Nieuwsoverzicht week 44

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Kennisproducten ter ondersteuning implementatie BIO; wanneer gebruik je wat?Om gemeenten bij de implementatie van de BIO te ondersteunen heeft de IBD handige kennisproducten ontwikkeld die je op weg kunnen helpen. Maar welke producten zijn er nu allemaal precies, waar dienen ze voor en wat is de onderlinge samenhang? In deze blog zet ik er enkele voor je onder elkaar.

Informatiebeveiliging

CybersmartDat we moeten opletten weten we nou zo langzamerhand wel. Maar wat zijn slimme manieren om je zelf beter te beschermen? Cybersmart geeft je handige tips en is dé plek om al je vragen te stellen.

Nederlanders overschatten kennis digitale en online veiligheidHet afgelopen jaar steeg het aantal politie-aangiftes van cybercrime met 66%, kregen organisaties te maken met gijzelsoftware en liep de economische schade op. Toch overschatten Nederlanders zichzelf wat betreft hun kennis over risico’s bij digitale en online veiligheid en is de behoefte om te verbeteren ook laag.

Publicatie ENSIA-zelfcontroles BAG, BGT en BRO 2019ENSIA 2020 is in volle gang, waarbij de resultaten van 2019 ook interessant zijn. Zoals van de ENSIA-zelfcontroles BAG, BGT en BRO 2019. De resultaten zijn per registratie gepubliceerd in de vorm van enkele overzichtskaarten en de score op de ENSIA-vragenlijst.

Blogreeks: Identificatie, Authenticatie en Autorisatie (IAA)Deze blogreeks gaat over het beleid voor Identificatie, Authenticatie en Autorisatie (IAA). Het beleid zelf en de uitgangspunten & principes voor identificatie, authenticatie en autorisatie worden behandeld.

Het ouderwetse wachtwoord is nu echt passéWachtwoorden zijn vaak de zwakste schakel in de informatiebeveiliging. Want het valt niet mee je aan alle richtlijnen te houden, een wachtwoordkluis te beheren en het onderscheid tussen privé en zakelijk gebruik te bewaken. Wat zou een goed alternatief kunnen zijn?

Privacy

De ePrivacy-verordening voor decentrale overhedenDe Europese ePrivacy-verordening brengt onder andere nieuwe regels omtrent cookies met zich mee. Wat is de impact hiervan op decentrale overheden? En wanneer worden deze nieuwe regels van toepassing?

Fokke Dijkstra: ‘Transparantie is key voor privacy’Met een afzonderlijke FG, CISO én privacy officer, neemt de gemeente Hellendoorn privacy serieus. Om verantwoording af te leggen aan haar inwoners over de verwerking van hun gegevens maakt de gemeente gebruik van Privacy Workspace. Hier lees je meer!

Het algoritmeregister, nuttige oplossing voor de praktijk?Over de inzet van algoritmes is steeds meer te doen. In het kader van openheid en transparantie gaat Amsterdam een algoritmeregister publiceren. Vergroot dat het maatschappelijk draagvlak?

Antwoorden Kamervragen over Amerikaanse privacybeschermingOok de Kamer heeft vragen gesteld over Schrems II. Minister Dekker beantwoordt Kamervragen naar aanleiding van het bericht ‘EU-hof: Amerikaanse privacybescherming onvoldoende’.

Gegevens BRP worden niet versleuteldDe gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) worden (voorlopig) niet versleuteld. En gemeenten zijn en blijven verantwoordelijk voor de BRP. Dat schrijft staatssecretaris Knops in een brief aan de Tweede Kamer.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.
Tien stappenplan voor het opstellen van een autorisatiematrix
Een handig hulpmiddel bij het goed inrichten van autorisaties, is een autorisatiematrix. Maar hoe stel je een autorisatiematrix op? IB&P heeft een tien stappenplan gemaakt om je hierbij te helpen. In deze blog lees je hoe je een autorisatiematrix opstelt én borgt binnen je organisatie.
Kennisproducten ter ondersteuning implementatie BIO; wanneer gebruik je wat?
Om gemeenten bij de implementatie van de BIO te ondersteunen heeft de IBD handige kennisproducten ontwikkeld die je op weg kunnen helpen. Maar welke producten zijn er nu allemaal precies, waar dienen ze voor en wat is de onderlinge samenhang? In deze blog zet ik er enkele voor je onder elkaar.

Meer recente berichten

EDPB: modelcontract onvoldoende voor data buiten EU
Verder lezen
Hang Up on Phone Transports for Authentication
Verder lezen
Weten wat u in huis heeft: pilot NWI
Verder lezen
AP onderzoekt meten temperatuur werknemers tijdens corona
Verder lezen
De grote toezichtsinterviewestafette – deel 4: de Autoriteit Persoonsgegevens
Verder lezen
API’s op weg naar een volwassen ecosysteem
Verder lezen
Is Microsoft E5 nodig voor AVG compliancy?
Verder lezen
Cyberverzekering: schijnveiligheid of slimme keuze?
Verder lezen
Infosheet: Kennen ze jou ergens van?
Verder lezen
Update standaard verwerkersovereenkomst gemeenten (VWO versie 2.3)
Verder lezen