Nieuwsoverzicht week 45

| IB&P |

Met ons wekelijkse nieuwsoverzicht houden we je graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Blog

Kennisproducten ter ondersteuning implementatie BIO; wanneer gebruik je wat? Om gemeenten bij de implementatie van de BIO te ondersteunen heeft de IBD handige kennisproducten ontwikkeld die je op weg kunnen helpen. Maar welke producten zijn er nu allemaal precies, waar dienen ze voor en wat is de onderlinge samenhang? In deze blog zet ik er enkele voor je onder elkaar.

Informatiebeveiliging

Due diligence en Due careVanuit het rijk zijn er vele handreikingen, richtlijnen en kaders waarnaar wij ons kunnen richten, of die wij wettelijk moeten volgen. Is een gemeentelijke organisatie of samenwerkingsverband wel echt in staat om zelf op juiste wijze de informatiebeveiliging te organiseren?

Oefenscenario’s digitale incidenten gemeenten nu beschikbaarOefenen is een van de thema’s in de gemeentelijke agenda digitale veiligheid 2020-2024. Gemeenten kunnen aan de slag met drie oefenscenario’s rondom een digitaal incident vanuit gemeentelijk perspectief.

Podcasts RADIO over versnelde digitaliseringDoor COVID-19 kwamen digitaliseringsprocessen in een stroomversnelling, ook bij de Nederlandse overheid. Deze serie podcasts gaat over de ‘digitaliseringsepidemie’. Ook de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming komt aan bod!

Common Ground: de digitale weg zonder routekaartVoor welke uitdagingen zien gemeenten zich gesteld, als het gaat om Common Ground, de hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening? En wat is de rol van het onderwijs- en kennisinstellingen daarbij?

Schadescenario’s BIODe IBD heeft met het ontwikkelen van de normenset BBN2+ een aanzet gedaan in het herijken van de schadescenarios uit de BIO. Deze schadescenario’s staan in de BIO in deel 2, bijlage 2.

Privacy

Risico’s door digitaal thuiswerken bij de rijksoverheidDe Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van ICT-middelen tijdens de coronacrisis bij ministeries en de Hoge Colleges van Staat.. De inzichten zijn ook bruikbaar voor gemeenten!

Guidelines Data Protection by Design and by DefaultDe publieke consultatie van de richtlijn Data Protection by Design and by Default is gesloten en de European Data Protection Board (EDPB, de Europese toezichthouder gegevensbescherming) heeft de vernieuwde versie gepubliceerd.

Digitale veiligheid in tijden van corona – en daarnaMeer en meer wordt in het nieuwe normaal gesteund op de digitale wereld, terwijl ook het aantal cyberaanvallen enorm toeneemt. Besteed dus juist nu extra aandacht aan cybersecurity en bewustwording.

Rathenau Manifest: Stel nu 10 ontwerpeisen aan de digitale samenleving van morgenDe fysieke en digitale wereld raken meer dan ooit met elkaar verknoopt. In dit manifest stelt het Rathenau Instituut tien ontwerpeisen aan de digitale samenleving van morgen.

Pre-scan PIAMet deze gestandaardiseerde manier van het CIP kom je tot een afgewogen inschatting of het uitvoeren van een PIA noodzakelijk is. Het format is in oktober 2020 vernieuwd.

Stuur ons nieuwsoverzicht gerust door naar collega’s!

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeenten massaal naar de cloud; hoe staat het met de uit te voeren DPIA’s?
De afgelopen maanden is digitaal samenwerken in de cloud versneld geïmplementeerd bij veel gemeenten. Werken in de cloud biedt viel mogelijkheden, maar organisaties moeten waken voor beveiligings- en privacyrisico’s. De Rijksoverheid heeft DPIA’s laten uitvoeren op verschillende Microsoft (cloud)diensten.
Tien stappenplan voor het opstellen van een autorisatiematrix
Een handig hulpmiddel bij het goed inrichten van autorisaties, is een autorisatiematrix. Maar hoe stel je een autorisatiematrix op? IB&P heeft een tien stappenplan gemaakt om je hierbij te helpen. In deze blog lees je hoe je een autorisatiematrix opstelt én borgt binnen je organisatie.
Kennisproducten ter ondersteuning implementatie BIO; wanneer gebruik je wat?
Om gemeenten bij de implementatie van de BIO te ondersteunen heeft de IBD handige kennisproducten ontwikkeld die je op weg kunnen helpen. Maar welke producten zijn er nu allemaal precies, waar dienen ze voor en wat is de onderlinge samenhang? In deze blog zet ik er enkele voor je onder elkaar.

Meer recente berichten

EDPB: modelcontract onvoldoende voor data buiten EU
Verder lezen
Hang Up on Phone Transports for Authentication
Verder lezen
Weten wat u in huis heeft: pilot NWI
Verder lezen
AP onderzoekt meten temperatuur werknemers tijdens corona
Verder lezen
De grote toezichtsinterviewestafette – deel 4: de Autoriteit Persoonsgegevens
Verder lezen
API’s op weg naar een volwassen ecosysteem
Verder lezen
Is Microsoft E5 nodig voor AVG compliancy?
Verder lezen
Cyberverzekering: schijnveiligheid of slimme keuze?
Verder lezen
Infosheet: Kennen ze jou ergens van?
Verder lezen
Update standaard verwerkersovereenkomst gemeenten (VWO versie 2.3)
Verder lezen