Nieuwsoverzicht week 43

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Weet jij wie je binnenlaat? Het managen van toegangsbeveiliging. Als gemeente wil je voorkomen dat onbevoegden toegang hebben tot informatie, zowel digitaal als fysiek. Maar hoe kun je logische en fysieke toegangsbeveiliging inzetten binnen je organisatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog ga ik hier verder op in en geef ik je concrete handvatten voor het inrichten van toegangsbeveiliging.

Informatiebeveiliging

Alert Online: Deel uw voorbeeldenDe Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft de “Handreiking Veilig Digitaal werken en samenwerking” opgesteld. Ter inspiratie heeft de DJI het stuk gedeeld met de IBD.

Overheidsbrede Cyberoefening en WebinarsDit magazine is gemaakt in de aanloop naar de Overheidsbrede Cyberoefening en Webinars in oktober in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. O.a. met de trailer, overzicht van webinars en leuke artikelen!

CIP Cast – Webinar RisicomanagementDeze goed gewaardeerde workshop Risicomanagement van het CIP is nu in digitale vorm beschikbaar, met als spreker Hugo Leisink van het NCS.

Guidance toepassing BIO bij gebruik SuwinetOmdat er veel behoefte is aan uitleg over de BIO heeft de Domeingroep Privacy & Beveiliging van BKWI een guidance opgesteld voor de toepassing van de BIO bij het gebruik van Suwinet.

De destructiviteit van ddos-aanvallenHet kost ongeveer tien minuten om een ddos-aanval voor te bereiden. Of je ddos succes heeft, is niet zeker, maar het is in elk geval kinderlijk eenvoudig om storende aanvallen in te zetten. Ondanks die eenvoud zijn ze juist amper te stoppen.

Privacy

Wet banenafspraak en privacyIn de bijlage van het ‘Kennisdocument Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten’ vind je handige info over privacy en de Wet banenafspraak. Interessant voor privacy officers bij gemeenten en participatiebedrijven.

Privacyvragen? Stel ze op het VNG forum!Privacy is inmiddels een niet meer weg te denken onderwerp en staat met de inwerkingtreding van de AVG meer dan ooit op de kaart. De VNG streeft naar een optimale ondersteuning van de leden, die vooral past bij de gemeentelijke praktijk.

Het groeiende belang van privacybeschermingsmethodenVerbeteren van de toegang tot overheidsinformatie, transparant zijn over het handelen en verantwoording aan de samenleving afleggen, zijn belangrijke pijlers voor de overheid. Hierdoor wordt steeds meer (open) data proactief publiek beschikbaar gemaakt.

De smeerboel na Schrems IISinds Schrems II is er niemand die precies weet of en hoe je nu doorgifte naar de VS op een rechtmatige manier regelt. Hoe nu verder?

Grensarbeiders kunnen voortaan ook digid aanvragenWerknemers uit andere Europese landen komen voortaan in aanmerking voor een DigiD. Dit volgt uit een uitspraak die de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Kenniscentrum Europa Decentraal licht dit toe.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?
Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.

Meer recente berichten

De Jonge: DigiD-aansluiting coronatest.nl voldoet aan alle eisen
Verder lezen
Europese Raad concretiseert e-privacyplannen: welke nieuwe regels mag je verwachten?
Verder lezen
Podcast serie over informatiebeveiliging online
Verder lezen
BIO SelfAssessment
Verder lezen
Het ligt niet altijd aan de AVG
Verder lezen
Opinie EDPS over Digital Services Act en de Digital Markets Act
Verder lezen
Grotere inspanningen nodig om alle Europeanen uit te rusten met digitale basisvaardigheden
Verder lezen
Digitaal vertrouwen in bedrijven is fragiel bij Nederlandse consumenten
Verder lezen
Nieuwe mijlpaal waarborgen privacy bij gezichtsherkenning
Verder lezen
Onderzoeksrapport over nationale digitale autonomie
Verder lezen