor privacy officers bij gemeenten en participatiebedrijven.

Privacyvragen? Stel ze op het VNG forum!Privacy is inmiddels een niet meer weg te denken onderwerp en staat met de inwerkingtreding van de AVG meer dan ooit op de kaart. De VNG streeft naar een optimale ondersteuning van de leden, die vooral past bij de gemeentelijke praktijk.

Het groeiende belang van privacybeschermingsmethodenVerbeteren van de toegang tot overheidsinformatie, transparant zijn over het handelen en verantwoording aan de samenleving afleggen, zijn belangrijke pijlers voor de overheid. Hierdoor wordt steeds meer (open) data proactief publiek beschikbaar gemaakt.

De smeerboel na Schrems IISinds Schrems II is er niemand die precies weet of en hoe je nu doorgifte naar de VS op een rechtmatige manier regelt. Hoe nu verder?

Grensarbeiders kunnen voortaan ook digid aanvragenWerknemers uit andere Europese landen komen voortaan in aanmerking voor een DigiD. Dit volgt uit een uitspraak die de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Kenniscentrum Europa Decentraal licht dit toe.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.
Tien stappenplan voor het opstellen van een autorisatiematrix
Een handig hulpmiddel bij het goed inrichten van autorisaties, is een autorisatiematrix. Maar hoe stel je een autorisatiematrix op? IB&P heeft een tien stappenplan gemaakt om je hierbij te helpen. In deze blog lees je hoe je een autorisatiematrix opstelt én borgt binnen je organisatie.
Kennisproducten ter ondersteuning implementatie BIO; wanneer gebruik je wat?
Om gemeenten bij de implementatie van de BIO te ondersteunen heeft de IBD handige kennisproducten ontwikkeld die je op weg kunnen helpen. Maar welke producten zijn er nu allemaal precies, waar dienen ze voor en wat is de onderlinge samenhang? In deze blog zet ik er enkele voor je onder elkaar.

Meer recente berichten

EDPB: modelcontract onvoldoende voor data buiten EU
Verder lezen
Hang Up on Phone Transports for Authentication
Verder lezen
Weten wat u in huis heeft: pilot NWI
Verder lezen
AP onderzoekt meten temperatuur werknemers tijdens corona
Verder lezen
De grote toezichtsinterviewestafette – deel 4: de Autoriteit Persoonsgegevens
Verder lezen
API’s op weg naar een volwassen ecosysteem
Verder lezen
Is Microsoft E5 nodig voor AVG compliancy?
Verder lezen
Cyberverzekering: schijnveiligheid of slimme keuze?
Verder lezen
Infosheet: Kennen ze jou ergens van?
Verder lezen
Update standaard verwerkersovereenkomst gemeenten (VWO versie 2.3)
Verder lezen