Nieuwsoverzicht week 45

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Kennisproducten ter ondersteuning implementatie BIO; wanneer gebruik je wat? Om gemeenten bij de implementatie van de BIO te ondersteunen heeft de IBD handige kennisproducten ontwikkeld die je op weg kunnen helpen. Maar welke producten zijn er nu allemaal precies, waar dienen ze voor en wat is de onderlinge samenhang? In deze blog zet ik er enkele voor je onder elkaar.

Informatiebeveiliging

Due diligence en Due careVanuit het rijk zijn er vele handreikingen, richtlijnen en kaders waarnaar wij ons kunnen richten, of die wij wettelijk moeten volgen. Is een gemeentelijke organisatie of samenwerkingsverband wel echt in staat om zelf op juiste wijze de informatiebeveiliging te organiseren?

Oefenscenario’s digitale incidenten gemeenten nu beschikbaarOefenen is een van de thema’s in de gemeentelijke agenda digitale veiligheid 2020-2024. Gemeenten kunnen aan de slag met drie oefenscenario’s rondom een digitaal incident vanuit gemeentelijk perspectief.

Podcasts RADIO over versnelde digitaliseringDoor COVID-19 kwamen digitaliseringsprocessen in een stroomversnelling, ook bij de Nederlandse overheid. Deze serie podcasts gaat over de ‘digitaliseringsepidemie’. Ook de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming komt aan bod!

Common Ground: de digitale weg zonder routekaartVoor welke uitdagingen zien gemeenten zich gesteld, als het gaat om Common Ground, de hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening? En wat is de rol van het onderwijs- en kennisinstellingen daarbij?

Schadescenario’s BIODe IBD heeft met het ontwikkelen van de normenset BBN2+ een aanzet gedaan in het herijken van de schadescenarios uit de BIO. Deze schadescenario’s staan in de BIO in deel 2, bijlage 2.

Privacy

Risico’s door digitaal thuiswerken bij de rijksoverheidDe Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van ICT-middelen tijdens de coronacrisis bij ministeries en de Hoge Colleges van Staat.. De inzichten zijn ook bruikbaar voor gemeenten!

Guidelines Data Protection by Design and by DefaultDe publieke consultatie van de richtlijn Data Protection by Design and by Default is gesloten en de European Data Protection Board (EDPB, de Europese toezichthouder gegevensbescherming) heeft de vernieuwde versie gepubliceerd.

Digitale veiligheid in tijden van corona – en daarnaMeer en meer wordt in het nieuwe normaal gesteund op de digitale wereld, terwijl ook het aantal cyberaanvallen enorm toeneemt. Besteed dus juist nu extra aandacht aan cybersecurity en bewustwording.

Rathenau Manifest: Stel nu 10 ontwerpeisen aan de digitale samenleving van morgenDe fysieke en digitale wereld raken meer dan ooit met elkaar verknoopt. In dit manifest stelt het Rathenau Instituut tien ontwerpeisen aan de digitale samenleving van morgen.

Pre-scan PIAMet deze gestandaardiseerde manier van het CIP kom je tot een afgewogen inschatting of het uitvoeren van een PIA noodzakelijk is. Het format is in oktober 2020 vernieuwd.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?
Ont-Googlen en terughoudendheid met de cloud
Welke keuzes maak je zelf als het gaat om producten en diensten van de tech-giganten? In hoeverre weeg jij zelf informatiebeveiliging en privacy mee? Vandaag een blog met de persoonlijke reis van Renco.
Grip op informatie
Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het magazine ‘Grip op informatie’, waarin acht gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie. In deze blog licht ik enkele kernpunten en conclusies uit op het gebied van informatiebeveiliging en privacy die in het magazine op dit vlak naar voren komen.

Meer recente berichten

Europese Raad concretiseert e-privacyplannen: welke nieuwe regels mag je verwachten?
Verder lezen
Podcast serie over informatiebeveiliging online
Verder lezen
BIO SelfAssessment
Verder lezen
Het ligt niet altijd aan de AVG
Verder lezen
Opinie EDPS over Digital Services Act en de Digital Markets Act
Verder lezen
Grotere inspanningen nodig om alle Europeanen uit te rusten met digitale basisvaardigheden
Verder lezen
Digitaal vertrouwen in bedrijven is fragiel bij Nederlandse consumenten
Verder lezen
Nieuwe mijlpaal waarborgen privacy bij gezichtsherkenning
Verder lezen
Onderzoeksrapport over nationale digitale autonomie
Verder lezen
Blockchain: is het cybersecurity-risico de beloning waard?
Verder lezen